Yksilö on suurimmaksi osaksi itse vastuussa vireystasostaan. Tämä on oleellinen oivallus, jos haluaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Omaan vireystasoon voi vaikuttaa monin keinoin myös kiireisessä elämänvaiheessa. Kenenkään tilannetta ei voi kuitenkaan verrata keskenään. Ihminen voi olla ulkoisesti menestynyt ja hyväkuntoinen, mutta hän saattaa voida henkisesti huonosti syystä tai toisesta. Toinen ihminen saattaa voida henkisesti hyvin, mutta hänellä on muita terveydellisiä haasteita. Jollakin kolmannella kaikki osa-alueet kukoistavat ja ihminen säteilee energiaa ympärilleen. Neljäs henkilö kärsii kroonisesta univajeesta pienten lasten vuoksi. Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia, sillä meillä on omat lähtökohtamme ja ihminen on kokonaisuus.
Monet valinnat arjessa kumpuavat arvoista käsin. Pysähdy hetkeksi ja reflektoi omia arvojasi: mahtuvatko hyvinvointiin liittyvät arvot prioriteettilistallesi vai jäävätkö ne seinäruusun asemaan. Sen jälkeen voit siirtyä tarkastelemaan valintoja ja pieniä rutiineja. Rutiineilla tarkoitetaan tässä yhteydessä uneen, syömiseen, ajatteluun, myönteisyyteen, leikkisyyteen, keskittymiseen, reflektointiin, liikkumiseen, työtapoihin ja vuorovaikutukseen liittyviä tekijöitä. Kaiva viikkokalenterisi avuksi ja tarkastele omia rutiinejasi vuorokauden aikana. Millaisia vireyttä tukevia rutiineja sieltä löytyy? Miten rakennat liikkumavaraa itsellesi ja energisoit päivääsi? Mitä päivän aikana tapahtuu?
Usein on helpottavaa huomata, että päivään sisältyy useita energisyyttä lisääviä rutiineja. Näistä on hyvä tulla tietoiseksi, vahvistaa niitä ja tarvittaessa rakentaa toistojen kautta uusia rutiineja. Lisäksi on tärkeää tunnistaa energiaa kuluttavat tottumukset. Vireyttä tukevat rutiinit auttavat tasapainottamaan tiivistä arkea: ota ne säännölliseen käyttöön.
Ilmoittaudu mukaan Varmasti aamiaiswebinaareihin.