Omalle urapolulle oppisopimuksella

Oppisopimuskoulutus on ISS:lle merkittävä keino saada uusia osaajia yhtiöön töihin. - Meillä on vuosittain noin 300 oppisopimusopiskelijaa ja ammattialojen kirjo on todella laaja, kertoo ISS:n henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehorn.
Suomi kaipaa tulevina vuosina kymmeniä tuhansia uusia käsipareja työelämään. Perinteiset ammattiopinnot eivät kuitenkaan ole kaikille nuorille toimivin vaihtoehto. ISS Suomessa merkittävä osa yrityksen uusista osaajista koulutetaan oppisopimuksella.

Moni nuori jää tänäkin vuonna ilman opiskelupaikkaa tai päätyy alalle, joka ei välttämättä vastaa omia odotuksia eikä nostata isompaa lukuintoa. Nuoren uranäkymä voi olla hyvinkin kirkas, mutta hän saattaa kaivata perinteisen opiskelun ja kirjatiedon rinnalle tai vaihtoehdoksi käytännönläheisempää koulutusta, jossa teoriaa voi kääntää myös käytännöiksi.

Tämä oivallettiin jo vuosia sitten myös siivous-, kiinteistö-, ravintola- ja työpaikkapalveluja tarjoavassa ISS Suomessa. Kun uusia osaajia oli entistä vaikeampaa löytää, heitä päätettiin kouluttaa myös itse.

Yhdeksi merkittäväksi työkaluksi valikoitui oppisopimuskoulutus, josta henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehornin mukaan on kertynyt todella paljon positiivisia kokemuksia niin kouluttajille kuin opiskelijoille. Samalla siitä on tullut tärkeä osa yhtiön omaa työnantajakuvaa ja yhteiskuntavastuuta.

- Meillä on vuosittain noin 300 oppisopimusopiskelijaa, joten kyse on varsin merkittävästä määrästä. Kannamme huolta nuorista, sillä ilman tutkintoa heidän on entistä vaikeampaa työllistyä. Toisaalta oppisopimus ei ole pelkästään nuorten juttu. Meillä opiskelijoiden ikähaarukka on 16–70 vuotta ja ammattialojen kirjo on todella laaja, Suono-Rasehorn kertoo.

Oma innostus on a ja o

ISS:ltä oppisopimusmahdollisuutta voi kysyä jo työnhaun yhteydessä. Henkilöstöjohtajan mukaan se myös kannattaa, sillä aito halu itsensä kehittämiseen ja kiinnostus toimialaa kohtaan noteerataan nopeasti.

- Esimiehet seuraavat samoja asioita myös omissa tiimeissään ja ottavat ne puheeksi kehityskeskusteluissa. Tätä kautta asiat sitten lähtevät etenemään, Suono-Rasehorn toteaa.

Esimiehillä on keskeinen rooli, sillä he toimivat koulutettavien lähimpinä opettajina ja mentoreina. Henkilöstöjohtajan mukaan rooli on vaativa, mutta palkitseva.

- Oman suojatin edistymistä on totta kai hienoa seurata, mutta samalla on päivitettävä myös omaa ja koko tiimin osaamista. Tässä oppii ja kehittyy koko organisaatio.

Varma_Oppisompimus-ISS_Sari-Suono-Rasehorn_Kuva-tekstiin.png

Suono-Rasehorn harmittelee sitä, että oppisopimuskoulutus on jäänyt Suomessa vuosikymmenestä toiseen vaille ansaitsemaansa arvostusta. Vanhat mielikuvat kaipaisivat nekin päivitystä.

- Kannustan yrityksiä lähtemään liikkeelle ja perehtymään aiheeseen, sillä tietoa on tarjolla riittämiin. Jos joku työhaastattelussa kysyy jotain oppisopimuksesta, niin kannattaa vastata jotain muuta kuin ei.

Putkiasentajaksi ISS:n opastuksella

Yksi ISS Suomen oppisopimusoppilaista on Samu Koponen, joka tuli taloon 16-vuotiaana suoraan peruskoulusta. Varsinaiset ammattiopinnot hän on suorittanut Stadin ammattiopistossa ja käytännön harjoittelun ISS:n talotekniikka-ammattilaisten ohjauksessa.

Nyt putkiasentajan opinnot ovat jo valmiit.

- Pärjäsin ihan hyvin peruskoulussa, mutta en oikein jaksanut istua sisällä lukemassa. Oppisopimus on ollut hyvä tapa oppia kiinnostava ammatti. Aidoissa työkohteissa käytännön kokemusta kertyy rutkasti enemmän kuin koulun penkillä, Koponen toteaa.

Valtaosa ammattitaidosta on opittu ISS:n työmailla, mutta tutkintotodistusta varten on läpäistävä myös vaaditut kurssit ja näyttökokeet.

- Jos kaikki tähän alaan liittyvä pitäisi oppia koulussa, olisin työmaalla varmaan ihan hukassa, hän naurahtaa.

Lue myös:

Sillanrakentajana nuorten ja työelämän välillä

Varma ja Diakonissalaitos tukevat nuorten työllistymistä – Varmalta 50 000 euron lahjoitus Vamos-palveluille

Sujuva startti nuoren työuralle

Nuorten syrjäytyminen on yhteinen huoli

Nuorten syrjäytymisriski on otettu vakavasti myös Varmassa. Yhtiö on muun muassa käynnistänyt Diakonissalaitoksen Vamoksen kanssa yhteisen Nuoret työelämään -ohjelman, jossa autetaan syrjäytymisvaarassa olevia, työelämään pyrkiviä nuoria työuran alkuun.

Varman pääekonomistin Katja Bjerstedtin mukaan nuorten työllistyminen on tärkeää myös koko eläkejärjestelmämme kestävyyden kannalta. Tässä kohtaa oppisopimus on väylä, jota Suomessa pitäisi hyödyntää jatkossa entistä enemmän.

- Taantuma-aikoina syrjäytymisvaara kasvaa muissakin ikäryhmissä, ja koronakuukausien pitkän aikavälin vaikutukset ovat vielä näkemättä. Työpaikka on useimmille paras keino kiinnittyä osaksi yhteiskuntaa, Bjerstedt muistuttaa.

- Oppisopimuskoulutusta voitaisiin hyödyntää nykyistä aktiivisemmin myös henkilöstön koulutuksessa. Etenkin alemman koulutustason ammateissa käytännönläheinen työssäoppiminen voi madaltaa osallistumiskynnystä ja innostaa eteenpäin. Osaaminen ja sitä seuraava hallinnan tunne omaan elämään vahvistaa myös työkyvyn säilymistä, hän lisää.

ISS:n yleisimmät oppisopimustutkinnot

  • Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinto
  • Cateringin ammattitutkinto (PR O keittäjä Perho)
  • Lähiesimiestyön ammattitutkinto
  • Sähkö- ja automaatioalan koulutus (perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoina)
  • Liiketalouden ammattitutkinto (aula- ja toimistopalveluiden osaamisala)
  • Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Voisit olla kiinnostunut myös näistä