YEL-vakuutuksen hinta

YEL-vakuutuksen hinta riippuu työtulostasi. Jos olet uusi yrittäjä, saat 22 % alennusta YEL-maksuista neljän ensimmäisen vuoden ajan. Voit vähentää YEL-maksun kokonaan verotuksessa.

Mikä määrittää YEL-vakuutuksen hinnan?

YEL-vakuutuksen hinta lasketaan YEL-työtulosta. Oman eläke- ja muun sosiaaliturvasi kannalta on tärkeää, että YEL-vakuutuksesi työtulo on alusta asti oikean kokoinen.

YEL-maksun suuruus riippuu siis työtulostasi. Kokeile Yrittäjän laskuria ja laske työtulosi vaikutus YEL-maksuun sekä sosiaaliturvaan ja eläkkeeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa maksuprosentit vuosittain. Vuonna 2023 YEL-maksuprosentit ovat:

  • 18–52-vuotiaille 24,10 %
  • 53–62-vuotiaille 25,60 %
  • 63–69-vuotiaille 24,10 %

Katso taulukko, johon olemme koonneet vakuuttamisen maksuprosentit ja rajamäärät

Aloittavan yrittäjän alennus neljäksi vuodeksi

Aloittavana yrittäjänä saat YEL-vakuutuksen hinnasta 22 prosentin alennuksen neljän vuoden ajaksi (48 kuukautta). Alennusajan voi hyödyntää korkeintaan kahdessa osassa. Jos otat YEL-vakuutuksen ensimmäistä kertaa ja vakuutuksesi on voimassa ensin esimerkiksi 10 kuukautta, sinulle jää vielä 38 kuukautta alennusaikaa käyttämättä. Sen voit käyttää, jos joskus otat YEL-vakuutuksen toisen kerran.

Ovatko YEL-maksut verovähennyskelpoisia?

Voit vähentää YEL-maksut kokonaisuudessaan verotuksessa! Jos maksat YEL-maksusi itse, voit vähentää ne henkilökohtaisessa verotuksessasi. Jos taas yrityksesi maksaa YEL-maksusi, vähennä maksut yrityksen verotuksessa. Tee veroilmoitus verottajan ohjeiden mukaisesti.

Tarkastele YEL-vakuutusmaksujasi Varma Asioinnissa

Ilmoitamme YEL-vakuutettujen työtulot vuosittain verottajalle. YEL-vakuutusmaksuja emme ilmoita verottajalle.

Milloin YEL-vakuutusmaksut erääntyvät?

YEL-maksun eräpäivä on kuukauden 20. päivä tai sitä seuraava pankkien aukiolopäivä. Voit valita 1, 2, 3, 4, 6 tai 12 maksuerää vuodessa. Maksutapaa voi muuttaa milloin vain, kunhan puolet maksuista erääntyy ennen elokuuta.

Kokeile näppärää yrittäjän eläkelaskuria, jonka avulla löydät itsellesi sopivat eräkuukaudet YEL-laskuillesi.

Kokeile YEL-laskuria

Varman omat perintäneuvottelijat auttavat sinua

Voit tarvittaessa hakea laskulle maksuaikaa asiointipalvelussamme. Maksuaika on viivästyskorollista (10,5 % vuonna 2023). Varman omat, kiitellyt perintäneuvottelijat hakevat kanssasi parhaan ratkaisun maksutilanteeseesi. Ota rohkeasti yhteyttä! Maksumuistutuksen lähettämisestä perimme 40 euron perintäkulun.

Kirjaudu Varma Asiointiin

YEL-laskut verkkolaskuina

Jos yrityksesi maksaa YEL-vakuutusmaksusi ja yritykselläsi on käytössä verkkolaskutus, voit ilmoittaa verkkolaskuosoitteen ja -operaattorin Varma Asioinnissa.

Ilmoita verkkolaskuosoitteesi Varma Asioinnissa

Jos maksat YEL-vakuutusmaksusi itse, voit aktivoida e-laskusopimuksen henkilökohtaisessa verkkopankissasi. Pankki lähettää automaattisesti meille tiedon e-laskusopimuksesta.

Apua asiointiin

Hoida YEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • hakea muutosta YEL-työtuloosi
  • tarkastella menneitä ja tulevia YEL-maksujasi
  • hakea maksuaikaa laskulle.

Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.

Kirjaudu Varma Asiointiin