Pidä huolta tulevasta toimeentulostasi – tarkista työeläkeotteesi verkossa

Tuntuvatko eläkevuodet vielä kaukaisilta? Vaikka eläkeikään olisi aikaa vuosikymmeniä, eläkekertymästä kannattaa pitää huolta jo nyt. Työeläkeotteella näkyvät eurot ovat osa tulevaa toimeentuloasi.

Tuleva eläkkeesi lasketaan työeläkeotteella näkyvien tietojen mukaan. Työeläkeote kertoo, mistä työsuhteista, yrittäjyydestä ja etuuksista sinulle on kertynyt eläkettä ja kuinka paljon. Työssäkäyvänä maksat palkastasi joka kuukausi palkansaajan työeläkevakuutusmaksua, ja työeläkeote näyttää, mitä rahalla saa vastineeksi. Oma työeläkeote kannattaa tarkistaa vuosittain, ihan kuten omat verotiedotkin. Kun tarkistat otteesi säännöllisesti, voit olla varma, että eläkkeelle jäädessäsi tiedot ovat oikein ja saat eläkkeesi viipymättä ja oikein maksuun.

”Eikös ne tiedot tule aina postissa kotiin”, toteaa moni asiakas, kun heidän kanssaan keskustelee työeläkeotteesta. Paperisia otteita tosiaan postitetaan edelleen paljon. Ote lähetetään kolmannesvuosittain 17–59-vuotiaille ja vuosittain kaikille yli 60-vuotiaille, jotka eivät ole katsoneet otettaan verkossa. Viimeistään nyt ote kannattaa paperisen sijaan tarkistaa sähköisesti, sillä paperiotteen sisältö on vuodesta 2022 lähtien sähköistä työeläkeotetta tiiviimpi.

Työeläkeotteen voi tarkistaa sähköisesti milloin tahansa oman työeläkeyhtiön verkkosivuilta. Varman asiakkaat löytävät oman työeläkeotteensa kirjautumalla henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla Varma Asiointi -palveluun. Kun tarkistamasi tiedot ovat kunnossa eikä korjattavaa ole, sinun ei tarvitse tehdä muuta.

Työeläkeote verkossa tarjoaa paperiotetta laajemmat tiedot

Näet reaaliaikaiset ansiotiedot

Vuonna 2022 postitse lähetettävä työeläkeote näyttää kuuden edeltävän ja kuluvan vuoden ansiotiedot otteen lähetyshetkeen saakka. Sähköinen ote on reaaliaikainen ja näyttää kuluvan vuoden ansiotiedot edellisen kuukauden loppuun. Sähköisen työeläkeotteen voi käydä katsomassa verkossa milloin tahansa. Voit ottaa vaikkapa tavaksi tarkistaa edellisen vuoden ansiot samaan aikaan verotietojen tarkistamisen yhteydessä.

Näet työhistoriatietosi koko työuralta

Paperinen ote sisältää jatkossa vain ansiotiedot kuudelta vuodelta, ei enää lisätietoja, eli tietoja koko työhistorialta. Yli 6 vuotta vanhemmat tiedot ovat kuitenkin tallessa, ne löytyvät Varma Asioinnista sähköisen työeläkeotteen sivulta. Kun avaat Työeläkeote-sivulla pdf-tulosteen, näet koko työhistoriasi ja työstä saadut ansiot, jotka ovat kerryttäneet sinulle eläkettä.

Näet tulevan arvioidun eläkkeesi

Sähköinen työeläkeote näyttää, kuinka paljon sinulle on kertynyt tähän mennessä eläkettä. Näet kertyneen eläkkeesi määrän, jos et ole vielä eläkkeellä. Sähköinen ote näyttää myös arvion tulevasta eläkkeestäsi eri eläkei’issä, jos työskentelisit nykyisillä ansioillasi eläkeikään saakka. Paperiote näyttää nuoremmille ikäluokille vain tähän mennessä kertyneen eläkkeen määrän.

Eläkkeen määrä kasvaa vuosi vuodelta ansiotyötä tekemällä, joten kertyneen eläkkeen määrä kasvaa samassa tahdissa lisääntyvien työvuosien kanssa. Voit tehdä verkossa eläkearvioita eri eläkkeen alkamisajankohdista ja syöttää ansioita tuleville vuosille, jos palkkatasosi esimerkiksi muuttuu. Jos suunnittelet jo eläkkeelle siirtymistä, kannattaa eläkearvio tehdä ennakkoon.

Toimit vastuullisesti ja säästät luontoa

Moni toivoo mahdollisuutta vähentää paperin määrää. Kun katsot jatkossa työeläkeotteesi sähköisenä, toimit vastuullisesti, säästät luontoa ja paperia.

Tärkeät tietosi ovat turvassa

Työeläkeotteen tiedot verkossa ovat paperipostiin verrattuna visummin turvassa. Sähköinen ote tavoittaa aina asiakkaan ja sulkee pois postinkulun epävarmuuden.

Työeläkeote sisältää luottamuksellista tietoa, joten paperinen ote tulee joko arkistoida tai hävittää tietoturvatusti. Sähköisellä otteella tietosi ovat tallessa ja näet tulevaisuuteen vaikuttavat eläketietosi turvallisesti ja kattavasti. Jos havaitset otteella korjattavaa, korjaus sujuu helposti myös sähköisen palvelun kautta.

Näin tarkistat sähköisen työeläkeotteesi

  1. Kirjaudu Varma Asiointiin henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi.
  2. Valitse Eläkkeesi-sivulta Työeläkeote.
  3. Klikkaa Avaa arviolaskelma-pdf, niin näet koko työhistoriasi mukaiset eläketiedot.

Elina Juth

Palvelupäällikkö

Elina Juth toimii työeläkeasioiden kouluttajana ja sisällöntuottajana. Elinalla on pitkä kokemus työeläkealalta. ”Eläkeasiat voivat tuntua välillä monimutkaisilta. Haluan osaltani lisätä ihmisten ymmärrystä työeläkejärjestelmästä ja viestiä asioista ymmärrettävästi ja selkeästi.”

Asiakaslähtöisyys, asiakaskohtaamiset, yhdessä oivaltaminen sekä työelämän ja yrityskulttuurin kehittäminen inspiroivat Elinaa työssä. Vapaalla Elinan aika kuluu perheen sekä puutarha- ja ulkoiluharrastusten parissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä