Työväenmuseo Werstas Tampereen keskustassa on valtakunnallinen sosiaalihistorian ja työelämän museo. Se on myös juhla-, kokous- ja tapahtumatila sekä opetusympäristö. Yhtenä työsarkana Werstaalla dokumentoidaan nykyaikaa, joka on tulevaisuuden historiaa.
– Työväenmuseo perustettiin vuonna 1993 Finlaysonin historialliseen tehdasmiljööseen, joka oli aikanaan Pohjoismaiden suurin tehdas ja maamme ensimmäinen suurteollisuuden yksikkö. 1800-luvulla joka toinen tamperelainen oli täällä töissä, kertoo museonjohtaja Kalle Kallio.
Werstas on Suomen suurin pääsymaksuton museokohde.
– Me emme aseta sivistykselle hintaa. Kävijöitä on vuodessa noin 40 000, yritysasiakkaista treffipariskuntiin, perheisiin ja koululaisryhmiin. Ammattiin kouluttautuvat ovat yksi tärkeä kohderyhmä, jolle suunnittelemme opetuksellisia sisältöjä.
Muuntautumiskykyä ja kantavuutta
Werstaan suuri muuntautumiskyky eri tilaisuuksien ja näyttelyiden tarpeisiin on Kallion mukaan luonnollista jatkumoa rakennuksen historialle.
– Etupäässä tämä oli värjäämörakennus, mutta käyttötarkoitus on vaihtunut historian aikana useita kertoja: tuotantoa rationalisoitiin ja toimintaa siirrettiin hallista toiseen, kuten tehdään yhä. Kaiken perustana ovat äärettömän hyvät kantavuudet. Näyttelyssämme on esimerkiksi kuplavolkkari, eikä ongelmaa ollut edes sen sisään kuljettamisessa, sillä se mahtui talon hissiin!
Tehdas on alun alkaenkin rakennettu niin, että siellä liikkuu isokokoista ja painavaa tavaraa eikä se ole hauras. Kaikkea pystyy ripustamaan kattoon ja seiniin, ja tekniikka saadaan piiloon, mikä mahdollistaa fiineimpienkin tilaisuuksien järjestämisen. Tiloja on modernisoitu museon moniin käyttötarkoituksiin ja esimerkiksi audiovisuaalisuus on huomioitu kautta linjan.
Tunnelmaa ja fiksua viihdettä
Varman omistaman Werstaan kiinteistön tekniset ominaisuudet ovat kiistattomat, mutta tapahtuma- ja kokouskävijän huomio kiinnittyy ennen kaikkea tunnelmaan, joka poikkeaa toinen toistaan muistuttavista normipalaveritiloista. Puolentoista vuosisadan historia huokuu tarinoita ja lämpöä. Heti sisään astuessaan aistii saapuvansa kiinnostavaan, luovaan tilaan, joka ylentää mieltä.
Kokous- ja juhlasalit sijaitsevat kahdessa kerroksessa, ja niistä on suora pääsy museoon ja näyttelyihin. Siten kokousvieraat voivat tauolla piipahtaa tutustumassa esimerkiksi antiikkisiin tehdaskoneisiin. Moni yritys aikatauluttaa tilaisuutensa yhteyteen myös opastetun museokierroksen.
– Nämä tilat ovat kansainväliselläkin mittapuulla harvinaisen hienot. Auditorio on rakennettu entiseen höyrykonesaliin. Kokoustilan ikkunoista on näkymä Väinö Linnan aukiolle sekä Suomen vanhimpaan tehdasrakennukseen. Ja sijainti keskellä kaupunkia ison parkkitalon vieressä on tietysti käytännöllinen. Tänne on helppo ja kiva tulla.
Teksti: Irma Capiten
Kuva: Marjaana Malkamäki
Lue lisää: