Du behöver en FöPL-försäkring om
- du är 18–69 år*,
- du arbetar i ditt eget företag eller som lättföretagare,
- din företagarverksamhet fortsätter i minst fyra månader utan avbrott och
- din arbetsinkomst, dvs. värdet på dina arbetsinsatser, är minst 8 575,45 euro (år 2023).
*Den övre gränsen för FöPL-försäkring är 68 år för personer födda 1957 eller tidigare, 69 år för personer födda 1958–1961 och 70 år för personer födda 1962 eller senare.
Vanligen börjar FöPL-försäkringen gälla samma dag som du börjar arbeta i ditt företag. Du har sex månader på dig att teckna försäkringen. FöPL-försäkringen är personlig och en och samma FöPL-försäkring omfattar allt ditt arbete som företagare.
Läs mer om när du behöver en FöPL-försäkring
FöPL eller ArPL?
FöPL-försäkringen är företagarens egen, personliga pensionsförsäkring som du måste ha om du är egenföretagare eller lättföretagare. Med FöPL-försäkringen tjänar företagaren in pension och sköter om sin övriga sociala trygghet.
ArPL däremot är arbetstagarens pensionsförsäkring som arbetsgivaren tecknar för sina arbetstagare. Om du har en arbetstagare som du betalar lön till behöver du teckna en ArPL-försäkring. Med ArPL-försäkringen tjänar arbetstagaren in pension. Läs mer om ArPL-försäkringen.
Måste jag ha en FöPL-försäkring?
FöPL-försäkringen är en lagstadgad och därmed obligatorisk försäkring för företagare. Om du arbetar som företagare eller lättföretagare, är 18–69 år och ditt arbete pågår i minst fyra månader utan avbrott måste du teckna en FöPL-försäkring. Om din företagsverksamhet pågår i mindre än fyra månader eller är väldigt småskalig och värdet på din arbetsinsats blir låg (under 715 euro år 2023) behöver du inte teckna någon FöPL-försäkring.
När ska jag teckna en FöPL-försäkring?
Du ska teckna en FöPL-försäkring när du inleder din företagsverksamhet. Startdatumet för FöPL-försäkringen är samma datum som du inleder din företagsverksamhet. Du måste teckna en FöPL-försäkring inom sex månader från att du inlett din företagsverksamhet. Startdatumet för FöPL-försäkringen är dock alltid samma datum som verksamheten inleddes.
Teckna en FöPL-försäkring enkelt på webben
Kan jag teckna en FöPL-försäkring retroaktivt?
Ja, du kan teckna en FöPL-försäkring retroaktivt. Ta dock i beaktande att om du tecknar en FöPL-försäkring till exempel tre månader efter att du inlett din företagsverksamhet blir startdatumet för din FöPL-försäkring datumet då du inledde verksamheten och även försäkringsavgifterna måste betalas retroaktivt.
Om du tecknar en FöPL-försäkring först efter tidsfristen på ett halvår kan du bli tvungen att förutom den normala FöPL-avgiften även betala en försummelseavgift som är minst 10 procent av FöPL-avgiften för försummelsetiden. Ju längre du väntar med att teckna en FöPL-försäkring retroaktivt desto större FöPL-avgifter måste du betala på en gång.
Vad händer om jag inte tecknar en FöPL-försäkring?
Eftersom FöPL-försäkringen är en lagstadgad försäkring för företagare är det Pensionsskyddscentralen som övervakar FöPL-försäkringarna. Om du inte tecknar en FöPL-försäkring överhuvudtaget kan Pensionsskyddscentralen i sista hand teckna en FöPL-försäkring åt dig. Då kan du förutom den normala FöPL-avgiften även tvingas betala en försummelseavgift som är minst 30 procent och högst 100 procent av FöPL-avgiften för försummelsetiden. Statskontoret fastställer storleken på försummelseavgiften.
Kan jag pausa en FöPL-försäkring?
Du kan inte pausa en FöPL-försäkring men du kan säga upp den och teckna en ny senare. Meddela oss om du slutar arbeta som företagare en längre tid så säger vi upp din FöPL-försäkring. FöPL-försäkringen går att säga upp retroaktivt och du kan meddela oss på förhand om att du tänker sluta som företagare. FöPL-försäkringens sista giltighetsdag är din sista arbetsdag. Om du fortsätter arbeta som företagare igen senare ska du teckna en ny FöPL-försäkring.
Läs mer om att säga upp en FöPL-försäkring
Logga in på Varma Onlinetjänst och gör en uppsägningsanmälan
FöPL-försäkring även för lättföretagare
Allt fler har valt att bli lättföretagare på senare år. En lättföretagare är egenföretagare som sköter sin fakturering via ett faktureringsföretag. Det är ett bra sätt att till exempel prova på företagande som bisyssla. Även lättföretagare behöver en FöPL-försäkring.
FöPL-försäkringen utgör grunden för en lättföretagares sociala trygghet. FöPL-försäkringens arbetsinkomst används för att fastställa storleken på lättföretagarens sjuk- och föräldradagpenning samt arbetslöshetsförmåner.
Läs mer om FöPL-försäkring för lättföretagare