Miten kehittyä johtajana? Suurin virhe on luulla olevansa valmis

Millainen on taitava johtaja, entä miten yritykseen luodaan terve johtamiskulttuuri? Urheiluvalmentaja ja empaattista johtamista korostava futuristi jakavat näkemyksensä hyvästä johtamisesta.

Raakaa puhetta yrittäjyydestä -podcastimme kolmannessa jaksossa toimittaja Ina Mikkolan seuraksi studioon istuivat Suomen naisten cheerleading-maajoukkueen päävalmentaja Maria Wahlroos ja futuristi, empaattinen johtaja Tomi Teikko. Kokosimme Wahlroosin ja Teikon vinkit niille, jotka haluavat kehittyä paremmiksi johtajiksi. Koko jakson pääset kuuntelemaan täältä tai esimerkiksi Apple Podcastista ja Spotifysta.

1. Johda sekä ihmisiä että asioita

Johtamistapa jaetaan usein karkeasti ihmis- ja asiakeskeiseen johtamiseen: toisessa johdetaan ihmisiä, toisessa prosesseja. Suomalainen johtamismalli periytyy pitkälti teollisuudesta, jossa asiat ja prosessit ovat olleet ykkösiä. Hyvä ja nykyaikainen johtaja keskittyy kuitenkin sekä ihmisiin että projektien etenemiseen. Ihmiskeskeisyyttä tarvitaan erityisesti tietotyössä, jossa ihmiset tekevät yrityksen tuloksen.

2. Viesti selkeästi ja toistuvasti

Suuri osa työelämän ongelmista johtuu kehnosta viestinnästä – siksi johtajan kannattaa satsata sen kehittämiseen. Kaiken henkilöstölle osoitetun viestinnän tulisi olla mahdollisimman selkeää. Johtajan tulee luoda turvallinen tila lisäkysymyksille ja toistaa viestejään tarvittaessa. Teknologian kehittyminen ei ole helpottanut johtajan roolia viestijänä, vaan silpunnut kommunikointia eri kanaviin. Nykyjohtajan tulee miettiä myös kanavastrategiaa: missä kanavassa viestimme esimerkiksi asiakkaisiin liittyvistä asioista, entä missä sisäisistä?

3. Miten meni? Eli pyydä palautetta

Vaikka johtajalla olisi heikkouksia, hän ei välttämättä tunnista, milloin jokin tilanne ei mennyt aivan putkeen. Siksi ainoa tapa kehittyä johtajana on pyytää palautetta ja oppia siitä. Kerää palautetta säännöllisesti – kerran vuodessa ei riitä. Tee palautteen pyytämisestä ja antamisesta osa työyhteisön kulttuuria ja arkea. Johtajana kannattaa käyttää erityisesti aikaa sellaisen palautteen käsittelemiseen, joka on konfliktissa oman ajattelun kanssa. Muista myös viestiä palautteenantajalle, että olet huomioinut hänen viestinsä. Kun työntekijät huomaavat, että palaute johtaa muutokseen, he alkavat luottaa palautekulttuuriin.

4. Rakenna luottamusta

Johtajan ja alaisen välillä tulee rakentaa luottamusta aivan niin kuin missä tahansa ihmissuhteessa. Voit esimerkiksi pyrkiä kohtaamaan ihmisiä antamalla myös itsestäsi jotain ja näyttämällä näin inhimillisen puolesi. Ole rehellinen, avoin ja johdonmukainen.

5. Hitsaa tiimi yhteen

Johtaja ei toimi yksin, vaan suurimman työn tekee hänen tiiminsä. Yhdessä työskentelevä tiimi kaipaa yhteen hioutumista, joten anna yhdessä tekemiselle, yhteishengen rakentumiselle ja keskustelulle tilaa ja aikaa. Jos tiimissä tapahtuu muutoksia, satsaa yhteenkuuluvuuden rakentamiseen.

6. Harjoittele empaattisuutta

Empaattinen johtaja ymmärtää, mitä toinen ihminen kokee tai käy läpi. Empaattisuus vaatii kuuntelua ja sen selvittämistä, mistä kussakin tilanteessa on oikeasti kyse: onko joku ylikuormittunut tai kokeeko hän tulleensa epätasa-arvoisesti kohdelluksi. Empaattinen johtaja ei heittäydy toisen tunteeseen, vaan ymmärtää ja kuulee toisen näkökulman.

7. Ole avoin uudelle

Johtajan suurin virhe on ajatella olevansa valmis. Päinvastoin, jokaisen johtajan tulisi jatkuvasti oppia ympäröivästä, alati muuttuvasta maailmasta. Eliniän kestävä innostus oppia uutta auttaa johtajaa. Keskity erityisesti aihealueisiin, jotka tuntuvat vaikeilta tai haastavat ajatteluasi.

Varman markkinointiviestinnän tarkoitus on edistää työeläkevakuuttamista ja markkinoida Varman palveluita. Julkaisemme lisäksi muuta sisältöä, joka voi olla merkityksellistä tai kiinnostavaa vakuutuksenottajalle tai yritystoimintaa aloittavalle. Tämä sisältö on yleisluonteista tietoa ja Varma ei vastaa sen täydellisyydestä. Emme voi vastata sisällön soveltuvuudesta kaikkiin tilanteisiin ja emme näin ollen vastaa julkaisussa olevan tiedon käytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista. Julkaisun tietojen käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla.

Tänä vuonna kuullaan raakaa puhetta yrittäjyydestä

Raakaa puhetta yrittäjyydestä on Varman podcast, joka pureutuu yrittäjän elämään sen rosoineen ja ruusuineen. Vierailevat yrittäjät ja asiantuntijat keskustelevat toimittaja Ina Mikkolan johdolla yrittäjyydestä muun muassa kasvun, tasa-arvon, ilmastokriisin ja konkurssin näkökulmista.

Jos pohdit, onko sinusta yrittäjäksi, mietit, miten kasvuyritystä luotsataan tai olet vain kiinnostunut toinen toistaan vaikuttavammista yritystarinoista, tämä podcast on juuri sinulle.

Kuuntele Spotifyssa

Kuuntele Youtubessa

Kuuntele Acastissa

Kuuntele Soundcloudissa

Kuuntele Apple Podcastissa

Podcast
Raakaa puhetta yrittäjyydestä – Jakso 3: Seuraa johtajaa!
työelämä, yrittäjyys 15.04.2022

Voisit olla kiinnostunut myös näistä