YEL-vakuutuksen hinta

YEL-vakuutuksen hinta riippuu työtulostasi. Jos olet uusi yrittäjä, saat 22 % alennusta YEL-maksuista neljän ensimmäisen vuoden ajan. Voit vähentää YEL-maksun kokonaan verotuksessa.

Mikä määrittää YEL-vakuutuksen hinnan?

YEL-vakuutuksen hinta lasketaan YEL-työtulosta. Oman eläke- ja muun sosiaaliturvasi kannalta on tärkeää, että YEL-vakuutuksesi työtulo on alusta asti oikean kokoinen. YEL-työtulon alaraja on 9 010,28 € ja yläraja 204 625 € vuonna 2024. Voit liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi, kun työtulosi on vähintään 14 803 € (2024).

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa maksuprosentit vuosittain. Vuonna 2024 YEL-maksuprosentit ovat:

 • 18–52-vuotiaille 24,10 %
 • 53–62-vuotiaille 25,60 %
 • 63–69-vuotiaille 24,10 %

Yli 53-vuotiaan yrittäjän maksuprosentti tulee voimaan 53-vuotispäivää seuraavan vuoden alusta ja jatkuu sen kalenterivuoden loppuun, jona hän täyttää 63 vuotta.

Myös eräkuukaudet ja maksuerien määrä vaikuttavat YEL-maksuun. Lue lisää maksukuukausien vaikutuksesta.

Kokeile yrittäjän laskuria ja laske työtulosi vaikutus YEL-maksuun sekä sosiaaliturvaan ja eläkkeeseen.

Katso taulukko, johon olemme koonneet vakuuttamisen maksuprosentit ja rajamäärät

Aloittavan yrittäjän alennus neljäksi vuodeksi

Aloittavana yrittäjänä saat YEL-vakuutuksen hinnasta 22 prosentin alennuksen neljän vuoden ajaksi (48 kuukautta). Alennusajan voi hyödyntää korkeintaan kahdessa osassa. Jos otat YEL-vakuutuksen ensimmäistä kertaa ja vakuutuksesi on voimassa ensin esimerkiksi 10 kuukautta, sinulle jää vielä 38 kuukautta alennusaikaa käyttämättä. Sen voit käyttää, jos joskus otat YEL-vakuutuksen toisen kerran.

Ovatko YEL-maksut verovähennyskelpoisia?

Voit vähentää YEL-maksut kokonaisuudessaan verotuksessa! Jos maksat YEL-maksusi itse, voit vähentää ne henkilökohtaisessa verotuksessasi. Jos taas yrityksesi maksaa YEL-maksusi, vähennä maksut yrityksen verotuksessa. Tee veroilmoitus verottajan ohjeiden mukaisesti.

Tarkastele YEL-vakuutusmaksujasi Varma Asioinnissa

Ilmoitamme YEL-vakuutettujen työtulot vuosittain verottajalle. YEL-vakuutusmaksuja emme ilmoita verottajalle.

Lue artikkeli: Miten vähennän YEL-maksut verotuksessa – kahdeksan neuvoa yrittäjälle

Milloin YEL-vakuutusmaksut erääntyvät?

YEL-maksun eräpäivä on kuukauden 20. päivä tai sitä seuraava pankkien aukiolopäivä. Voit valita 1, 2, 3, 4, 6 tai 12 maksuerää vuodessa. Voit muuttaa maksutapaa milloin vain, kunhan puolet maksuista erääntyy ennen elokuuta.

Eräkuukaudet ja maksuerien määrä vaikuttavat YEL-maksuun. YEL-maksu on edullisin, jos maksat sen yhdessä erässä tammikuussa. Jos maksat maksun alkuvuodesta, sille lasketaan korkohyvitystä. Jos maksat maksun loppuvuodesta, sille lasketaan korkoveloitusta. Kokeile helpon YEL-laskurin avulla, mitkä eräkuukaudet sopivat sinun YEL-laskuillesi.

Kokeile YEL-laskuria

Maksutapaa voit muuttaa helpoiten Varma Asioinnissa: YEL-vakuutus > Vakuutuksen tiedot > Muokkaa maksueriä.

Kirjaudu Varma Asiointiin

YEL-laskut sähköisesti

Jos yrityksesi maksaa YEL-vakuutusmaksusi ja yritykselläsi on käytössä verkkolaskutus, voit ilmoittaa verkkolaskuosoitteen ja -operaattorin Varma Asioinnissa: YEL-vakuutus > Vakuutuksen tiedot > Laskun vastaanottaja > Muokkaa.

Ilmoita verkkolaskuosoitteesi Varma Asioinnissa

Jos maksat YEL-vakuutusmaksusi itse, voit aktivoida e-laskusopimuksen henkilökohtaisessa verkkopankissasi. Pankki lähettää automaattisesti meille tiedon e-laskusopimuksesta.

Voit saada YEL-laskut myös sähköpostitse. Ilmoita sähköpostiosoite, johon haluat vastaanottaa laskut, Varma Asioinnissa: YEL-vakuutus > Vakuutuksen tiedot > Laskun vastaanottaja > Muokkaa.

Ilmoita sähköpostiosoite YEL-laskuja varten

Voinko saada laskuilleni maksuaikaa?

Voit tarvittaessa hakea laskulle maksuaikaa Varma Asioinnissa: YEL-vakuutus > Laskut > Hae maksuaikaa laskuillesi. Maksuaika on viivästyskorollista (12,5 % vuonna 2024). Varman omat perintäneuvottelijat hakevat kanssasi parhaan ratkaisun maksutilanteeseesi. Ota rohkeasti yhteyttä! Maksumuistutuksen lähettämisestä perimme 40 euron perintäkulun.

Kirjaudu Varma Asiointiin

YEL-maksun jousto

Voit hakea joustoa YEL-maksuun taloudellisen tilanteesi mukaan. Hyvinä aikoina voit parantaa eläketurvaasi maksamalla lisämaksua. Voit myös tilapäisesti pienentää YEL-maksujasi. Jousto koskee aina yhtä kalenterivuotta kerrallaan ja saman vuoden aikana voit joustaa kerran.

YEL-maksu lasketaan työtulostasi, ja työtulosi tulee vastata työpanoksesi arvoa. Voit kuitenkin joustaa YEL-maksussa ylös tai alas päin taloudellisen tilanteesi mukaan. Kun ajat ovat hyvät, voit parantaa omaa eläkekertymääsi maksamalla lisämaksua. Heikompana aikana voit pienentää YEL-maksua ilman, että muu sosiaaliturvasi heikkenee.

Maksa lisää tai pienennä YEL-maksua

Voit maksaa lisämaksua 10–100 prosenttia. Lisämaksusta lähetämme erillisen laskun, joka tulee maksaa joustovuoden aikana. Kun maksat lisää YEL-maksua, koko vuoden vakuutusmaksujen yhteismäärä ei voi ylittää YEL-työtulon ylärajan (204 625 € vuonna 2024) mukaan laskettua YEL-maksua. Lisämaksua voit maksaa vaikka joka vuosi ja vähentää sen verotuksessa kuten muutkin YEL-maksut.

Voit pienentää YEL-maksuja 10–20 prosenttia. Kun pienennät maksuja, koko vuoden vakuutusmaksujen yhteismäärä ei voi alittaa YEL-työtulon alarajan (9 010,28 € vuonna 2024) mukaan laskettua YEL-maksua. Voit pienentää YEL-maksuja seitsemän peräkkäisen kalenterivuoden aikana enintään kolmena vuonna.

Hae YEL-maksuun joustoa Varma Asioinnissa

Lähetä meille kirjallinen ilmoitus, kun haluat käyttää jousto-oikeutta. Helpoiten haet joustoa lähettämällä meille viestin Varma Asioinnissa. Hae joustoa hyvissä ajoin, sillä joustohakemus pitää käsitellä ja ylimääräinen YEL-maksu maksaa joustovuoden aikana. Kerro ilmoituksellasi jouston suunta ja määrä joko prosentteina tai euroina.

Voit saada joustoa YEL-maksuihin, kun

 • vakuutuksesi on voimassa koko joustovuoden,
 • vakuutuksesi on voimassa koko kalenterivuoden samassa työeläkeyhtiössä,
 • sinulla ei ole erääntyneitä, maksamattomia YEL-maksuja,
 • et saa aloittavan yrittäjän alennusta ja
 • et saa vielä työeläkettä Suomesta (koskee myös osa-aikaeläkettä ja osittaista vanhuuseläkettä).

Jousto peruuntuu, jos myöhemmin käy ilmi, että sinulla ei olisikaan ollut oikeutta joustoon vakuutukseen tehtävien muutosten vuoksi. Jousto peruuntuu, jos esimerkiksi vahvistettua työtuloa muutetaan tai vakuutus päätetään kesken joustovuotta. Jos jousto peruuntuu, YEL-maksut lasketaan uudelleen vahvistetun työtulon mukaan.

Kirjaudu Varma Asiointiin ja hae joustoa YEL-maksuun

YEL-maksun jousto vaikuttaa ainoastaan eläkkeeseen. Jousto ei vaikuta esimerkiksi sairausvakuutuslain mukaisten päivärahojen tasoon eikä työttömyysturvaan.

Jos yrittäjätoiminnassasi tapahtuu olennaisia, pysyvämpiä muutoksia, sinun täytyy YEL-maksun jouston sijaan hakea työtulon muutosta, sillä YEL-työtulon tulee vastata työpanostasi ja toimintaolosuhteita.

Hae työtulon muutosta Varma Asioinnissa

Jouston käyttäminen vaikuttaa joustovuoden kokonaistyötulosi suuruuteen. Kokonaistyötulon perusteella lasketaan sinä vuonna karttuneen eläkkeesi määrä. YEL-maksuja pienentämällä kokonaistyötulosi pienenee ja vastaavasti maksamalla lisää YEL-maksua kokonaistyötulosi nousee.

Apua asiointiin

Hoida YEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

 • hakea muutosta YEL-työtuloosi
 • tarkastella menneitä ja tulevia YEL-maksujasi
 • hakea maksuaikaa laskulle.

Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.