Jokaista kesätyöntekijää varmaan jännittää tulla uuteen paikkaan töihin ja ehkä vielä enemmän, jos itsellä on vamma, joka herättää usein ennakkoluuloja. Varma otti tänä vuonna tavoitteeksi, että kesätyöntekijöiden joukossa on myös vähintään yksi vammainen tuomassa omaa osaamistaan ja omaa tarinaansa työyhteisöömme.
Varma on mukana vammaisten lasten ja nuorten säätiön eli Vamlasin kampanjassa. Kiinnitimme erityistä huomioita siihen, että vähintään yksi nuori, jolla on jokin vamma, sairaus tai vastaava erityispiirre, saa meiltä kesätyöpaikan ja uutta suuntaa työuralleen.
– Haimme sopivalla osaamisella ja asenteella olevia nuoria töihin, joten vamma ei ollut este meille työllistymiseen. Salmisaaren tilat soveltuvat hyvin myös liikuntaesteisille ja toimistotyön mukauttaminen onnistuu usein helposti, sanoo HR-päällikkö Eeva Reponen.
Näin saimme joukkoomme Matias Oksasen, joka opiskelee pääaineenaan sosiologiaa Åbo Akademissa. Matiaksella on harvinainen mitokondriotauti, joka on jättänyt hänelle jo nuorena kuulo-, näkö- sekä liikuntavamman. Opiskelu kohti valtiotieteiden maisterin tutkintoa yliopistossa sujuu kuitenkin hyvin apuvälineitä - omia kuulokkeita ja suurennettua näyttöä - käyttäen, ja koti yliopiston vieressä helpottaa kulkemista.
Matias työskenteli Varmassa kesätyöntekijänä HR, viestintä ja vastuullisuus -toiminnossa ja tutustui samalla laajasti koko toiminnon työtehtäviin. Hänen töihinsä kuului mm. viestinnän ylläpitotehtäviä, HR:n raportointitöitä, arkistointiprojekti ja muiden kesätyöntekijöiden aktivointia.
Matias sujahti niin hyvin porukkaan, että vammaisuus unohtui heti ensi kohtaamisen jälkeen. Perehtyminen sujui hyvin ja Matias teki työnsä tehokkaasti. Hän verkostoitui nopeasti ja aktivoi kesätyöntekijöitä mm. heidän keskinäiseen askelkampanjaansa, vapaa-ajan aktiviteetteihin ja Varman Instagramin ylläpitoon.
– Vähän jännitti tulla tänne töihin, koska Varma on isompi kuin aiemmat työyhteisöt ja työt ovat hyvin erilaisia. En oikein tiennyt mitä odottaa, Matias kertoo.
Matias on aiemmin ollut kesätöissä mm. kuuloliiton kesäleireillä leiriohjaajana ja Turun kaupungin museovahtina.
– Parasta Varmassa on toiminnon työilmapiiri. Ja sekin, että saa tehdä töitä ja opetella uusia asioita myös pareittain toisen kesätyöntekijän kanssa. Olen kuullut muiltakin, että kesätyökollegat osastolla lisäävät viihtymistä ja helpottavat sopeutumista porukkaan.
Vammaisuus ei estä pätevyyttä eikä osaamista
– Kukaan ei halua tulla nähdyksi ja määritellyksi ensisijaisesti vamman tai rajoitteen kautta. Olisi suotavaa, että työnantajien ennakkoluuloja saataisiin vähennettyä sen suhteen, että vammaisuus ei useinkaan ole pätevyyden ja osaamisen tiellä, Matias pohdiskelee.
– Nykyiset apuvälineet pystyvät kompensoimaan rajoitteita hyvin ja tätä eivät kaikki työnantajat ja rekrytoijat välttämättä ymmärrä. Isosta hakijamäärästä erottuminen on aina haaste ja vamma tuo vielä lisää vaikeuskertoimia.
Matiaksen mielestä Varmassa on hyvin nähty "vamman ohi", rajoitteet eivät ole olleet kynnys tai kompastuskivi.
Madalletaan kynnystä työelämään
Varma haluaa olla monimuotoinen ja vastuullinen työnantaja, myös kesän ajan meillä työskenteleville - oli vammoja tai ei.
– On rikkautta, että työyhteisössä on erilaisia ihmisiä ja vammaisuuden kautta voi asioihin ja työyhteisön toimintaan saada ihan uusia näkökulmia, sanoo Eeva Reponen.
Eevan mielestä Varman tehtävä on näyttää esimerkkiä ja puhua hyvästä työelämästä. Vastuullisen ja hyvän työnantajan toiminnassa ennakkoluulot eivät ole este rekrytoinnissa, edistämme työurien kehittymistä ja myös sille pääsyä.
– Meillä työt edellyttävät oikeaa osaamista ja asennetta. Vammaan tai vastaaviin rajoitteisiin liittyvä esteettömyys on eniten meistä kiinni, työt itsessään sopivat monelle. Tämän kesän kokemukset Matiaksen kanssa kannustavat aktiivisuuteen tässäkin asiassa, Eeva lisää.
Lue lisää:
Vamlasin 101 kesäduunia -kampanjan tavoitteena on löytää kesätöitä 101 vammaiselle nuorelle vuonna 2018
Varman HR-päällikkö Eeva Reposen haastattelu Vamlasin kampanjassa