Työeläkekortti ja eläketodistus

Työeläkekortin saavat pysyvällä täydellä eläkkeellä olevat. Työeläkekorttia näyttämällä voit saada alennuksia esimerkiksi joukkoliikenteestä, teatterilipuista tai vaikka uimahallimaksuista. Saat ladattua työeläkekortin myös mobiililaitteeseen. Asiointipalvelustamme saat todistuksen eläkkeestä esimerkiksi Kelaa varten.

Työeläkekortti

Lähetämme eläkeläisalennuksiin oikeuttavan työeläkekortin postitse kotiin noin kahden viikon kuluessa eläkepäätöksen antamisesta. Työeläkekortti on kolmikielinen ja toimii todisteena eläkkeellä olosta myös ulkomailla.

Saat työeläkekortin Varmasta, jos olet

 • vanhuuseläkeellä
 • pysyvällä täydellä työkyvyttömyyseläkellä tai
 • työuraeläkkeellä.

Kortin voivat saada vain pysyvällä täydellä eläkkeellä olevat henkilöt, joten osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, osa-aikaeläkettä, osatyökyvyttömyyseläkettä sekä kuntoutustukea tai perhe-eläkettä saavilla ei ole oikeutta työeläkekorttiin.

Saat työeläkekortin myös mobiililaitteeseesi

Voit tallentaa sähköisen työeläkekortin matkapuhelimeesi tai tablettiisi, kun kirjaudut verkkopalveluumme omilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Tarvittaessa saat tilattua asiointipalvelustamme myös perinteisen kortin, jos aiemmin saamasi kortti on kadonnut tai vioittunut.

Näin otat sähköisen työeläkekortin käyttöön

Voit tallentaa sähköisen työeläkekortin matkapuhelimeesi tai tablettiisi, kun eläkkeesi maksu on alkanut. Sähköisen työeläkekortin tallennus onnistuu varmimmin Android- ja iPhone-puhelimilla sekä tableteilla seuraavasti:

 1. Tarkasta, että puhelimessasi tai tabletissasi on internet-yhteys päällä.
 2. Kirjaudu verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella asiointipalveluun.
 3. Siirry puhelimellasi tai tabletillasi Työeläkekortti-sivulle.
 4. Tallenna työeläkekortti puhelimeesi tai tablettiisi.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Voit tutustua tallennusohjeisiin etukäteen:

Ohje Android-puhelimille

Ohje iPhone-puhelimille

Jatkossa saat avattua kortin Varman työeläkekortti -kuvakkeesta eikä sinun tarvitse enää kirjautua. Kortti aukeaa ilman internet-yhteyttä.

Kysyttävää sähköisestä työeläkekortista?

Olemme keränneet alle usein kysyttyjä kysymyksiä työeläkekorttiin liittyen.

Työeläkekortti-sivu näkyy vain niille, joilla on oikeus työeläkekorttiin. Kortin voivat saada vain pysyvällä täydellä eläkkeellä olevat henkilöt, joten osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, osa-aikaeläkettä, osatyökyvyttömyyseläkettä sekä kuntoutustukea tai perhe-eläkettä saavilla ei ole oikeutta työeläkekorttiin.

Tarkista ensimmäiseksi, että puhelimessasi on toimiva internet-yhteys.

Tarkemman asennusohjeen löydät tältä sivulta Näin otat työeläkekortin käyttöön -otsikon alta.

Tallennusohje ei näy asiointipalvelussa enää sen jälkeen, kun olet sulkenut sen ruksista. Ohje löytyy tältä sivulta Android- ja iPhone -puhelimelle.

Varman sähköinen työeläkekortti uudistui 29.8.2019. Uudistettua korttia voi käyttää ilman internet-yhteyttä toisin kuin vanhaa korttia.

Jos käytössäsi on vielä vanha työeläkekortti, käy asiointipalvelussamme tallentamassa kortin uusi versio puhelimeesi tai tablettiisi mahdollisimman pian. Poista vanhan työeläkekortin kuvake puhelimestasi tai tabletistasi, ennen kuin tallennat kortin uuden version. Vanhan kortin kuvake lakkasi nimittäin toimimasta marraskuun 2019 alussa. Sen jälkeen työeläkekortti ei enää aukea vanhasta kuvakkeesta.

Eläketodistus

Verotoimistossa, Kelassa tai sosiaaliviranomaisten kanssa asioidessasi saatat joutua esittämään todistuksia eläkkeestäsi. Nopeimmin saat todistuksen, kun kirjaudut asiointipalveluumme. Kun kirjaudut asiointipalveluumme, voit tulostaa todistuksen
 
 • kuukausieläkkeesi määrästä
 • kuluvana vuonna maksetusta eläkkeestä
 • edellisenä vuonna maksetusta eläkkeestä.
Todistuksen saa asiointipalvelusta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tarvitsetko allekirjoitetun tai leimatun todistuksen?

 
Jos tarvitset leimatun tai allekirjoitetun todistuksen, esimerkiksi viisumia varten, lähetä Viestit- ja liitteet -sivun kautta viesti kirjautumalla asiointipalveluun tai lähetä eläketodistuspyyntö suojatulla sähköpostilla.
 
 1. Lisää suojatun sähköpostin lähettäjäksi oma sähköpostiosoitteesi.
 2. Paina "Jatka" ja kirjoita aihe ja viesti. Paina "Lähetä".
 
 

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

 • tilata työeläkekortin ja tulostaa todistuksia eläkkeestäsi
 • lähettää ja vastaanottaa viestejä
 • katsoa annetut päätökset ja muut asiakirjasi viimeisen kahden vuoden ajalta
 • päivittää yhteystietosi ja korottaa veroprosenttia.
Hoida asiasi verkossa