Yrittäjä - jousta ja säästä

Nyt kun vuosi lähenee loppuaan, on viimeiset hetket käyttää verovähennysmahdollisuutta kuluvan vuoden osalta. YEL-jousto on oivallinen vaikkakin huonosti tunnettu verosuunnittelun väline. Yrittäjänä sinulla on mahdollisuus maksaa lisämaksua eli joustaa ylöspäin ja samalla vähentää maksamasi vakuutusmaksu verotuksessa, jolloin säästät joko omassa, puolisosi tai yrityksesi veroissa. Lisämaksulla saa kuluvalle vuodelle korkeamman työtulon ja siten myös paremman eläkekarttuman. Lisämaksu ei vaikuta muihin YEL:in perusteella määräytyviin päivärahaetuuksiin.

Verohyöty voi olla huomattava

Lisämaksun voit vähentää maksamisvuoden verotuksessa aivan kuten YEL-maksun. Verovähennysoikeus on sillä, joka on maksanut ko. maksut. Verrattuna vapaaehtoisiin eläkevakuutusmaksuihin YEL-vakuutusmaksujen verovähennysoikeudessa ei ole ylärajaa. Verohyötysi lisämaksusta voi olla huomattava - jopa yli 50 prosenttia maksamastasi maksusta.

Joustolle on muutama rajoitus

YEL-jousto on huonosti tunnettu, koska sen käyttämiseen liittyy monia rajoituksia. Yleisimpiä syitä miksi joustoa ei voi käyttää on se, että olet yhä oikeutettu aloittavan yrittäjän alennukseen, saat omaan työskentelyyn perustuvaa työeläkettä kuten esim. osittaista varhennettua vanhuuseläkettä tai olet vaihtanut työeläkeyhtiötä kuluvan kalenterivuoden aikana.

Kun estäviä tekijöitä ei ole, voit maksaa lisävakuutusmaksua vähintään 10 ja enintään 100 prosenttia nykyisestä maksustasi. Lisämaksu ei saa kuitenkaan nostaa työtuloasi YEL:in enimmäismäärää suuremmaksi. Lisämaksumahdollisuus on joka vuosi, vaikka olisit muuttanut YEL-työtuloasi aikaisemmin vuoden aikana. Jouston jälkeen voit muuttaa työtuloasi seuraavan kerran aikaisintaan ensi vuonna.

Selvitämme edellytykset

Jos mahdollisuus parempaan eläkekarttumaan ja verovähennysoikeuteen kiinnostaa, niin ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Selvitämme, täytätkö edellytykset joustolle ja kerromme mielellämme lisää. Asian suhteen ei kannata aikailla, sillä lisämaksu pitää olla maksettuna vielä tämän vuoden aikana, jotta lisämaksusi vaikuttaa tämän vuoden työtuloosi ja verovähennysoikeuteesi.

Lue lisää: Joustoa YEL-vakuutusmaksuun

Jäikö jokin asia mietityttämään? Palvelemme sinua vakuutusasioissa puhelimitse numerossa 010 192 100 tai chatissa (arkisin kello 8–17). 

Blogia päivitetty 2.12.2021.

Arja Iisakkala

Vakuutuspalvelupäällikkö, ulkomaanpalvelujen päällikkö
Arja työskentelee Varman vakuutuspalveluissa asiantuntijatiimin esimiehenä. Hän osallistuu päivittäisessä työssä yritysten ja yrittäjien työeläkevakuuttamisen erityistilanteisiin sekä Suomessa että ulkomailla tehtävän työn osalta. Alan kokemusta on kertynyt 20 vuoden ajalta. Arja on aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja nykyinen tehtävä tarjoaa aitiopaikan eläkevakuuttamisen toimeenpanoon työntekijöiden ja yrittäjien osalta. Viime vuosina Arja on nostanut erityisesti esille YEL-vakuuttamiseen merkitystä yrittäjien sosiaaliturvaan. – Asioiden monimutkaisuus näkyy siinä, että ratkaisut edellyttävät usein vahvaa tiimityötä ja verkostoja eri toimijoiden kesken. Vapaalla Arja mm. remontoi mökkiä ja on vapaaehtoistyössä lasten asialla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä