Arabia135:n talon viidenteen kerrokseen on avautumassa näyttely, joka tempaa mukaansa omaperäisyydellään. Käytävän varrelle avautuvista huoneista on työstetty näyttäviä, lattiasta kattoon maalattuja tilataideteoksia, joista jokainen kertoo omaa tarinaansa.
Vastaava näyttely niitti mainetta viime kesänä Keravalla. Juhannusviikolla Arabia135:ssä avautuvassa näyttelyssä esitellään kaikkiaan reilut 50 tilataideteosta noin 75 taitelijalta.
Kierros vielä keskeneräisissä näyttelytiloissa osoittaa, että mukana on ainakin maalauksia, graffiteja, videoinstallaatioita, asetelmia ja kolmiulotteisia sarjakuvapiirroksia. Teosten tuottamisessa käytettyjen materiaalien kirjo vaikuttaa valtavalta.
”Pyrimme hyödyntämään ylijäämäerät ja rautakauppojen virhesävytetyt maalit, jotka muuten olisivat menossa hävitykseen. Tähän näyttelyyn olemme hankkineet paljon materiaalia myös eräältä isommalta konkurssipesältä”, kertoo Purkutaide-kollektiivin taiteellinen johtaja Jouni Väänänen.
Arabia135-kohteesta vastaava Varman Asset Manager Jenni Nivalainen on ilahtunut, että Purkutaiteen näyttely saatiin Arabia135:een.
“Olemme huomanneet, että vanhat tilat ovat nostalgisia ja sitä kautta mielenkiintoisia. Taidenäyttelyn avulla ihmiset pääsevät kurkistamaan peruskorjaamattomiin tiloihin ja halusimme myös avata näitä entisen Taideteollisen korkeakoulun tiloja yleisölle ennen kuin ne peruskorjataan”, Nivalainen sanoo.

Kuva: Marjut Tervola
Taiteellinen johtaja Jouni Väänen
Yhteiskuntakritiikki vahvasti läsnä
Teokset kommentoivat maailman epäkohtia uskaliaasti ja anteeksi pyytelemättä.
Yksi huoneista on kokonaan pinkki, kuin Barbielle tehty. Viivi Kiiskisen “Temuttajan unelmaa” kritisoi kuitenkin ylikuluttamista. Huoneen keskellä olevaa vuodetta ympäröivät seiniin nojailevat pakettiröykkiöt. Asukas on ympäröinyt itsensä verkkokaupasta tilatulla roinalla ja tyhjät pahvilaatikot täyttävät vapaan tilan.
Toni Esselin “Hostile Architecture” kuvaa luonnon ihmiseltä takaisin valtaamaa elintilaa käyttäen samoja keinoja, joilla kaupunkitiloja tehdään oleilukelvottomiksi. Huomaamattomin elementein julkisista tiloista on tehty sellaisia, ettei niissä käytännössä pysty viettämään aikaa ilman tarkoitusta. Näin todellisuudessakin tehdään kodittomien elämän suurkaupungissa mahdottomaksi.
Kolmas huone, Marika Saikkosen ja Tuomas Kiurun “Koskettaako?”, on kuin lavastettu baari, jonka jatkeena on makuuhuone. Tilasta löytyvät myös punaiset, paperimassasta tehdyt oikean ihmisen kokoiset hahmot. Teos muistuttaa siitä, kuinka toiseen koskemiseen tarvitaan suostumus.
Neljäs huoneista, Heikki Teurin ja Daniel Denicolain “Tulevaisuus jälkeemme”, on täydellisesti täynnä romua ja loppuun käytettyä tavaraa.
”Teos kommentoi sitä, että kuinka kulutamme yli täysin oman tarpeemme jatkuvasti ja jätämme hirveän paljon rojua jälkeemme. Peilistä katsoo syyllinen, ihminen itse”, Väänänen kertoo.
Yhteyskuntakritiikki on läsnä monissa teoksissa. Teokset eivät kuitenkaan tuputa aatettaan, vaan katsoja saa tehdä tulkintansa itse.
”Joskus teosten kriittisyys erilaisia yhteiskunnallisia epäkohtia kohtaan tuppaa myös ärsyttämään ihmisiä. Se on kuitenkin myös hyvä asia”, Väänänen kertoo.

Kuvaaja: Jouni Väänänen
Viidennen kerroksen huoneista on tehty tilataideteoksia. Tässä Meri-Maija Näykin teos.
Purkutaide tekee helposti lähestyttäviä näyttelyitä
Näyttelyä on rakennettu helmikuusta lähtien Taideteollisen korkeakoulun entisiin tiloihin osoitteeseen Hämeentie 135 C.
Näyttelytilaa on noin 2 400 neliötä. Väänänen on näyttelystä ja tiloista innoissaan.
”Tila on todella otollinen näyttelypaikaksi. Pystymme rakentamaan kunnon immersiivisen taidenäyttely, jossa taide ympäröi katsojansa”, Väänänen kertoo.
Katsoja voi kulkea pitkin käytävää, ja siirtyä tilataideteoksesta toiseen. Keskeistä Väänäsen mukaan on tehdä näyttelystä helposti lähestyttävä.
”Pyrimme suunnittelemaan näyttelyistämme matalan kynnyksen näyttelyitä. Meille voi tulla aistimaan ja kokemaan taidetta puhtaasti tunnepohjaisesti. Kenenkään ei tarvitse ajatella, että pitäisi omata akateeminen taidekoulutus, jotta voisi analysoida teoksia”. Väänänen sanoo.
Katsojalle tarjotaan myös keskenään mahdollisimman erilaisia teoksia.
”Pyrimme tekemään monimuotoisia taidenäyttelyitä niin, että katsoja pääsee tutustumaan erilaisiin taiteen alalajeihin.”

Kuva: Marjut Tervola
Heidi Vuorio viimeistelemässä työtään Arabia135:ssä.
Keravalta jättimenestys, myös Arabiaan odotetaan kävijöitä
Viime kesänä vastaava näyttely Keravalla oli jättimenestys.
”Saimme Purkutaiteen näyttelyyn Keravalle yli 44 000 kävijää. Näyttelymme oli käsittääkseni yleisömäärältään kesän suurin Ateneumissa olleen Eero Järnefeltin näyttelyn jälkeen”, kertoo Jouni Väänänen.
Väänästä kiehtoo myös ajatus, että näyttely on osa perinteikästä Arabiaan sijoittuvan taide- ja kulttuuriperinteen jatkumoa.
Varma on vaalinut Arabia 135-tehdaskorttelin kehittämisessä historiaa ja perinteitä. Entisestä keramiikkatehtaasta ja taideteollisen korkeakoulun rakennuksesta ympäristöineen on tullut elävä ihmisten, kulttuurin, taiteen ja tapahtumien keskus.
“Purkutaidenäyttelyn toivotaan tuovan kortteliin paljon ihmisiä, jotta yhä useampi löytäisi Arabia135 korttelin paikkana, jonne voi tulla, ja jossa voi olla ja viihtyä. Arabia135 on kortteli, josta löytyy nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille. Korttelista on tarkoitus kehittää elävä kaupunkiympäristö, jossa yhdistyy vanha tehdashistoria, palvelut ja mielenkiintoiset tapahtumat”, Nivalainen kertoo.
Lue aikaisempi artikkeli Arabia135:n kehittymisestä
Näyttelyn aukioloajat
Näyttely on avoinna 17.6.-17.8. ti-su klo 11-18
Lisäksi näyttely on avoinna viikonloppuisin ja koululaisten syyslomaviikolla.
Aukioloaikoja tarkastellaan näyttelyn suosion mukaisesti ja lisätään tarvittaessa.
Hinnat:
Aikuiset 12 e
Lapset 10 e (sylilapset ilmaiseksi)