Omasta huoneesta kaappiin

Viihtyisä työympäristö vähentää sairauspoissaoloja ja helpottaa jopa rekrytointia. Kinnarpsin omat toimitilat näyttävät mallia.

Toimistokalusteyhtiö Kinnarpsin myyntipäällikkö Simon Bergholm poseeraa tottuneesti valokuvaajalle yhtiön toimitalossa Helsingin Pukinmäessä. Siisti, tumma puku yllään hän istahtaa hajareisin lampaankarvalla päällystetylle pitkulaiselle Plint-jakkaralle ja alkaa keinua kuin ratsastaisi keinuhevosella. Kaarretusta teräsputkesta valmistetut jalakset antavat vauhtia. Ratsulta puuttuu vain pää!

– Töissä pitää olla kivaa. Vietämme töissä niin paljon aikaa, että on parempi, kun sinne menee mielellään. Viihtyminen lähtee tietenkin ihmisistä, mutta myös ympäristöstä, kalusteista, valaistuksesta, väreistä ja sisustusratkaisuista, Bergholm sanoo.

Moni tuntee Kinnarpsin erityisesti laadukkaista työtuoleista, mutta ne ovat vain osa yhtiön osaamista. Muiden toimistokalustetalojen tapaan Kinnarps myy myös toimistojen suunnittelua ja toteutusta avaimet käteen -periaatteella. Kinnarpslaiset miettivät asiakkaan kanssa, minkälaiset toimitilaratkaisut saavat yrityksen ja sen työntekijät kukoistamaan.

Viime vuosina on ollut vallalla monitilatoimisto, jossa erityyppisille työtehtäville on pyhitetty omanlaisensa työalueensa. Omien huoneiden sijaan ihmiset valitsevat työskentelypaikkansa sen mukaan, minkälaisia tehtäviä heillä on kulloinkin työn alla.

– Minullakin oli ennen oma huone, nyt minulla on lukollinen kaappi, kuten valtaosalla muistakin työntekijöistä, Bergholm sanoo.

Hän avaa reilun metrin korkuisen kaapin oven. Siellä voi säilyttää henkilökohtaisia tavaroita ja työpapereita.

Tehoa ja yhteisöllisyyttä

Useimmiten monitilatoimistossa valtaosa tilasta on avointa, eikä omia määrättyjä työpisteitä ole ehkä lainkaan. Tarkoitus on, että kukin valitsee kulloisenkin työtehtävänsä tai keskittymiskykynsä – sekin vaihtelee päivittäin – mukaan sopivan työskentelypaikan.

Tietyillä alueilla työskentelevien annetaan keskittyä rauhassa tehtäviinsä, toisilla alueilla naapurille on lupa myös jutella, osassa tilaa otetaan rennosti. Täydellistä hiljaisuutta vaativiin töihin ja puheluihin on äänieristettyjä tiloja tai puhelinkoppeja. Joillain alueilla on myös oma äänimaailmansa linnunlaulusta veden solinaan.

Bergholm painottaa, että monitilatoimistossa on tärkeää sopia pelisäännöistä ja myös noudattaa ja tarvittaessa päivittää niitä.

– Kun istun alueella, jossa saa myös jutella, ihmisten on helppo tulla kysymään asioita. Päätöksenteko on tehostunut. Kun paikkoja vaihdellaan, eri osastojen ihmiset voivat auttaa spontaanisti toisiaan. Tämä lisää yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Omassa huoneessa olin vähän eristyksissä muista.

Kävellen töissä

Kinnarpsilla kiinnitetään huomiota siihen, että töissä pitäisi liikkua mahdollisimman paljon. Yksi hauskimmista työpisteistä Kinnarpsilla on työpöytä, jonka edessä on kävelymatto.

– Yllättävän nopeasti tottuu kävelemään ja vastaamaan samalla vaikka sähköposteihin. Meillä on myös neuvotteluhuone, jossa neuvottelut voi hoitaa kävellen. Kaikkien työpöytien korkeutta voi myös säätää sähköisesti, Bergholm sanoo.

Bergholm itse vaihtaa työskentelypaikkaa useamman kerran päivässä. Jokainen otettu askel ja pienikin liike on parempi kuin istuminen samassa asennossa koko päivän.

– Minulla on kotona pieniä lapsia, enkä välttämättä ehdi urheilla kuin vasta iltamyöhällä lasten mentyä nukkumaan. Silloin on liian myöhäistä lähteä lenkille, sillä se virkistää, enkä saisi unta. Kävelymaton ansiosta pääsen edes vähän lähemmäs tavoiteltavaa 10 000 päivittäistä askelta.

Kinnarpsin tutkimusten mukaan hyvällä työympäristöllä on suuri vaikutus työntekijöiden työhyvinvointiin. Jopa lähes 90 prosenttia Työhyvinvointi- ja tuottavuuskyselyn vastaajista koki hyvän työympäristön parantavan työhyvinvointia ja houkuttavan ikääntyneitä työntekijöitä pysymään pitempään työelämässä.

– Työhyvinvointiin panostaminen vähentää merkittävästi myös sairauspoissaoloja. Ergonomia, valaistus ja viihtyisät tilat vähentävät esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja. Kun toimitilat on hyvin suunniteltu ja ihmisillä on vapaus valita omaan fiilikseen ja työtehtäviin sopiva työskentelypaikka, hyvinvointi kantaa pitkälle. Se helpottaa jopa rekrytointia ja auttaa pitäkään kiinni parhaista osaajista, Bergholm sanoo.

Teksti: Leena Filpus
Kuva: Junnu Lusa

Kinnarps Oy

  • Perustettu vuonna 1990.
  • Vastaa toimistojen ja julkisten ympäristöjen sisustusratkaisujen ja -palvelujen myynnistä ja markkinoinnista Suomessa.
  • Työllistää noin 50 henkilöä.
  • Liikevaihto noin 12 miljoonaa euroa.

Kinnarps-konserni

  • 2300 työntekijää.
  • Liikevaihto noin 400 miljoonaa euroa.
  • Toimintaa on yli 40 maassa. Tuotantolaitokset Ruotsissa ja Saksassa.
  • Kinnarps on perustettu Kinnarpissa, Ruotsissa vuonna 1942. Kinnarps on yhä perustajasuvun omistuksessa.

Lue Varman työkykyjohtamisen palveluista

Voisit olla kiinnostunut myös näistä