Seuramaailman työkykyjohtaminen – luomassa vahvaa ja kestävää työyhteisöä

Petri Harainen istuu vaihtopenkillä ja katsoo kameraan..
FC Honka Ry on seura, joka tunnetaan laadukkaasta juniorityön edistämisestä. Seura tarjoaa myös monille nuorille ensimmäisen työpaikan esimerkiksi kesäleirin ohjaajana tai kahvilakioskin työntekijänä ottelutapahtumissa. Varma Akatemian oppimisympäristön monipuoliset kurssit tarjoavat FC Hongalle mahdollisuuden kehittää työkykyjohtamista useiden erilaisten aiheiden, kuten työkyvyn varmistamisen, parissa.

FC Honka Ry on noin 3,5 miljoonan liikevaihtoa tekevä yhdistys, joka tunnetaan laajaa juniorityötä tekevänä seurana. Nuorisotyötä tukevat miesten edustusjoukkue Veikkausliigassa sekä naisten edustusjoukkue Kansallisessa liigassa.

– FC Honka Ry:n suuruutta ihmisten liikuttajana korostaa se, että toiminta ei perustu vain kausiluontaiseen vaan viikoittaiseen toimintaan, kertoo FC Honka Ry:n toiminnanjohtaja Petri Harainen.

Seuramaailman laajentuessa yhä useampia henkilöitä työllistetään intohimojensa pariin eri urheilulajien keskuudessa. FC Honka on yksi Suomen suurimmista kasvattajaseuroista jalkapallon saralla.

Minkälaisia toimintamalleja laajaa juniorityötä tekevä seura toteuttaa työkyvyn osa-alueilla?

– Yleisesti työmaailmassa, kuten meilläkin, esiin nousee itsensä johtamisen, yleisen työhyvinvoinnin ja jaksamisen kokonaisuudet, kertoo Harainen.

FC Honka Ry on hyödyntänyt Varma Akatemian oppimisympäristöä henkilöstönsä kesken työkykyjohtamisen parissa. Varman asiakkaana FC Honka Ry on saanut monipuolisia työkaluja henkilöstön osaamisen kehittämiseen itsensä johtamisen sekä muiden johtamisen osa-alueilla.

Miten työeläkeyhtiö Varman palveluita hyödyntävä kahta tuhatta nuorta viikossa liikuttava yhdistys FC Honka Ry takaa nuorille mahdollisimman kattavat eväät tulevaisuuden työelämäntaitojen ensiaskelilla?

– Työnantajana näemme roolimme niin, että me olemme usein sille nuorelle ensimmäinen työpaikka. Se tuo jo merkittävän ja vastuullisen roolin meille. Meillä on vastuu siitä, minkälaiseen työympäristöön nuori tottuu työelämän alussa. Se pyritään hoitamaan erittäin ammattimaisesti työsopimuksista sekä työhön perehdyttämisistä lähtien, Harainen sanoo.

Tutustu Varma Akatemiaan.

Yhteiskunnallinen työ nuorten harrastamisen jatkuvuudessa

Varman tarjoamat työkykyyn keskittyvät kokonaisuudet ovat oiva työkalu kehittää nuorille kesätyöntekijöille perehdytysmateriaalia työtilanteita varten. Materiaalien avulla pystytään varmistamaan nuorten asianmukainen kohtelu, kasvatus sekä yhdenvertaisuus harrastamisen toimintaympäristössä.

– Tällä hetkellä meillä on noin 15 nuorta leiriohjaajana, pääasiassa 15–18-vuotiaita. Palvelutuotteissamme, kuten perhefutiksessa ja ympäri vuoden toimivissa jalkapallokouluissa, meillä on myös ympäri vuoden nuoria työllistettynä. Seurat ovat yleisesti ottaen suuressa roolissa nuorten työllistäjinä Suomessa, kertoo Harainen.

FC Honka Ry:n tahtotilana on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus harrastaa perheen taloudellisista tilanteista riippumatta. Hongalla on ollut juniorirahasto kolme vuotta. FC Honka Ry pyrkii vuosittain tekemään paljon työtä sen eteen, että he voisivat mahdollistaa jokaiselle apua tarvitsevalle harrastamisen mahdollisuuden. 

– Tänä vuonna saimme noin 60 hakemusta ja myönsimme taloudellista tukea noin 33 000 euroa juniorirahaston kautta. Hakemusten määrä ja myönnettyjen avustusten summat ovat kasvaneet jatkuvasti, Harainen toteaa.

Petri Harainen istuu vaihtopenkillä ja katsoo ylöspäin.

Petri Haraisen mielestä on tärkeää, että yhteistyö työeläkeyhtiön ja yrityksen välillä toimii saumattomasti. – Koen, että teillä on paljon elementtejä, joita me kykenemme hyödyntämään, Harainen täsmentää.

Työssä jaksamisen kulmakivet

Viime vuosien aikana Hongassa on kehitetty uusi termi "ole ylpeästi vapaalla tai lomalla – se on myös seuratoiminnassa sallittua", jonka eteen on tehty paljon töitä. 

– Kyseisen termin lanseeraaminen on vastaus seuramaailman kasvuun, jossa aiemmin toimittiin pääasiassa vapaaehtoistyönä, täsmentää Harainen. 

Työaikojen seuranta on haasteellista seuratoiminnassa, sillä kyseinen toiminta pyörii ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Harainen korostaa, että työajan seuranta ja muut henkilöstön jaksamista tukevat elementit on otettu käyttöön sen vuoksi, että henkilöstömme kykenisi tekemään tätä työtä myös kymmenenkin vuoden kuluttua. Teot työaikojen rajaamisessa ja työn organisoinnissa voivat olla pieniä, mutta yksittäisen ihmisen kannalta ne voivat olla todella merkityksellisiä.

Seuratoiminnan laajentuessa työtä toiminnan edistämisen eteen on mahdollista toteuttaa rakkaudesta ja intohimosta lajia kohtaan palamatta loppuun. 

– Tärkeintä on rakentaa normaalista viikkoarjesta kohtuullinen ja järkevä kokonaisuus. Seuramaailmassa on kiireisempiä ajanjaksoja, jolloin töitä on paljon. Kuitenkin vuodesta löytyy rauhallisempia hetkiä, jolloin täytyy myös osata kerätä voimia. Silloin, kun meille tarjoutuu mahdollisuus levätä, me myös hyödynnämme sen, Harainen täsmentää.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä