Elitidrotten ger verktyg för välbefinnande

Jag är diskuskastare till yrket. Det tog lång tid innan jag vågade säga det högt, men just nu är det verklighet och jag är stolt och tacksam över att varje dag få arbeta med det som jag älskar. Under min 15-åriga idrottskarriär har jag liksom obemärkt lärt mig färdigheter, som är till nytta i arbetslivet i nästan vilket yrke som helst. Jag har bland annat blivit en mästare på att planera min tid och att organisera. Det hör till vardagen att fastställa, förverkliga och följa upp olika mål. Idrotten har lärt mig att engagera mig till det yttersta, eftersom individuella idrottare i sista hand själva ansvarar för sin egen framgång. Jag har också mött många utmaningar och hinder på färden och de har lärt mig ödmjukhet och förmåga att hantera motgångar. Det här har gett mig viktiga insikter, eftersom toppidrottarens karriär ändå är relativt kort.

Jag inspireras av idrotten på nytt varje dag, och utöver idrotten är min andra passion att få dela med mig av denna inspiration och vad jag kommit till insikt om. En kanal för detta har varit Finlands idrottsförbunds (SUL) och Varmas gemensamma projekt Urheilijat Työelämään, som går ut på att kanalisera idrottarnas kunskaper om hälsa och välbefinnande till verksamhet som främjar och upprätthåller arbetshälsan. I samband med projektet höll jag en tredelad helhet om välbefinnande för Kovanens härliga och aktiva försäljningsteam. Det var fantastiskt att konkret kunna se hur mycket det finns att inhämta från idrottskarriären som kan tillämpas inom företagslivet. Vid det första besöket gav jag tips om hur man genom små val enkelt får mer energi och kan öka välbefinnandet i en jäktad vardag. Den andra gången var temat att ställa upp mål och motivera sig själv och den tredje gången talade vi om teamarbete och att övervinna motgångar. Det mest fruktbärande i coachingen är interaktionen, och jag upplever att jag lyckats när deltagarna är aktivt med och det uppstår diskussion. Då går lärdomarna bäst hem, genom insikter.

Jag vill dela med mig några tips för ökat välbefinnande som inte kräver mer än lite eftertanke och som ger mig själv ny energi i vardagen!

Sanna Kämäräinen

Sanna Kämäräinen är en 29-årig diskuskastare och mångfaldig finsk mästare, vars personliga rekord är 61,07 meter. Hon representerar Lapinlahden Veto.
Twitter: @sannakamarainen

Läs hela Varma-tidningen (pdf)

Du kunde också vara intresserad av dessa