Varova on kotimainen perheyritys, joka on palvellut vienti- ja tuontiyrityksiä vuodesta 1948 lähtien ulkomaankuljetuksiin ja huolintaan liittyvissä asioissa. Yhtiön keskeisiä arvoja ovat laadukas asiakaspalvelu ja rehti liikemiestapa sekä yritysvastuusta huolehtiminen.
– Varovan arvoihin kiteytyy ajatus, että haluamme tarjota henkilöstölle turvallisen, kehittävän ja tavoitellun työpaikan. Henkilöstö on aidosti yrityksemme tärkein voimavara. Nämä kaksi asiaa ohjaavat myös omaa työtäni, johon kuuluvat henkilöstön hyvinvointi, koulutus ja rekrytointi, Varovan henkilöstön kehittämispäällikkö Camilla Karhunen toteaa.
Varova on inhimillinen työnantaja
Varovassa suhtaudutaan henkilöstön hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.
– Ymmärrämme, että yksilön kokonaisvaltainen hyvinvointi heijastuu positiivisesti välillä haasteellisiinkin asiakaspalvelutilanteisiin. Siksi sovellamme Varovassa elämänkaariajattelua, jossa huomioidaan henkilöstön yksilölliset tarpeet ja toiveet.
Entä millainen Varova on työnantajana?
– Inhimillinen. Huomioimme yksilön niin vahvasti, että joissain tilanteessa se saattaa mennä jopa hieman yli. Tarkoitan sillä sitä, että välillä eteen tulee haastavia tilanteita kun jonkun henkilön elämäntilanteeseen myönnetty erivapaus on sellainen, jonka muutkin haluavat. Mutta keskustellen henkilöstö saadaan yleensä ymmärtämään, että he saattavat olla itsekin jossain elämänvaiheessa tilanteessa, jossa tarvitsevat vastaavanlaisia joustoja.
Elämänkaariajattelu tarkoittaa Varovassa siis sitä, että ihmisen elämään kuuluvat eri elämäntilanteet, joiden mukaan työnantaja voi joustaa.
– Uskomme siihen, että työt hoituvat paremmin jos vaikkapa pienten lasten äidillä on hieman autonomiaa järjestää työpäivänsä aikatauluja.
Arjen inspiraatiota ja sparrausta Varmalta
Yhteistyö Varovan ja Varman välilläkin on elänyt pitkän elämänkaaren.
– Olemme tehneet yhteistyötä Varman kanssa jo 50 vuotta. Itse olen toiminut HR-tehtävissä seitsemän vuotta ja olin aloittaessani täysi untuvikko. Koen, että olen saanut Varmalta vuosien varrella todella arvokasta apua, ideoita, inspiraatiota ja sparrausta. Välillä on tuntunut, että ajan ajatusteni kanssa päin seinää ja on ollut hienoa, että olen voinut peilata asioita Varman yhteyshenkilöiden kanssa. Syyllistyn usein myös siihen, että hamuan työpöydälle liikaa asioita. Varma on avannut silmäni sille, että kannattaa keskittyä kerralla muutamaan hankkeeseen. Koko maailmaa ei tarvitse saada kerralla kuntoon, Karhunen kiittelee.
Varmakin on kehittynyt
Karhunen on pistänyt merkille, että Varmakin on kehittynyt hienosti vuosien varrella.
– Varman sivuilta löytyy tänä päivänä huikea tietopankki. Hyvää on myös se, että asiat on esitetty selkeästi. Välillä nimittäin tuntuu, että työkykyasioita on haastava kuvata, kertoa tai selkiyttää muulle organisaatiolle. Olen visuaalinen ihminen, joten minulle on tärkeää että voin kuvata kokonaisuudet kuvina. Olenkin löytänyt Varman sivuilta hyödyllisiä työkaluja, joiden avulla olen voinut hahmottaa työkykyjohtamisen kokonaisuuksia itselleni ja muille.
Hyvinvoinnin kehittäminen käynnistyi esimiestyöstä
Karhunen on paiskinut töitä Varovan hyvinvoinnin kehittämisen eteen vuodesta 2008 lähtien.
– Ensi töiksemme lähdimme kehittämään esimiestyötä keskijohdosta käsin. Sen jälkeen heitimme pallon muulle organisaatiolle ja kahden vuoden aikana tiimit osallistuivat työpajoihin, joissa puhuttiin hyvinvoinnista työssä. Keskeisenä ajatuksena oli oma vastuu hyvinvoinnista. Millä mielellä avaat työpaikan oven? Mitä hyvinvointi tarkoittaa sinulle? Saimme pitkän listan vastauksia, jotka jaoimme koko organisaatiolle, jotta kaikki ymmärtäisivät, että hyvinvointi koostuu monesta osa-alueesta.
Karhunen on fasilitoinut esimieskaartille työpajat, jossa kiteytyi, mitä sisäinen yhteisymmärrys tarkoittaa esimiesten näkökulmasta.
– Muu organisaatio pureutui kysymykseen viimeisimmän tyhy-päivän aikana. Emme ole vielä verranneet esimiesten ja henkilöstön näkemyksiä, joten työ on kesken. Oli kuitenkin mielenkiintoista huomata, kuinka samankaltaisia asioita esille nousi.
Katse eteenpäin!
Hyvinvointia mitataan Varovassa työilmapiirimittauksilla.
– Tulokset ovat olleet aina hyvällä tasolla, mikä kertoo siitä, että ihmisillä on oikeasti hyvä olla. Olen tosin pohtinut, mitä olisi tapahtunut jos emme olisi vuosien varrella tehneet mitään. Väitän, että tilanne olisi aivan toinen. Nyt katsomme eteenpäin ja pohdimme seuraavaksi, miten Lean-ajattelua voisi toteuttaa toimistotyössä. Paraneeko työn mielekkyys ja hyvinvointi, jos kaikki turha karsitaan pois, Karhunen pohtii.
Teksti: Commia/Mia Heiskanen
Kuva: Varova Oy