– Missiomme on pitää kaiken ikäiset ihmiset liikkeellä ja hyvässä kunnossa potkuttelemalla turvallisesti, toimitusjohtaja Mika Lahtinen, neljännen polven Lahtisia, kiteyttää 90-vuotiaan E. S. Lahtisen filosofian.
Esla-tehdas Kouran kylässä, Seinäjoen kupeessa hitsaamoineen, maalaamoineen, kokoomoineen ja varastoineen sijaitsee useassa rakennuksessa noin 54 000 neliön alueella. Työntekijät elävät kuten opettavat: he kulkevat potkupyörillä ja näin kesäaikaan pyörällisillä potkukelkoilla rakennuksesta toiseen. Tuotteet matkaavat Kourasta lähelle ja kauas.
– Suomi on suurin markkinamme, mutta myymme paljon myös maailmalle: potkukelkkoja Kanadaan, potkupyörää ja -kelkkaa Ruotsiin ja Norjaan, Hollantiin potkulautaa. Myös Alppimaihin ostetaan potkukelkkaamme ja sitä varten olemme kehittäneet jarruversioita, siellä kun on toisenlaiset maanmuodot, Lahtinen kertoo.
Potkukelkkatoimitus vuonna 1937 ja vuonna 2019.
Yritys on tunnettu eritoten potkukelkoistaan, joiden markkinajohtaja se on ollut 1960-luvulta saakka.
Tehtaalla valmistuu myös potkupyöriä, potkulautoja, citypotkureita, kävelypyöriä sekä urheilullisia, esimerkiksi koiraharrastajien suosimia kicksparkeja – yhteensä 14 eri tuoteryhmää lukuisine värivaihtoehtoineen ja lisävarusteineen. Uusimpana tuotteena ovat potkukelkalta muotokielensä lainanneet keinutuolit.
Lisäksi E. S. Lahtisella on noin 120 merkittävää teräs- ja alumiiniosien alihankinta-asiakasta esimerkiksi ikkunateollisuudessa. Noin puolet liikevaihdosta tulee alihankinnasta.
Sukupolvenvaihdos monella suunnalla
E. S. Lahtinen ei ole halunnut pörssiin tai myydä osuuksia ulos.
– Meille on tärkeää olla perheyritys. Perhesiteet eivät kuitenkaan ole pääasia, kun valitsemme työntekijöitä, vaan osaaminen. Hallitus on omaa perhettä, muttemme epäröi kääntyä asiantuntijoiden tai hallitusammattilaisten puoleen, jos oma osaaminen ei riitä.
Nyt yrityksessä eletään sukupolvenvaihdosta ja siinäkään ei Lahtisen mukaan menty perhesuhteet edellä.
– Meitä oli haastatteluissa useita hakijoita ja hallitus teki päätöksen kuultuaan ulkopuolisen haastattelijan näkemyksen hakijoista.
Sukupolvenvaihdos koskee myös henkilökuntaa, josta osa on jäämässä eläkkeelle. Monet yrityksen toimenkuvista ovat sellaisia, että ne oppii vain tekemällä ja uutta väkeä koulutetaankin ammattiin kisällimeiningillä. Oppi menee välillä ihan kirjaimellisesti isältä pojalle: Eslalla on työskennellyt eräästäkin perheestä isä ja viisi poikaa.
Sukuyrityksessä on tuttavallisen lämmin meininki, minkä ulkopuolinenkin huomaa tehdaskierroksella. Eslalla viihdytään ja työurat ovat pitkiä:
– Pisin ura on ollut Mäen Jaskalla, joka tuli Eslalle oppisopimuksella ja työskenteli 68-vuotiaaksi, yhteensä 52 vuotta.
Vaikka Eslallakin on ollut parempia ja huonompia kausia, ketään ei ole historian aikana irtisanottu.
– Meillä on ollut vain yhdet YT:t, ja niistäkin selvittiin vapaaehtoisilla lomautuksilla ja eläköitymisillä. Tietysti yrityksen pitää tehdä tulosta, mutta olemme perheyhtiö, jolle tärkeintä ei ole tuoton maksimointi yhdellä kvartaalilla; tähtäin on kauempana. Hyvä henkilöstö pyritään pitämään töissä eikä ihan pienistä markkinamuutoksista YT-neuvotteluita käynnistetä.
– Johtuen tuotteiden kokoonpanotöistä yrityksessämme on paljon henkilöstöä verrattuna liikevaihtoon. Työntekijät ovat siten tärkein investointimme ja voimavaramme, ja kuuntelemme heitä tärkeällä korvalla. Teemme säännöllisesti yhteistyötä työterveyden kanssa: viimeksi toissa viikolla oli kuntotesti. Kevennämme työtä apuvälinein ja annamme työntekijöillemme liikuntaseteleitä. Hankimme myös esimieskoulutusta, Varmakin on kouluttanut meitä.
Kyläyhteisön elävöittäjä haasteiden äärellä
E. S. Lahtisen toimista välittyy vanhan ajan yhteisöllisyys. Noin 300 asukkaan Kouran kylä elää pitkälti Eslasta, joka on alueen suurin työllistäjä: 37 työntekijästä suurin osa on omalta kylältä ja loputkin 60 kilometrin säteeltä. Esla on näkyvästi läsnä kylä- ja koulutoiminnassa. Kouran asukasluku on muuttovoittoinen eikä koulu ole ollut monen muun kyläkoulun tapaan lakkautusuhan alla.
Eslan tulevaisuus koskettaa siis koko kylää. Ilmastonmuutos ja kasvava tuonti erityisesti Aasiasta asettaa E. S. Lahtiselle suuria haasteita. Toisaalta Lahtinen kertoo yrityksen olleen muuntautumiskykyinen ja innovatiivinen alusta saakka. Oma tuotekehitys on tukijalka.
– Meillä on aina ollut oikeanlaista hulluutta, periksiantamattomuutta ja uskoa omiin vahvuuksiimme. Olemme osanneet muuntautua olosuhteisiin kuten Suomeen nelisenkymmentä vuotta sitten asetettuun hiekoituslakiin: emme olisi enää tässä, jos emme olisi keksineet pyörällisiä potkukelkkoja.
Kicksparkit edustavat vielä uudempaa evoluutiota, ja taas on uutta kehitteillä. Nyt E. S. Lahtisella testataan sähköavusteisia mahdollisuuksia. Moottorit sinänsä eivät ole Lahtiselle uusi juttu, sillä yrityksen ihka ensimmäiset myyntiartikkelit vuonna 1928 olivat Indian-merkkisiä moottoripyöriä, joilla Erkki Samuli Lahtisen perustama yritys päräytti liikkeelle.
– Viennissä on myös paljon potentiaalia, sillä Esla on monessa maassa vielä eksoottinen uutuustuote. Tulevaisuus näyttää valoisalta, vaikka haasteitakin on. Koskapa niitä ei olisi. Ilman haasteita ei synny myöskään kehitystä, Lahtinen summaa.
E. S. Lahtinen Oy
- Erkki Samuli Lahtinen perusti 1928
- Tavaramerkki Esla vuodesta 1985
- Perheyritys
- 40 omistajaa
- Henkilöstö 37, joista toimihenkilöitä 8
- Liikevaihto 2018 2,9 MEUR
- Vienti 2018 364 000 €
- Tuotantotilat 4400 m2 + varastot 2700 m2, yht. 7100 m2
- Sijainti Kouran kylä, Etelä-Pohjanmaa
- www.esla.fi