Näin hankit YEL-vakuutuksen verkossa

Voit ottaa uuden YEL-vakuutuksen tai siirtää nykyisen vakuutuksesi Varmaan helposti verkossa. Lue helpot ohjeet vakuutushakemuksen täyttämiseen.

Uuden YEL-vakuutuksen ottaminen tai vanhan vakuutuksen siirtäminen Varmaan käy helposti verkossa. Tarvitset YEL-vakuutuksen heti ensimmäisestä päivästä alkaen, kun seuraavat YEL:n edellytykset täyttyvät: olet täyttänyt 18 vuotta, työskentelet yrittäjänä tai kevytyrittäjänä, työskentelysi kestää vähintään neljä kuukautta ja YEL-työtulosi ylittää YEL:n minimityötulon, joka vaihtelee vuosittain. Tarkista ajantasainen minimityötulo.

Jos olet uusi yrittäjä, saat meiltä automaattisesti 22 prosentin alennuksen vakuutusmaksuun neljän ensimmäisen vuoden ajan.

Jos sinulla on voimassa YEL-vakuutus toisessa työeläkeyhtiössä, täytä hakemus ja me hoidamme irtisanomisen puolestasi. Lue täältä, miten YEL-vakuutuksen siirtäminen Varmaan onnistuu.

YEL-vakuutushakemuksen täyttämistä varten tarvitset muutaman minuutin aikaa, verkkopankkitunnukset tai Mobiilivarmenteen sekä muutamia tietoja ja arvioita yritystoiminnasta. Saat heti hakemuksen lähetettyäsi käyttöösi helppokäyttöisen asiointipalvelumme Varma Asioinnin, jossa voit hoitaa vakuutusasiasi silloin, kun sinulle sopii.

Näin hankit uuden YEL-vakuutuksen

Oletko juuri aloittanut yrittäjänä ja tarvitset YEL-vakuutuksen? Lue vaihe vaiheelta, kuinka helposti uuden vakuutuksen ottaminen tapahtuu!

Tarvitset hakemuksen täyttämiseen seuraavat tiedot:

  • Yrityksen Y-tunnus (jos on)
  • Yritystoiminnan eli työskentelysi alkamispäivä
  • Arvio yrityksen liikevaihdosta seuraavalle 12 kuukaudelle
  • Arvio keskimääräisestä työtuntimäärästä yrityksessäsi viikossa
  • Arvio työpanoksesi rahallisesta arvosta (työtulo)

1. Valitse vakuutus ja tunnistaudu

Aloita YEL-vakuutushakemuksen täyttö klikkaamalla ‘Aloita tästä’. Valitse YEL-vakuutus ja tunnistaudu Varman asiointipalveluihin verkkopankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella.

2. Ilmoita Y-tunnus tai kerro, ettei sinulla ole sitä

Tunnistautumisen jälkeen vakuutushakemus pyytää sinua ilmoittamaan Y-tunnuksen. Jos et tiedä yrityksesi Y-tunnusta, voit katsoa sen maksuttomasta YTJ-yrityshausta.

Jos työskentelet kevytyrittäjänä, voit jatkaa vakuutushakemuksen täyttämistä ilman Y-tunnusta.

3. Täytä YEL-vakuutuksen alkamispäivä

Täytä vakuutuslomakkeeseen YEL-vakuutuksen alkamispäivä. Alkamispäiväksi merkitään yleensä se päivä, jolloin aloitat työskentelyn yrityksessäsi siinä laajuudessa, että vakuuttamisvelvollisuus täyttyy. Tällöin työpanoksesi arvo ylittää työtulon minimirajan, joka vaihtelee vuosittain. Voit tarkistaa työtulon minimirajan täältä. Yleensä vakuutuksen alkamispäivä on varsinaisen yritystoiminnan aloituspäivä.

4. Syötä toimiala, arvioi tulevan 12 kuukauden liikevaihto ja viikoittaisten työtuntien määrä

Vakuutushakemusta varten tarvitset toimialasi ja arvion yrityksesi seuraavan 12 kuukauden liikevaihdosta (kevytyrittäjällä bruttolaskutuksesta). Jos sinulla ei ole y-tunnusta etkä tiedä toimialaasi, voit yrittää selvittää toimialaasi ammattinimikkeesi avulla esimerkiksi Tilastokeskuksen toimialaluokituksesta. Jos liikevaihtosi vaihtelee kausittain, yritä arvioida keskimääräinen luku koko vuodelta. Jos sinulla on jo toteutunutta liikevaihtoa, voit käyttää sitä tulevan liikevaihdon arvioinnissa.

Anna myös arvio viikoittaisesta työtuntimäärästäsi. Liikevaihto- ja työtuntiarvion antaminen kertoo työskentelysi laajuudesta sekä auttaa sinua ja Varmaa asettamaan YEL-työtulosi ja vakuutusturvasi oikealle tasolle.

5. Selvitä oikeantasoinen työtulo laskurilla

Työtulon määrittämisessä apunasi on työtulolaskuri. Syöttämällä vakuutushakemukselle toimialasi ja arvion vuoden liikevaihdostasi saat työtulollesi suosituksen, joka perustuu yrityksesi liikevaihtoon ja toimialasi keskipalkkaan. Suosituksen lisäksi laskuri antaa liikkumavaran, joka voi poiketa suosituksesta 30 prosenttia alaspäin tai ylöspäin.

Löydät työtulolaskurin myös verkkosivuiltamme.

6. Arvioi työpanoksesi rahallinen arvo eli YEL-työtulo

Kerro vakuutushakemuksella oma arviosi YEL-työtulostasi eli työpanoksesi rahallisesta arvosta. Työtulosi tulee vastata vuosipalkkaa, joka sinun pitäisi maksaa samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin itse olet.

7. Täytä yhteystiedot

Täytä vakuutushakemukseen yhteystiedot, joista tavoitamme sinut vakuutusasioissa. Yhteystietoja voi päivittää aina tarvittaessa Varma Asioinnissa. Voit halutessasi myös antaa luvan yhteydenottoon kumppaneillemme Nordealle, Ifille ja Mandatum Lifelle.

8. Valitse vakuutuksen maksaja ja laskun lähetystapa

Voit maksaa vakuutusmaksun itse tai laskuttaa sen yrityksesi kautta. Lasku lähetetään automaattisesti kerran kuussa. Voit muokata myöhemmin Varma Asioinnissa laskutustapaa ja laskutusjaksoja.

9. Tarkista tiedot ja lähetä hakemus

Tarkista vielä täyttämäsi tiedot ja lähetä hakemus. Vakuutushakemus on valmis!

Kun olet lähettänyt hakemuksen, vakuutus voi tulla suoraan voimaan tai hakemus voi jäädä käsiteltäväksi. Tarkastamme antamasi tiedot, ja työtulosi voi tulla harkittavaksemme. Voimme myös kysyä vielä lisätietoja. Kun vakuutuksesi tulee voimaan, vahvistamme sinulle lainmukaisen työtulon.

Näin helppoa se on – ota YEL-vakuutus.

Näin siirrät YEL-vakuutuksen Varmaan

Voit siirtää YEL-vakuutuksesi Varmaan, kun se on ollut nykyisessä yhtiössäsi voimassa vähintään 12 kuukautta. YEL-vakuutuksen voi siirtää neljä kertaa vuodessa: 1.1., 1.4., 1.7. ja 1.10. YEL-vakuutus tulee irtisanoa nykyisestä työeläkeyhtiöstäsi vähintään kolme kuukautta aiemmin. Me hoidamme irtisanomisen puolestasi, kun teet YEL-hakemuksen Varmaan.

Näin helposti YEL-vakuutuksen siirto Varmaan sujuu:

1. Valitse vakuutus ja tunnistaudu

Aloita YEL-vakuutuksen siirtohakemuksen täyttäminen kohdasta ‘Aloita tästä’. Valitse YEL-vakuutus ja tunnistaudu Varman asiointipalveluihin verkkopankkitunnuksilla tai Mobiilivarmenteella.

2. Syötä Y-tunnus tai ilmoita, ettei sinulla ole sitä

Tunnistautumisen jälkeen sinua pyydetään antamaan Y-tunnus. Jos et tiedä yrityksesi Y-tunnusta, katso se maksuttomasta YTJ-yrityshausta.

Jos työskentelet kevytyrittäjänä, voit jatkaa vakuutushakemuksen täyttämistä ilman Y-tunnusta.

3. Anna YEL-vakuutuksen alkamispäivä

Täytä vakuutuslomakkeeseen YEL-vakuutuksen alkamispäivä. Alkamispäiväksi merkitään päivä, jolloin haluat vakuutuksesi siirtyvän meille. Voit siirtää vakuutuksen neljä kertaa vuodessa. Siirtoajankohdat ovat: 1.1., 1.4., 1.7. ja 1.10.

4. Täytä yhteystiedot

Täytä vakuutushakemukseen yhteystiedot, joista tavoitamme sinut vakuutusasioissa. Yhteystietoja voit päivittää aina tarvittaessa Varma Asioinnissa. Voit halutessasi myös antaa luvan kumppaneillemme Nordealle, Ifille ja Mandatum Lifelle ottaa sinuun yhteyttä.

5. Valitse vakuutuksen maksaja ja laskun lähetystapa

Voit maksaa vakuutusmaksun itse tai yrityksesi kautta. Lasku lähetetään automaattisesti kerran kuussa. Voit muokata myöhemmin Varma Asioinnissa, miten ja kuinka usein haluat saada laskusi.

6. Tarkista tiedot ja lähetä hakemus

Tarkista täyttämäsi tiedot ja lähetä hakemus. Vakuutushakemus on valmis, ja YEL-vakuutuksesi siirtyy meille valitsemanasi päivänä!

Ilmoitamme sinulle, kun YEL-vakuutuksesi alkaa Varmassa.

Siirrä YEL-vakuutus Varmaan.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä