Keskon entinen pääkonttori on nyt ihmisten koti

Liki 80 vuotta toimistokäytössä ollut kiinteistö Helsingin Katajanokalla muuntui korkealuokkaisiksi vuokra-asunnoiksi, joissa loft-henkiselle yksilöllisyydelle on sijaa. Alakertaan on tulossa muun muassa päivähoitopalveluja.

Helsingin keskusta on palaamassa asumispainotteisemmaksi, kun monen toimiston käyttötarkoitus muuttuu. Hyvä esimerkki tästä on Satamakadun varrella Katajanokalla sijainnut Keskon entinen pääkonttori, jatkossa Asunto Oy Kruunuvuorenkatu 2. Varma hankki kiinteistön käyttöönsä samalla, kun yhtiöt neuvottelivat Keskon uuden pääkonttorin rakennuttamisesta.

– Myimme kolmasosan Satamakadun kiinteistöstä omistusasunto- ja toisen kolmasosan hotellirakentajalle. Kolmannen kolmanneksen pidimme itse kunnostaaksemme tilat vuokra-asuntokäyttöön, kertoo Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Tomperi toteaa kiinteistön sijainnin ihanteelliseksi asumiskäyttöä ajatellen. Vuokraamiseen ei hänen mukaansa siksi liittynyt juurikaan käyttöasteriskiä. Lisäksi rakennuksen runkosyvyys palvelee asuntokäyttöä erinomaisesti: hukkaneliöitä ei juurikaan jää. Kun päätös asumiskäytöstä oli tehty, jäi tehtäväksi valita asuntojen kokojakauma niin, että se vastaa kysyntää mahdollisimman hyvin. Kun tämä seikka oli Varmassa analysoitu, syntyi päätös, jonka toteutumana valmistui yhteensä 120 keskimääräiseltä pinta-alaltaan 40 neliömetrin asuntoa.

Talous_Kruunuvuorenkatu_feed-Kruunuvuorenkatu-12.jpg

Suurin asunto on alaltaan yli sata neliötä. Se jakautuu kolmeen kerrokseen, joista ylimmästä on suora pääsy asunnon omalle kattoterassille.
– Tämäkin asunto varattiin heti markkinoinnin käynnistyttyä, kuten suuri osa talon asunnoista. Henkilökohtaisesti en ihmettele tätä yhtään, Tomperi toteaa ja silmäilee Helsingin hulppeimpiin kuuluvaa näkymää ydinkeskustaan ja merelle.

Yksilöllisyyttä suojelupäätöstä kunnioittaen

Keskon pääkonttorina pitkään palvellut kiinteistö on arkkitehtonisesti merkittävä rakennus, joka tästä syystä on julkisivultaan suojeltu. Perusteellista saneerausta ennen muuttamista asunnoiksi suojelupäätös ei kuitenkaan rajoittanut. Jotta potentiaalista sisäilman laaturiskeistä päästiin kokonaan eroon, rakennus purettiin hyväkuntoista kantavaa runkoa lukuun ottamatta jokseenkin kokonaan. Samalla uudistettuun rakennukseen ”ilmestyi” parvekkeiden lisäksi pientä luksusta, kuten yläkerrosten kupariset parvekekaiteet sekä julkisivut, joissa on uusittujen tiilien ohella myös säänkestävää corten-terästä.

Talous_Kruunuvuorenkatu_feed-Kruunuvuorenkatu-6.jpg

Suojelupäätöksestä seuranneet rajoituksetkin kääntyivät yksilölliseksi arkkitehtuuriksi. Tästä hyviä esimerkkejä ovat asuntoihin jääneet vanhat pilarit, jotka tuovat huoneistojen tunnelmaan nostalgista rouheutta. Lisäksi jokaisessa asunnossa on pienipiirteisiä muotoja, jotka poikkeavat lähiörakentamiselle ominaisista ’kantti kertaa kantti’ -ratkaisuista.

– Kaikissa yksityiskohdissa arkkitehti on pyrkinyt yhdistämään yksilöllisyyden järkevään tilankäyttöön, ja on minun mielestäni onnistunut siinä. Muun muassa liukuovien käyttö on esimerkki tästä, Tomperi sanoo.

Talous_Kruunuvuorenkatu_feed-Kruunuvuorenkatu-15.jpg

Suojeltua rakennusta koskevat rajoituksetkin saatiin käännettyä yksilölliseksi arkkitehtuuriksi, kertovat Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi (vas.) ja kiinteistöpäällikkö Matti Lindfors.

Energiatehokkuutta edistäviä ratkaisujakin on ollut mahdollista tehdä, vaikka tämä on vanhoissa kohteissa usein kaikkea muuta kuin helppoa. Seinärakenne on alkuperäiselle rakentamisajankohdalle tyypillisesti paksu. Ja kun ikkunat sai uusia ja ne myös uusittiin, rakennuksesta saatiin aikaisempaan verrattuna huomattavasti paremmin eristävä.

– Energiatehokkuutta parantaa vielä se, että ilmanvaihtotekniikka uusittiin päättyneen saneeraushankkeen aikana. Uudet iv-koneet on varustettu lämmöntalteenotolla, kertoo Varman kiinteistöpäällikkö Matti Lindfors.

Sähköautoja ja yhteissauna

Varma korjautti saman hankkeen yhteydessä pysäköintilaitoksen, joka palvelee vuokralaisia ja myös muita saman korttelin asukkaita sekä vierailijoita. Sen kaikki autopaikat toimivat tarvittaessa sähköautojen latauspisteinä.

Kaikki asukkaat muuttivat kesäkuun alussa uuteen kotiinsa Satamakadun ja Kruunuvuorenkadun kulmassa. Nykytrendin mukaisesti heillä on käytössään yksilöllisen asunnon lisäksi yhteinen sauna.

– Perinteiseen sauna- ja pesutupavuoroajatteluun emme menneet, vaan kukin saa varata mieleisensä vuorot portaissa sijaitsevista infotauluista tai mobiilisti vaikka laiturin nokalta. Infotaulun kautta keskitetään myös kaikki viestintä ja isännöitsijän tiedotteet, Lindfors kertoo.

Saunatilat sijoitetaan kahdeksanteen eli ylimpään kerrokseen, johon on rakennettu myös terassi saunojien käyttöön. Pesutupa kuivaushuoneineen on puolestaan kellarikerroksessa, jossa jokaisella asukkaalla on myös käytettävissään tilat irtaimiston ja ulkoiluvälineiden varastoimiseen ja pyörien huoltoon.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä