Yrittäjä, onko työkykysi uhattuna? – Näin saat apua ajoissa

Inkeri Kvick (vas.), Merja Valle, Liisa Kauranne ja Tiina Ahola muodostavat Varman nelihenkisen tiimin, joka on erikoistunut yrittäjien kuntoutukseen. – Me tuemme yrittäjiä myös alanvaihdossa, kertoo Merja Valle.
Kun työkyvyttömyys uhkaa, moni yrittäjä sinnittelee, kunnes kunto romahtaa. Varman kuntoutustiimi tarjoaa apuaan jo siinä vaiheessa, kun uhka on ilmassa mutta työkyky vielä pelastettavissa. Vaihtoehtoja etsitään yhdessä.

Työkyvyttömyys on tila, johon terve yrittäjä harvoin varautuu. Sen mahdollisuutta voi olla vaikea tunnustaa siinäkin vaiheessa, kun selkäkipu estää nostamisen tai masennus rajoittaa asiakkaiden tapaamista.

– On tyypillistä, että yrittäjä sinnittelee työssään pitkään huonokuntoisena. Hän ei välttämättä pysty järjestämään sijaista, varsinkaan jos hän työllistää vain itsensä, sanoo Varman kuntoutusasiantuntija Liisa Kauranne.

Moni palaa myös lyhyiltä sairauslomilta samoihin kuvioihin samat oireet riesanaan, ja tilanne voi jatkua näin vuosia ja johtaa lopulta työkyvyttömyyteen.

Kauranteen mukaan niin yrittäjien kuin työntekijöidenkin työkykyä uhkaavat tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveysongelmat. Joskus myös akuutti sairaus vie suoraan sairauslomalle.

Työkokeilun varassa yrittäjä voi aloittaa työnteon kevennetysti ilman taloudellista painetta.

Yhtä kaikki, sairausloma antaa yrittäjälle mahdollisuuden lepoon, hoitoon ja lääkinnälliseen kuntoutukseen, ja sen lopussa punnitaan työkyky. Tosin Kauranne kehottaa miettimään työkykyä jo sairausloman alussa.

Tuettu työkokeilu auttaa paluussa

Jos hoitava lääkäri toteaa työkyvyttömyyden uhan ja Varma vahvistaa sen, Varma voi myöntää oikeuden ammatilliseen kuntoutukseen. Yleisin kuntoutuksen keino on työkokeilu.

– Työkokeilun varassa yrittäjä voi aloittaa työnteon kevennetysti ilman taloudellista painetta. Me maksamme toimeentulon yleensä kuuden kuukauden ajan, tuotti firma tai ei, sanoo kuntoutuksen kehityspäällikkö Merja Valle Varmasta.

Kuntoutusraha vastaa 33 prosentilla korotettua työkyvyttömyyseläkettä. Lisäksi kuntoutuja saa apua työn suunnitteluun ja muokkaamiseen.

– Monesti yrittäjää auttaa, kun hän saa peilata omaa tilannettaan ulkopuolisen henkilön kanssa, esimerkiksi meidän tai valmentajan kanssa. Valmentajat ovat kuntoutuskumppaneitamme, joilta ostamme kuntoutujille palveluja, Valle kertoo.

Valle on huomannut, että hyvinkin pieni muutos työssä voi osoittautua merkittäväksi työkyvyn säilymiselle. Esimerkiksi selkävaivoista kärsivä taksiyrittäjä hankkii apuvälineen tavaroiden nostamiseen.

– Yrittäjät voivat saada myös elinkeinotukea, jota voi käyttää esimerkiksi työkykyä parantavien koneiden tai laitteiden hankkimiseen.

Koulutusta ja valmennusta alanvaihtoon

Joskus tulee selväksi jo ennen työkokeilua, että vanha työ ei enää sovellu. Autonkuljettaja on sairastunut epilepsiaan, tai vaikea astma estää rakennustyöt.

– Me tuemme yrittäjiä myös alanvaihdossa. Kuntoutussuunnitelmaan voi kuulua ihan yksittäisiä kursseja täsmäkoulutuksena, esimerkiksi digiosaamista, tai vaikkapa kokonainen ammattikorkeakoulututkinto. Kuntoutusrahaa maksetaan koko opintojen ajan, ja lisäksi korvaamme opiskeluun liittyviä matkakuluja ja opiskeluvälinekustannuksia, Valle sanoo.

Silloin, kun alanvaihto edellyttää uudenlaista yrittäjyyttä, kuntoutujalle hankitaan Varman kumppaneilta apua myös liiketoiminnan kehittämiseen. Valle ja Kauranne työskentelevät Varmassa nelihenkisessä tiimissä, joka on erikoistunut nimenomaan yrittäjien kuntoutukseen.

– Jokainen kuntoutusasiantuntija tekee päätöksensä itse, mutta monesti pohdimme tilanteita yhdessä. Näin opimme ja kehitymme ja voimme varmistaa, että ratkaisumme ovat yhdenmukaisia, Valle sanoo.

Yrittajakuntoutusgraafit_joulukuu20192.png
Yrittajakuntoutusgraafit_joulukuu20193.png
Yrittajakuntoutusgraafit_joulukuu2019.png

Yrittäjä, kun työkyvyttömyys uhkaa:

1. Keskustele sinua hoitavan lääkärin kanssa ja pyydä häneltä B-lausunto.
2. Hae oikeutta ammatilliseen kuntoutukseen Varman verkkopalvelussa. Liitä hakemukseesi B-lausunto.
Huom. Voit hakea kuntoutusta ollessasi työssä, sairauslomalla, työttömänä tai kuntoutustuella.
3. Ennakkopäätöksen saatuasi ala suunnitella kuntoutusta – tarvittaessa yhdessä Varman kuntoutusasiantuntijan tai Varman kuntoutuskumppanin kanssa.
Huom. Voit hakea ja suunnitella kuntoutusta jo sairauslomasi alussa, kunhan aloitat sen kymmenen kuukauden sisällä.
4. Hyväksytä kuntoutussuunnitelma Varmalla.
5. Aloita kuntoutus, esimerkiksi työkokeilu, ja sparraile valmentajasi kanssa sen aikana.

Kuntoutussanastoa

• Tuki ammatillisen kuntoutuksen, kuten työkokeilun, aikana:

  • Kuntoutusraha, jos olit ennen kuntoutusta sairauslomalla, työttömänä tai töissä.
  • Kuntoutuskorotus, jos saat jo määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea.
  • Koko tuen suuruus molemmissa tapauksissa: työkyvyttömyyseläke + 33 %, ja joskus lisänä matka- ja opiskelukulujen korvauksia.

• Tuki yritystoiminnan aloitusta, kehittämistä tai jatkamista varten, esimerkiksi apulaitteiden hankintoihin:

  • Yrittäjän elinkeinotuki

Aiheesta lisää:

Sydänpysähdys, pitkä sairausloma ja työkyvyttömyyseläke eivät ennusta työuraa, mutta Antti Jaatinen jatkoi kuin jatkoikin yrittäjänä. Apua toi tuettu työkokeilu.

Lue lisää >

Voisit olla kiinnostunut myös näistä