Tukon voimavararyhmä voimaannuttaa nuoria työntekijöitä

Nuorten voimavararyhmä auttaa Tukon nuoria varastotyöntekijöitä voimaantumaan ja huolehtimaan paremmin omasta jaksamisestaan.

Nuorten voimavararyhmä on osa Varman tukemaa työhyvinvointitoimintaa. - Ensimmäinen ryhmä käynnistyi vuonna 2014 ja nyt meillä on meneillään toinen ryhmä, Tuko Logisticsin HR-asiantuntija Ville Löfman kertoo. Tuko on halunnut ryhmän avulla auttaa haastavaa varastotyötä tekeviä nuoria työntekijöitään löytämään voimavaroja arjen työhön. - Nuorten voimavararyhmä on meidän tapamme tukea nuorten ammatillista kehittymistä ja herätellä nuoria pohtimaan omaa elämäntilannettaan. Ryhmä tarjoaa nuorille vertaistukea ja antaa heille kenties uusia näkökulmia, Löfman lisää.

Tsemppiä ja työkaluja arkeen

- On hienoa, että Tuko tukee tällä tavoin nimenomaan nuorten työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista, sillä heillä on vielä runsaasti työvuosia edessä. Ryhmän keskeisenä tavoitteena on toimia ennaltaehkäisevästi ja kehittää nuorten taitoja huolehtia omasta jaksamisestaan. Vertaistuki on tärkeää, mutta myös se, että nuorilla on tilaisuus pysähtyä asioiden äärelle, pohtia omaa elämäntilannetta ja löytää keinoja arjessa jaksamiseen. Olen toiminut ryhmän vetäjänä ja tsempparina sekä auttanut heitä löytämään työkaluja arjen ja elämän hallintaan, Mehiläisen työpsykologi Nina Lehtisalo kertoo.

Teemoitetut tapaamiset

Lehtisalo haastatteli alkuun osallistujat. Sen jälkeen käynnistyivät ryhmätapaamiset, joista ensimmäisessä oli mukana myös nuori huippu-urheilija, pituushyppääjä ja pikajuoksija Eero Haapala. - Kerroin nuorille urheilu-urastani, vastoinkäymisistä ja haasteista, Haapala kertoo. Seuraavissa tapaamisissa keskusteltiin hyvinvoinnista, itsestä huolehtimisesta, tavoitteista ja keinoista saavuttaa tavoitteet. Keskusteluissa pohdittiin, kuinka löytää oma paikka työelämässä ja tuunata työtä. - Kävimme myös yhdessä urheilemassa. Eero oli mukana ja antoi nuorille arvokkaita liikunta- ja ravitsemusvinkkejä. Syksyllä on vuorossa seurantatapaaminen, jossa kerromme kuulumiset ja vedämme yhteen tapaamisten saldon, Lehtisalo kertoo.

Esimerkki kannustaa

Löfman kiitteleekin Ninan ja Eeron panosta ryhmässä. - Työnantajana tuemme toki työntekijöitämme muun muassa varhaisen tuen työkaluilla, mutta usein tarvitaan myös ulkoista tukea, joka saa aikaan sysäyksen oikeaan suuntaan. Nina ja Eero ovat onnistuneet tässä loistavasti. Ninalla on hyvä työskentelytapa ja ote nuoriin, Eero puolestaan kannustava roolimalli: huippu-urheilija, joka on loukkaantumisista huolimatta jatkanut sitkeästi urheilu-uraansa.

Onnistunut konsepti

Tukolla ollaan siis syystä tyytyväisiä nuorten voimavararyhmän toimintaan ja tuloksiin. - Tämä on ollut todella hyvä juttu meidän nuorille. Ensimmäisestä ryhmästä pari henkilöä löysi jopa täysin uuden suunnan elämään. Heistä toinen hakeutui oppisopimuskoulutukseen ja toinen yliopisto-opintoihin. Palautteen perusteella moni on saanut paljon ajattelemisen aihetta ja meille onkin nyt esitetty toive, että tätä lisää, Löfman iloitsee.

Tuko

Katso video: Varma ja Suomen Urheiluliitto yhteistyössä

Teksti: Commia/Mia Heiskanen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä