Kesätyö yrittäjänä – mitä asioita kesäyrittäjän kannattaa huomioida?

Jos kesätyöt ovat kortilla, yrittäjäksi tai kevytyrittäjäksi ryhtyminen voi olla ratkaisu itsensä työllistämiseen kesäkuukausiksi. Listasimme tärkeimmät asiat, jotka "kesäyrittäjän" pitää huomioida.

“Kiitos, valitettavasti valintamme ei kohdistunut sinuun…” Kuulostaako tutulta? Jos kesätyöpaikkaa on vaikea saada, on yrittäjyys oiva keino työllistää itsensä kesäkuukausiksi. Yrittäjyyden ei tarvitse vaatia paljon laskelmia ja paperitöitä eikä sitoa loppuelämäksi. Jos niin haluat, yrittäjyys voi olla kevyttä ja väliaikaista – niin kuin mikä tahansa kesätyö. Muutamia asioita on kuitenkin hyvä huomioida, kun ryhtyy yrittäjäksi.

Perustanko yrityksen vai toiminko kevytyrittäjänä?

Yrityksen perustaminen on helppoa: ryhdyt yrittäjäksi tekemällä ilmoituksen patentti- ja rekisterihallitukseen. Tällöin saat yrityksellesi oman y-tunnuksen. Yrittäjyys ei kuitenkaan välttämättä vaadi edes yrityksen perustamista tai y-tunnusta, vaan voit toimia kevytyrittäjä, jolloin hoidat laskutuksen laskutuspalvelun kautta.

Valitsitpa kumman tahansa tavan työllistää itsesi, eniten työtä vaatii se, miten saat yrityksellesi asiakkaita. Tässä muutama vinkki kesäyrittäjyyden alkuun:

  • Mieti, mitä osaat ja voisiko siitä olla hyötyä muille.
  • Tee yrityksellesi kevyet nettisivut tai vaikkapa sosiaalisen median tili, jossa kerrot, mitä teet ja mikä on tekemäsi työn hinta.
  • Hanki asiakkaita markkinoimalla osaamistasi esimerkiksi paikallisissa Facebook-ryhmissä ja kauppojen ilmoitustauluilla.
  • Tee työsi hyvin – usein hyvin tehty työ poikii suosituksia ja lisää töitä. Tärkeintä on siis vain aloittaa!

Tarvitseeko kesäyrittäjä YEL-vakuutuksen?

Yksi yrittäjyyden niin sanotuista paperitöistä on yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen ottaminen. Pääsääntönä on, että tarvitset YEL-vakuutuksen, kun työskentelet yrittäjänä, mutta kesäyrittäjä saattaa päästä tässäkin helpommalla.

Et tarvitse YEL-vakuutusta, jos:

  • Olet alle 18-vuotias
  • Yritystoimintasi kestää alle neljä kuukautta
  • YEL-työtulosi eli työpanoksesi arvo ylittää 12 kuukauden aikana minimityötulon, joka vaihtelee vuosittain. Tarkista ajantasainen minimityötulo.

Muistathan, että myös kevytyrittäjät ovat yleensä työeläkelakien näkökulmasta yrittäjiä, jotka tarvitsevat YEL-vakuutuksen, jos YEL-vakuuttamisen edellytykset täyttyvät. Jos siis työllistät itsesi ja laskutat asiakkaitasi laskutuspalvelun kautta, kuulut yleensä YEL-vakuutuksen piiriin.

Kannattaa pitää myös mielessä, että jos tarkoituksesi on jatkaa yrittäjänä myös kesän jälkeen esimerkiksi loma-aikoina tai seuraavana kesänä, kuulut myös YEL-vakuutuksen piiriin, vaikka yrittäjätoimintasi ei tänä kesänä kestäisi neljää kuukautta. Epäsäännöllinen, mutta toistuva yrittäjätoiminta edellyttää usein YEL-vakuutuksen ottamista. Voit lukea lisää kausiluonteisesta yrittäjätoiminnasta ja YEL-vakuuttamisesta Työeläkelakipalvelun sivuilta.

Olenko yrittäjä vai sittenkin työntekijä?

Viime vuosina palkan maksaminen tai työn laskuttaminen laskutuspalveluyrityksen kautta on yleistynyt. Monelle liiketoimintaansa kokeilevalle tai satunnaisesti työskentelevälle kevytyrittäjälle se on oiva tapa laskuttaa tekemäänsä työtä. Työn laskuttaminen laskutuspalvelun kautta ei tee kenestäkään automaattisesti yrittäjää. Joskus voikin olla vaikea erottaa, onko itse asiassa yrittäjä vai työsuhteessa oleva työntekijä. Tämä on tärkeä erottaa, sillä se vaikuttaa siihen, vakuutetaanko työntekijä TyEL:n vai YEL:n mukaan.

Näin erotat, oletko työntekijä tai yrittäjä:

Yrittäjänä

  • vastaat liiketoimintaan liittyvistä kuluista kuten liiketilasta, työvälineistä, katehinnoittelusta ja hävikistä sekä vastaat työn laadusta omalla kustannuksellasi.
  • päätät itse, missä, milloin ja miten työskentelet.

Työntekijänä

  • työskentelet työnantajan johdon ja valvonnan alaisuudessa.
  • saat tekemästäsi työstä sovittua palkkaa.
  • työnantaja päättää, missä, milloin ja miten työskentelet.

Lue lisää kesätyöntekijöiden vakuuttamisesta

Voisit olla kiinnostunut myös näistä