Gigantti och Terveystalo öppnar i köpcentret Rajalla På Gränsen – köpcentret får dessutom en solcellsanläggning på taket

Gigantti och Terveystalo inleder i höst verksamhet i köpcentret Rajalla På Gränsen i Torneå som ägs av Varma. Det tio år gamla köpcentret kommer också att få en egen solcellsanläggning på taket.

– De nya företagen stärker köpcentrets position som den viktigaste handelsplatsen i området och lockar nya kunder, säger Varmas kundchef Tytti Juhokas.

Gigantti har hyrt lokaler på cirka 1 000 m² i köpcentret för ett varuhus med nytt koncept. Renoveringen av lokalerna har börjat. Elektronikjätten tror på områdets potential.

– Vi är glada över att ha hittat lokaler som uppfyller våra behov i Torneå. Vi ser fram emot att erbjuda kunderna i området ett komplett utbud av vitvaror och elektronik, säger Saija och Ari Ollakka som börjar som butikschefer för Gigantti i Torneå.

Den andra nya aktören på köpcentret är vårdföretaget Terveystalo som flyttar till köpcentret från Torneå centrum. Terveystalos nya enhet i köpcentret är lite större än den tidigare och lokalerna väntas bli klara i september.

Även andra hyresgäster har utökat sina verksamheter: i våras öppnade biografen Biorex en fjärde salong och H&M genomförde en utbyggnad på 500 m² och utökade sitt sortiment.

Egen solcellsanläggning på taket

På köpcentrets tak installeras en solcellsanläggning med 626 solpaneler. Arbetet har precis kommit i gång och väntas bli klart under hösten. Solpanelerna producerar cirka 120 000–130 000 kWh energi om året, vilket motsvarar årsförbrukningen för åtta mindre villor.

– Den årliga solinstrålningen är lite lägre i Norra Finland än i landets södra delar. Men soltimmarna fördelas främst på sommarmånaderna, och därför är solkraft ett bra alternativ även uppe i norr. Elen från solpanelerna kan täcka en stor del av köpcentrets elförbrukning under sommaren, då behovet av kylenergi är som störst. Systemet producerar energi från den tidiga våren fram till senhösten, berättar Ida Johansson, teknisk specialist på Caverion.

Köpcentret Rajalla På Gränsen

Köpcentret Rajalla På Gränsen ligger mellan tvillingstäderna Torneå och Haparanda, precis på gränsen mellan Finland och Sverige. Köpcentret har cirka 50 butiker och ungefär 2,3 miljoner besökare om året. Köpcentret är en del av ett gemensamt projekt mellan Torneå och Haparanda för att kombinera de två städernas stadskärnor. Rajalla På Gränsen firar 10-årsjubileum i oktober.

Du kunde också vara intresserad av dessa