Kuntoutuja sai kuluttavan työtahtinsa kuriin työssävalmentajan avulla

Yksilöllisessä työssävalmennuksessa selvisi varhaisessa vaiheessa, että Maaritin kannattaisi jatkaa ravintola-alalla. Vastuun taakkaa oli kuitenkin syytä keventää. Kuvan henkilö ei liity tähän juttuun.
Ravintolatyön konkarilla Maaritilla oli tapana kiihdyttää työtahtia romahdukseen saakka ja aloittaa pienen tauon jälkeen alusta. Lopulta tauko ei enää auttanut. Nyt työssävalmentaja varmistaa, että romahdusta ei tule ja työkyky säilyy.

Pitkään ravintola-alalla työskennelleellä 58-vuotiaalla Maaritilla on kokin koulutus, runsaasti kokemusta vastuullisista tehtävistä ja lukuisia entisiä työnantajia.

– Minulla oli aina sata lasissa työpaikalla. Sitten väsyin, huusin kaikille ja irtisanouduin. Pian aloitin taas uuden työn, ja sama toistui, Maarit kertoo.

Irtisanoutuminen oli pitkään Maaritin keino pysähtyä uupumuksen kynnyksellä, mutta se ei toiminut. Hän oli uupunut, eikä vain työstä. Mukana oli kulkenut jo pitkään suru, joka alkoi pojan huumeriippuvuudesta ja syveni, kun poika vammautui kolarissa 25-vuotiaana ja hieman toivuttuaan kuoli vuonna 2008.

Vuonna 2019 Maarit irtisanoutui eikä aloittanut enää uutta työtä. Uupumus ja nivelrikkovaivat johtivat hänet Kelan kuntoutusjaksolle ja myös kokeilemaan alan vaihtoa. Epäonnistuneen kokeilun jälkeen hän arveli jo työuransa päättyneen. Varmasta kuitenkin ehdotettiin ammatillista kuntoutusta, jonka avulla paluu työelämään voisi onnistua.

Vaativa asenne syö voimia

Ensi kuulemalta ammatillinen kuntoutus epäilytti Maaritia.

– Eihän minulla ollut ongelmaa löytää ja aloittaa työtä, vaan minun oli vaikea pysyä töissä työkykyisenä, Maarit kertoo.

Tämän vuoksi Varman asiantuntija ei ehdottanut perinteistä ammatillista kuntoutusta, vaan IPS-mallin mukaista yksilöllistä työssävalmennusta, jota Varma pilotoi yhteistyössä valmennusyhtiö Spring Housen kanssa. Siinä työssävalmentaja tukee kuntoutujaa työkokeilujen ja ensimmäisten työsuhteiden aikana tarvittaessa jopa kahden vuoden ajan.

Maarit ja työssävalmentaja, Spring Housen koulutuspäällikkö Piia Kratsch tapasivat toisensa ensimmäisen kerran helmikuussa 2022. Heille tuli pian selväksi, että ratkaisun olisi löydyttävä Maaritille tutulta ja mieluisalta ravintola-alalta. Oli vain selvitettävä, miksi työ imi hänen voimansa.

– Maarit on taitava työssään, mutta myös hyvin vaativa itseään kohtaan. Olemme keskustelleet paljon siitä, mitä hän vaatii itseltään ja mitä hän luulee muiden vaativan. Hän saa hyvää palautetta joka suunnasta, mutta ei usko sitä millään, vaan lisää vain vauhtia, Kratsch kertoo.

Työssävalmentajan rooli on laaja. Spring Housen koulutuspäällikkö Piia Kratsch osallistui Maaritille sopivien työpaikkojen etsintään ja lisäksi selvitti valmennettavansa toimeentuloon liittyviä asioita, neuvotteli TE-toimiston kanssa ja oli mukana kuntoutustutkimuksissa.

Ratkaiseva jousto tuli vuokratyöstä

Kratsch ja Maarit muotoilivat yhdessä uuden työnkuvan, joka sisälsi aiempaa vähemmän vastuuta työpaikalla: ei enää kokin töitä eikä vastuuta kokonaisista työpaikkaruokaloista. Kratsch järjesti Maaritille työkokeilun tiskaajana huoltamoravintolassa ja seurasi työtä läheltä niin Maaritin kuin esimiehenkin kautta.

– Työ lähti rullaamaan hyvin. Maarit oli hirvittävän ahkera, ja hän siivosi ja järjesteli koko keittiön. Välillä työtahti alkoi kuitenkin kiihtyä liikaa, ja ohjasin hänet sairauslomalle, Kratsch kertoo.

Kun kolmen kuukauden kokeilu loppui viime syksynä, työnantaja tarjosi jatkoa, mutta Maarit kieltäytyi. Oli aika keksiä keino työmäärän säätelyyn.

Kratsch ehdotti Maaritille vuokratyötä henkilöstöpalveluyritysten kautta. Näin Maarit voisi jarruttaa heti, kun työtahti alkaa kiihtyä tai työmäärä kasvaa. Vuokratyössä hän voi myös kokeilla hillitysti hieman vastuullisempia tehtäviä.

– Kertaakaan ei ole mennyt pinna töissä, kun saan valita työpaikkani ja työaikani. Kaikki paikat ovat olleet mukavia, mutta näin saan vaihtelua ja voin säädellä työmäärää jaksamisen mukaan, Maarit kertoo.

Hän myöntää, että Kratschin apu tulee edelleen tarpeen, kun kierrokset meinaavat lisääntyä.

– Piia on ihan korvaamaton apu. Hänelle voi aina soittaa, ja hän auttaa ihan kaikessa. Hän on myös käynyt meillä ja tutustunut mieheenikin, Maarit sanoo.

Apua toimeentulon kokonaisuuteen

Työssävalmentajan tehtävä ei ole ainoastaan saatella valmennettava sopivaan työhön. Maaritia auttaessaan Kratsch on selvittänyt muun muassa toimeentuloon liittyvät asiat perin pohjin. Hän on esimerkiksi neuvotellut TE-toimiston työkykykoordinaattorin kanssa työttömän työnhakuvelvoitteen sopeuttamisesta tilanteeseen, jossa kokeillaan vuokratyötä ja rajoitetaan työmäärää tarkoituksella.

– Olen ollut tiiviisti mukana myös kuntoutustutkimuksissa. Pystyin osoittamaan tutkimuksen tekijöille, että Maarit on yrittänyt kaikkensa töihin palaamisen suhteen, Kratsch kertoo.

Tutkimusten jälkeen tämän vuoden huhtikuussa Varma myönsi Maaritille osa-aikaisen työkyvyttömyyseläkkeen. Päätös on niin Kratschin kuin Maaritinkin mieleen. Osa-aikaisen eläkkeen turvin Maarit tulee toimeen sillä työmäärällä, jolla hän pysyy työkykyisenä.

– Eläkepäätös tuli juuri oikeaan aikaan ja oikeaan kohtaan. Sen avulla Maarit pystyy jatkamaan työelämässä, Kratsch arvioi.


Maaritin nimi on artikkelissa muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

IPS-malli eli yksilöllinen työssävalmennus (IPS, Individual Placement and Support)

  • Tutkimusten mukaan IPS-malli edistää erityisesti mielenterveyskuntoutujien työllistymistä ja mielenterveyttä.
  • Työssävalmentaja tukee kuntoutujaa työn saannissa sekä työhön kiinnittymisessä tämän omien toiveiden ja tavoitteiden pohjalta.
  • Työssävalmentaja tekee kuntoutujan suostumuksella yhteistyötä myös hoitotahojen eli esimerkiksi lääkärin ja terapeutin kanssa.

Varman IPS-pilotti 2020–2023

  • Pilottiin voi osallistua yhteensä 80 Varman kuntoutusasiakasta. Pääkaupunkiseudulla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa mukaan mahtuu vielä uusia asiakkaita.
  • Pilotin ensimmäisessä vaiheessa mukana oli mielenterveyskuntoutujia.
  • Toisessa vaiheessa osallistujien joukossa on myös kivusta kärsiviä kuntoutujia sekä yli 55-vuotiaita työkyvyttömyyden syystä riippumatta.

Lue lisää IPS-mallista

Artikkeli
Uusi ammatti uupumuksen jälkeen työssävalmentajan tuella
kuntoutus 19.01.2023

Voisit olla kiinnostunut myös näistä