Kyykytystä ja keppijumppaa ilman bonusporkkanoita

Kyykytys-termillä on tunnetusti paha kaiku työelämässä. Administer-tilitoimistoketjussa kuitenkin kyykkää koko henkilöstö aina toimitusjohtajaa myöten – toki vain silloin, kun jumppari saapuu paikalle.

Jaksaa jaksaa! Tehdään vielä tämä!

Jos sattuu kulkemaan valtakunnallisen tilitoimistoketju Administerin käytävillä sopivaan aikaan, saattaa korviin kantautua kipakkaa käskytystä. Sillä ei kuitenkaan patistella henkilökuntaa kovempiin työsuorituksiin, vaan annetaan istumatyön turruttamille lihaksille hetkeksi muuta puuhaa.

Jumpparijoukon jatkona Helsingin Ruoholahdessa on ajoittain myös yhtiön toimitusjohtaja Peter Aho, joka sai omakohtaisen ”kyykkäysherätyksen” pari vuotta sitten. Aho kärsi tuolloin itsekin toimistotyöntekijöiden perusmurheista eli niska-, hartia- ja olkapäävaivoista. Istumatyö rasitti myös alaselkää. Lopulta tuli passitus olkapääleikkaukseen.

Tyoelama_Administer_feed_AdministerVarma-14.jpg

– Ennen sitä sain kuitenkin lahjakortin Tempaus-Areenalle painonnosto- ja työhyvinvointivalmentaja Matti Vestmanin pakeille. Hän antoi minulle harjanvarren ja käski tehdä kyykkyjä kädet ylhäällä. Se paljasti armottomasti kropan kunnon, vaikka harrastinkin aika tavalla kaikenlaista liikuntaa, Aho muistelee.

Harjanvarsi-treenistä tuli osa miehen vakituista viikko-ohjelmaa ja tulokset näkyivät nopeasti.

– Peruutin tuon leikkausajan jo parin viikon päästä.

Setelien sijaan muunlaista motivointia

Aho alkoi pohtia, olisiko kyykky- ja keppijumppa vietävissä myös toimistoympäristöön ja vieläpä niin, että se ei aiheuttaisi kenellekään osallistumispakon tunnetta tai työssäoloahdistusta.

Administerin henkilöstölle oli jo tuolloin tarjolla erilaisia sähly- ja harrastekerhoja sekä liikuntaseteleitä. Myös työpisteiden ergonomiaan oli satsattu. Halukkaille hankittiin erikoiskalusteita sekä muun muassa sähköpöytiä, joiden ääressä saattoi työskennellä myös seisaaltaan.

Niiden teho jäi kuitenkin tuki- ja liikuntaelin vaivoista johtuvien sairauspoissaolojen osalta vähintäänkin puolitiehen. Tilalle piti siis kehittää jotain muuta.

Minusta oli paljon tärkeämpää motivoida ja kannustaa sitä porukkaa, jota hikoilu ei samalla tavalla sytyttänyt.

– Samalla havaitsin, että tarjolla olevia liikuntaetuja hyödyntävät lähinnä työntekijät, jotka harrastavat liikuntaa muutenkin. Minusta oli paljon tärkeämpää motivoida ja kannustaa sitä porukkaa, jota hikoilu ei samalla tavalla sytyttänyt, Aho muistelee.

Kunto nousuun, poissaolot laskuun

Ensimmäisillä kerroilla keppijumppahetkeen ei ollut Ruoholahdessa tungosta, mutta vähä vähältä joukko alkoi kasvaa. Samalla siitä alettiin innostua myös muilla Administer-paikkakunnilla.

Nykyisellään toimistot käyvät jo leikkimielistä kuntokisaa keskenään. Samalla kasvaa myös viimeisten vielä istuvien sosiaalinen paine nousta tuoliltaan ja liittyä joukon jatkoksi.

– Aika hankalaa sitä on katsoa viikosta toiseen sivusta, kun lähes kaikki ympärillä kyykkäävät, Aho toteaa.

Samalla hän korostaa, että jumppaamiseen ei ole minkäänlaista velvoitetta tai pakkoa. Liikunnasta ei myöskään heru minkään sortin bonuksia.

Tyoelama_Administer_feed-AdministerVarma-13.jpg

– Ne koettaisiin helposti epäoikeudenmukaisina. Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun muutos lähtee omasta itsestä, Aho vakuuttaa.

Mitä hommasta sitten on jäänyt Administerissä viivan alle?

Ahon mukaan säästyneitä euroja ei ole vielä tarkemmin laskettu, mutta vaikutukset on ollut helppo havaita. Työssä jaksetaan paremmin, sairauspoissaolot ovat vähentyneet ja yhteisöllisyys lisääntynyt.

– Eikä sähköpöytiäkään ole kukaan kysellyt enää pariin vuoteen, Aho naurahtaa.

Tekoälyssä on myös kääntöpuoli

Ahon oma yrittäjäntaival alkoi 1990-luvun puolivälissä, kun hän päätti jatkaa vuonna 1985 perustetun yrityksen toimintaa isänsä kuoleman jälkeen.

 

Tyoelama_Administer_feed_AdministerVarma-21.jpg
Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun muutos lähtee omasta itsestä, kommentoi toimitusjohtaja Peter Aho Administerin työpaikkaliikunnan periaatteita. 

Pohjana oli yhtiön oma eFina-ohjelmisto, joka vei kirjanpidon kätevästi verkkoaikaan. Yhden miehen helsinkiläisyritys otti ensimmäiset kasvuaskeleensa vuosituhannen vaihteessa. Kun sähköinen taloushallinto todettiin toimivaksi ja luotettavaksi, siihen tarttuivat myös isommat yhtiöt ulkoistaessaan taloushallinnon toimintojaan. Se taas tiesi Administerille edelleen jatkuvaa kasvu-uraa.

– Onhan tämä aikamoinen tarina yhden miehen yritykselle. Ensimmäiset kymmenen vuotta olivat kyllä kovaa aikaa. Lomat jäivät pitämättä, ja työpäivät venyivät aina iltoihin ja viikonloppuihin. Nuorena sitä kuitenkin jaksoi, Aho naurahtaa.

Samalla hän tunnustaa, että kasvuyrityksen johtamiseen liittyviä haasteita on yhä riittämiin. Yksi suurimmista on työhyvinvointi, jonka edistämisessä Administer tekee yhteistyötä myös Varman kanssa.

– Tekoäly hoitaa jo monet taloushallinnon rutiinityöt, ja alan osaajat voivat keskittyä yhä haastavampiin tehtäviin. Tässä piilee toisaalta myös sudenkuoppa. Tämän alan ammattilaiset ovat äärimmäisen tarkkaa ja tunnollista väkeä. He eivät laske käsistään mitään keskeneräistä. Siksi johtajien ja esimiesten on pidettävä tarkasti huolta siitä, että kenenkään työtaakka ei kasva kohtuuttomaksi.

Administer Oy

  • Valtakunnallinen taloushallinto- ja tilitoimistoketju
  • Perustettu Helsingissä yhden miehen yrityksenä 1985. Nyt toimipaikkoja 23
  • Liikevaihto n. 50 milj. euroa
  • Henkilöstömäärä runsaat 700
  • Vuosittainen kasvu n. 35 %

Voisit olla kiinnostunut myös näistä