YEL-työtulon määrittäminen

YEL-työtulolla tarkoitetaan oman työpanoksesi rahallista arvoa. YEL-työtulon asettaminen alusta asti oikealle tasolle on tärkeää, sillä se määrittelee paljon muutakin kuin eläkekertymäsi. Yrittäjänä arvioit itse YEL-työtulosi ja työeläkeyhtiö vahvistaa sen.

Mikä on yrittäjän työtulo ja kuinka arvioit sen?

Yrittäjän työtulolla tarkoitetaan oman työpanoksesi rahallista arvoa. Yrittäjänä arvioit itse YEL-työtulosi ja työeläkeyhtiö vahvistaa sen.

YEL-työtulo täytyy määritellä alusta asti oikealle tasolle, sillä sen mukaan lasketaan sekä eläkekertymäsi että muu sosiaaliturvasi. Esimerkiksi sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja työttömyyskorvauksen määrä lasketaan yrittäjän työtulon perusteella. Työtulo määrittää myös YEL-vakuutusmaksusi.

Arvioi YEL-työtulon vaikutusta maksuihin ja etuuksiin yrittäjän YEL-laskurilla

Tarvitset YEL-vakuutuksen, jos työskentelet yrittäjänä niin paljon, että työpanoksesi arvo ylittää työtulon minimirajan. YEL-työtulon minimi on 8 063,57 € vuonna 2021 ja yläraja 183 125 €. Voit liittyä yrittäjien työttömyyskassan jäseneksi, jos työtulosi on vähintään 13 247 € vuodessa (2021).

YEL-työtulo on arvio työpanoksesi arvosta

YEL-työtulosi tulisi vastata sellaista vuosipalkkaa, joka maksettaisiin samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle henkilölle kuin sinä olet. Voit siis miettiä, mikä olisi palkkatoiveesi, jos tekisit työtäsi työsuhteessa etkä yrittäjänä. Jos et vielä tunne alasi palkkatasoa, voit katsoa palkkataulukoita esimerkiksi ammattiyhdistysten sivuilla.

Yrittäjän työtulolla ei tarkoiteta yrityksesi tuottamaa voittoa tai yrittäjänä nostamaasi palkkaa. Kun määrittelet YEL-työtulosi, ota huomioon työskentelytuntiesi määrä, yrityksesi liikevaihto ja toimintasi mahdollinen kausiluonteisuus.

YEL-työtulo arvioidaan aina vuositasolla. Vuodella ei tarkoiteta kalenterivuotta tammikuusta joulukuuhun, vaan 12 kuukauden ajanjaksoa.​ Jos työpanoksesi arvo muuttuu, voit tarvittaessa muuttaa työtuloa kesken vuoden — et kuitenkaan takautuvasti.

Esimerkki
YEL-vakuutus on voimassa 1.4.–31.12.​ Yrittäjä on määritellyt YEL-työtulokseen noin​ 2 000 € kuukaudessa. Vakuutuksen vuosityötulo on silloin 24 000 €.​ Vakuutusmaksut ja eläkekertymä lasketaan vuosityötulosta kuitenkin vain vakuutuksen voimassaoloajalta eli tässä tapauksessa yhdeksältä kuukaudelta, huhti–joulukuulta.​

Mistä saan apua YEL-työtulon arvioimiseen omalla alallani?

Eläketurvakeskuksen työeläkelakipalvelun työtulo-oppaassa on hyviä esimerkkityötuloja eri aloille.​ Opas auttaa arvioimaan oman alasi ansiotasoa. Sen antamat työtulot ovat hyviä erityisesti jo toimintansa vakiinnuttaneen yrittäjän työtulon arvioimiseksi. Aloittavan yrittäjän työpanos voi olla ohjetta matalampi, jos asiakkaita tai työtä on alussa vähemmän.​

Jos otat YEL-vakuutuksen aluksi minimityötulolla (tai ns. työttömyysturvaminimillä), muista korottaa työtulosi oikealle tasolle, kun yritystoimintasi vakiintuu. Silloin eläkekertymäsi ja sosiaaliturvasi pohjautuvat oman alasi realistiseen ansiotasoon.​

Yrittäjän työtulo-opas Työeläkelakipalvelussa

Miten YEL-työtuloa voi muuttaa?

Yrittäjän työtuloa on tarkoitus muuttaa aina tarvittaessa. Jos yritystoiminnassasi ja työpanoksessasi on tapahtunut muutoksia, muuta työtuloasi Varma Asioinnissa. Voit muuttaa työtuloasi aikaisintaan ilmoituksesi saapumispäivästä alkaen eli työtuloa ei voi muuttaa takautuvasti.

Teet YEL-työtulon muutosilmoituksen näppärästi Varma Asioinnissa. Mene palvelussa sivulle Muuta YEL-työtuloa, täytä lomake huolellisesti ja lähetä se meille. Otamme asiasi käsittelyyn ja pyydämme sinulta tarvittaessa lisätietoja. Kun asiasi on käsitelty, saat työtulon muutoksesta päätöksen. Päätös on valituskelpoinen eli voit valittaa saamastasi päätöksestä 30 päivän sisällä. Ohjeet valituksen tekemiseen ovat päätöksen liitteenä.

Muuta YEL-työtuloasi asiointipalvelussa

Milloin yrittäjän työtuloa pitäisi muuttaa?

On sinun oma etusi, että pidät YEL-työtulosi ajan tasalla. Jos teet enemmän töitä kuin aiemmin, nosta työtuloasi. Kun työurasi etenee ja kartutat enemmän kokemusta, työtuloakin on syytä korottaa. Jos vähennät työskentelyäsi esimerkiksi opintojen tai perhesyiden vuoksi, laske työtuloasi.

Muistathan, että työtulo ei ole palkka, jota nostat, vaan työpanoksesi rahallinen arvo vuodessa. Työtulon muutoksen perusteena ei voi olla esimerkiksi korkeampien sosiaalietuuksien saaminen tai virusepidemia.

YEL-työtulo tarkistetaan vuosittain palkkakertoimella

YEL-työtuloon tehdään lain mukaan vuosittainen palkkakerrointarkistus tammikuun ensimmäisenä päivänä. Tarkistuksen tarkoituksena on pitää yrittäjän työtulo mukana yleisessä palkka- ja hintakehityksessä. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa palkkakertoimen vuosittain lokakuun loppuun mennessä.

Apua asiointiin

Hoida YEL-asiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • hakea muutosta saamaasi päätökseen
  • tarkastella menneitä ja tulevia YEL-maksujasi
  • hakea maksuaikaa laskulle.

Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.

Hoida asiasi verkossa