Miksi työkykyä pitää johtaa?
Työkyvyn johtaminen on tärkeää monestakin syystä. Työnantajalla on ensinnäkin lakisääteinen velvollisuus huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Monet työpaikat kipuilevat siinä, miten tukea työntekijöitä erilaisten ja uusienkin kuormitustekijöiden hallinnassa. Esimerkiksi tuore työolobarometri osoittaa, että entistä useampi palkansaaja kokee työnsä henkisesti raskaaksi. Viime vuonna 64 prosenttia palkansaajista koki työnsä vähintään jossakin määrin henkisesti raskaaksi, ylemmistä toimihenkilöistä jopa 73 prosenttia. Pitkittyessään henkinen kuormittuminen voi johtaa työkyvyn haasteisiin.
Mielenterveysongelmat on merkittävä hyvinvoinnin haaste, joka koettelee väestön työkykyä ja kestävän tulevaisuuden rakentumista. Viime vuonna yli 100 000 suomalaista sai sairauspäivärahaa mielenterveyssyistä. Mielenterveyden häiriöt ovat myös keskeinen työkyvyttömyyseläkkeen syy, ja nuorilla ne ovat ylivoimaisesti yleisin syy.
Tarve työkykyjohtamiselle on siis todellinen.
Työkykyjohtaminen on työpaikan keskeinen keino edistää työntekijöiden työkykyä
Työkykyjohtaminen on tavoitteellista ja pitkäjänteistä työtä henkilöstön työkyvyn edistämiseksi. Työkykyyn liittyvät asiat on huomioitava työpaikan strategiassa, toiminnan suunnittelussa ja tavoitteissa – ei ainoastaan juhlapuheissa. Tutkimuksemme osoitti, että lähtökohdat ovat hyvät, sillä useat työpaikat tunnistavat työkykyjohtamisen merkityksen työpaikan menestyksen ja kestävän työelämän kannalta.
Mitä työpaikalla tulisi tehdä?
Ihannetilanteessa työkykyjohtaminen on osa esihenkilöiden arjen työtä ja myös työntekijät osallistuvat siihen aktiivisesti. Muuttuva työ ja toimintaympäristö asettavat jatkuvasti uusia vaatimuksia myös työkykyjohtamiselle, joihin työpaikalla täytyy osata varautua.
Työpaikoilla tarvitaan esimerkiksi taitoa ennakoida työkykyriskejä ja uudenlaisia keinoja työntekijöiden tukemiseen silloin, kun työkyvyssä on ongelmia. Myös asenteilla ja työpaikan kulttuurilla on merkitystä.
Työpaikoilla on usein tilanteita, joissa työkyvyn haasteisiin reagoidaan liian myöhään. Siksi on tärkeää hyödyntää työkyvystä kertovaa tietoa, jota kertyy esimerkiksi yhteisistä keskusteluista, kyselyistä ja työterveyshuollon raporteista. Tiedon pohjalta voidaan tehdä ennakoivia toimenpiteitä ennen kuin työkyvyn ongelmat kasvavat liian suuriksi. Tieto auttaa tunnistamaan työkyvyttömyyden juurisyyt ja kohdentamaan toimenpiteet oikeisiin asioihin.
Työpaikoilla tarvitaan myös avoimuutta ja rohkeutta puhua työkyvyn haasteista. Erityisesti rohkeutta vaaditaan esihenkilöiltä, mutta luottamuksellisen ja avoimen ilmapiirin rakentaminen vaatii jatkuvaa työtä koko työyhteisöltä.
Uudenlaista otetta tarvitaan siinäkin, miten työpaikoilla suhtaudutaan osatyökykyisyyteen. Jokainen meistä voi olla ajoittain osatyökykyinen, eikä se ole aina este työnteolle. Oli osatyökykyisyys tilapäistä tai pysyvämpää, osatyökykyinen voi usein jatkaa työssä, kun työtä muokataan. Muokkaaminen voi tarkoittaa esimerkiksi työtehtävien rajaamista tai lyhyempää työaikaa. Myös teknologia voi helpottaa työtä. Uudet teknologiset ratkaisut voivat esimerkiksi vähentää työn fyysistä kuormitusta, ja digityövälineiden avulla voidaan lisätä työn joustavuutta.
Uudistunut työkyvyttömyyseläkkeiden maksuluokkamalli on suurille työnantajille hyvä kannustin oikea-aikaiseen ja vaikuttavaan työkyvyttömyyden ehkäisemiseen. Uudistuksen myötä suurille työnantajille ei synny kustannusvaikutuksia yli 55-vuotiaan tai ammatillisen kuntoutuksen kautta työllistyvän uuden työntekijän palkkaamisesta, jos työntekijä tulee työkyvyttömäksi viiden vuoden kuluessa työsuhteen alkamisesta.
Kun työelämää koettelevat monenlaiset haasteet, työkykyjohtamisen merkitys korostuu. Hyviä keinoja työntekijöiden työkyvyn edistämiseen on lukuisia. Nyt on tärkeä ottaa keinot käyttöön. Ennakoivasta, oikea-aikaisesta ja ratkaisukeskeisestä työkykyjohtamisesta hyötyvät kaikki – niin yksittäinen työntekijä, työnantaja kuin koko yhteiskuntakin.
Varma Akatemiassa uusi Johda työkykyä strategisesti -kurssi
Varma Akatemian uusi Johda työkykyä strategisesti -kurssi tarjoaa tiiviin tietoiskun työkykyjohtamisesta ja sen keskeisistä rakennuspalikoista. Kurssi on suunnattu esihenkilöille, johdolle ja HR-ammattilaisille, jotka haluavat vahvistaa työkykyjohtamisen osaamistaan ja ymmärtää sen merkityksen työntekijöiden työkyvyn kannalta.
Varma Akatemia on työnantaja-asiakkaidemme oma verkko-oppimisympäristö. Palvelusta löydät helposti työkyvyn johtamiseen ja ylläpitämiseen liittyvää sisältöä oman työsi ja kehittymisen tueksi.
Tutustu ja kirjaudu Varma Akatemiaan
Lue lisää työkykyjohtamisesta
Mistä rakentuu hyvä tulevaisuuden työkykyjohtaminen? – viisi ratkaisua työpaikoille
Tunnista työn kuormitustekijät
Auli Airila
Auli Airila työskentelee tutkimuspäällikkönä Varman työkykypalveluissa. Aulia innostaa työkykyyn vaikuttavien tekijöiden tutkiminen sekä tutkitun tiedon hyödyntäminen vaikuttavien työkykyä edistävien palveluiden kehittämisessä.
Minna Savinainen
Minna Savinainen työskentelee tutkimuspäällikkönä Varman työkykypalveluissa. Tutkimuksen tavoitteena on löytää vaikuttavia eri tason keinoja työkyvyttömyyden ehkäisemiseksi. Minnaa kiinnostaa työkyvyn ja siihen liittyvien tekijöiden tutkiminen eri näkökulmista.