Miten onnistua pysyvässä elämäntapamuutoksessa? Miten elää terveellisemmin ja voida paremmin? Miten tehdä oikeita valintoja kohti hyvinvoivempaa elämää?
Maailma on täynnä näihin kysymyksiin vastaavia kirjoja, opuksia ja kursseja, mutta silti useat meistä epäonnistuvat pysyvän muutoksen aikaansaamisessa. Miksi?
Kun puhutaan terveellisestä elämästä, tiedämme kyllä pääpiirteissään, mitä elementtejä se edellyttää. Syö terveellisemmin, liiku enemmän. Ongelma piilee siinä, että pelkkä tieto ei riitä muutokseen.* Ari Haukkala toteaa Lääkärilehden artikkelissa laajan tutkimusnäytön osoittaneen, että jopa todella personoitu tieto on tuottanut toivottua vähäisempiä elintapamuutoksia.
Toisaalta terveystietojen aktiivisesta seuraamisesta ja siihen liittyvästä ennakoivasta terveydenhuollosta on myös hyviä kokemuksia.** Helsingin Sanomien artikkelissa kerrotaan, miten aktiivisuusranneke voi kannustaa esimerkiksi liikkumaan ja nukkumaan enemmän. Tiedot on lisäksi mahdollista jakaa suoraan omalle terveysasemalle, jolloin lääkäri voi tunnistaa sairastumista edeltävät merkit jo etukäteen.
Data on lopulta vain dataa myös, kun puhutaan organisaatiotason työterveys- ja työkykyasioiden tiedolla johtamisesta. Pauli Forma korostaa kirjoituksessaan tulkinnan ja analyysin tärkeyttä: vasta kun dataan lisätään tulkinta, sen jalostusaste kasvaa tiedoksi.*** Mistä muutokset ja asioiden väliset yhteydet johtuvat tai miksi toivottua kehitystä ei saada aikaan? Datan määrän lisääntyminen siis lisää myös asiantuntijuuden ja yhteisen ymmärryksen luomisen merkitystä.
Pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi tuskin koskaan löytyy yhtä viisastenkiveä. Joistain asioista asiantuntijat ovat kuitenkin jokseenkin samaa mieltä: ympäristön sekä omien tapojen ja rutiinien muokkaaminen muutosta tukeviksi ovat hyviä keinoja.
Lisäksi on hyödyllistä muistaa, että olemme valmiita tekemään töitä vain niiden asioiden eteen, jotka koemme oikeasti tärkeiksi. Mitkä asiat ovat minulle aitoja ja merkityksellisiä? Miten pystyn tekemään elämässäni mahdollisimman paljon juuri näitä asioita?
Kun pidämme omat prioriteettimme ja arvomme aktiivisesti mielessä, muutumme todennäköisesti jo ennen kuin on aivan pakko.
Mielenkiintoisia lukuhetkiä ja valoa pimeyden keskelle,
Sonja
TOP3-vinkit
* Mihin oman terveyden mittaaminen johtaa?
*** Data on vain dataa (kirjoitusta ei löydy enää verkosta)
"Viikon vinkeissä Varman työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Sonja Strömsholm koostaa yhteen mielenkiintoisia artikkeleja ja blogikirjoituksia työelämän kehittämisen ajankohtaisista aiheista. Linkkivinkkien tarkoitus on tarjota sinulle uusia innostavia ajatuksia ja työkaluja työsi tueksi Suomen eri huippuasiantuntijoilta."
Sonja Strömsholm
Sonja Strömsholm toimii työkykyjohtamisen kehityspäällikkönä Varmassa. Sonjan missio on, että mahdollisimman moni voisi maanantaiaamuna herätessään olla innoissaan uuden työviikon alkamisesta ja kokea työnsä merkitykselliseksi. Työssään Sonja auttaa organisaatioita kehittämään johtamisen ja vuorovaikutuksen laatua sekä parantamaan työn mielekkyyttä ja sujuvuutta liiketoiminnan tavoitteiden suunnassa. Sonjaa innostavia asioita ovat muuttuvan työelämän ilmiöt, sisäisen motivaation ja tunteiden johtaminen, yhteisöjen rakentaminen, nykytaide, laulaminen, lukeminen ja luonto.