Miten työeläkeyhtiö sijoittaa, kun teknologinen vallankumous muuttaa pääomamarkkinaa?

Kun eläkeyhtiö sijoittaa eläkevaroja, sen on katsottava kauas, nähtävä kasvumahdollisuudet ja tehtävä fiksuja valintoja.

Käynnissä on teknologinen vallankumous, sanoo Varman sijoitusjohtaja Timo Sallinen. Monet edistyneet teknologiat, kuten robotiikka, tekoäly ja koneoppiminen ovat nousseet pinnalle samaan aikaan. Aiempiin verrattuna tämä vallankumous on merkittävä, sillä jo käynnissä oleva muutos tulee kestämään pitkään, se leikkaa läpi toimialojen sekä sen mahdollisuudet ja vaikutukset ovat suuria – myös sijoittamisen näkökulmasta.

– Kun näkee tämän kaltaisia murroksia pääomamarkkinoissa ja kansantalouksissa, on suotavaa tai ainakin hyödyllistä pyrkiä arvioimaan muutosten merkitystä ja suuntaa eteenpäin, Sallinen kertoo.

Sijoitusjohtajana hän vastaa Varman pörssinoteeratuista sijoituksista osakkeisiin ja korkoihin, jotka muodostavat yli 50 prosenttia Varman sijoitussalkusta.

– Jotta pystymme työeläkevakuuttajana hoitamaan velvoitteemme eli eläkkeiden maksun tänään ja tulevaisuudessa, meidän pitää pystyä sijoittamaan työeläkemaksut tuottavasti, Sallinen kertoo.

Käännä katse Kaukoitään

Kun puhutaan teknologisesta vallankumouksesta, Sallisen mukaan on oleellista miettiä, mitkä maantieteelliset alueet hyötyvät eniten murroksesta. Jo nyt on nähty, että Yhdysvallat on väistämättä suurin hyötyjä, sillä systemaattiset panostukset teknologiasektoriin ja -yrityksiin ovat johtaneet ylivoimaiseksi markkinajohtajaksi. Kun yritykset kasvavat, kansantalous kasvaa ja se näkyy myös pörssikursseissa.

Sijoitusten näkökulmasta Sallinen suosittelee katsomaan ilmiselvän hyötyjän sijaan sinne, missä teknologisen kehityksen satoa tullaan korjaamaan vasta viiden tai kymmenen vuoden päästä – Aasian ja Tyynenmeren alueen kehittyneille markkinoille Australiaan, Japaniin, Taiwaniin ja Etelä-Koreaan.

– Aasian maissa on erilaista teknologista huippuosaamista muun muassa mikrosirutuotannon, robotiikan, kosketusteknologian sekä älylaitteiden ja niiden komponenttien valmistuksen saralla.

Sallinen uskoo, että muutaman vuoden kuluessa Aasian paino tulee todennäköisesti kasvamaan maailmantaloudessa ja osakemarkkinoilla. Tämä vaikuttaa myös Varman sijoituksiin.

– Meidän pitää nyt miettiä, mikä on meidän sijoitusstrategiamme koskien Aasiaa. Mitä maita painotamme? Millaisia sijoituksia teemme ja kuinka paljon panostamme eri Aasian maihin? Eläkeyhtiönä meidän on toimittava hyvin läpinäkyvästi ja hyvien hallinnointitapojen mukaisesti, Sallinen listaa.

Varma on entuudestaan sijoittanut myös Kiinaan ja Intiaan pääosin indeksirahastojen kautta. Kiinan lisääntynyt puuttuminen markkinoihin ei kuitenkaan herätä luottamusta sijoittajissa. Tämä avaa yhä enemmän mahdollisuuksia Intialle, jonka pitää kuitenkin kehittää omaa hallintoaan sijoittajaystävällisemmäksi. Indonesia taas on väestömäärältään suuri ja sillä on huomattavat luonnonvarat, joten maalla on tulevaisuudessa potentiaalia, mutta sen pääomamarkkinat eivät vielä ole valmiita eläkeyhtiölle.

Ei kasvua ilman investointeja

Teknologisessa vallankumouksessa Suomi ja koko Eurooppa ovat auttamattomasti takamatkalla. Mahdollisuudet ottaa kiinni teknologisesta vallankumouksesta ovat jo lähtökohtaisesti pienemmät kuin Yhdysvalloilla tai Aasialla. Tämä ero näkyy ja tulee näkymään myös osakemarkkinoiden kehityksessä.

– Emme ole panostaneet systemaattisesti huipputeknologiaan tällä mantereella eikä meillä ole oikeastaan enää huipputeknologiayhtiöitä, jotka olisivat raivanneet tätä markkinakehitystä, Sallinen sanoo.

Pörssiyhtiöihin sijoittaessa niin maailmantaloudessa kuin Suomen markkinassa Varma on kiinnostunut kasvusta – yhtiöiden, pääoman arvon ja markkina-arvon kasvusta. Kasvu ajaa osinkotuottojen ohi.

– Kun me sijoitamme pienehkön kasvuyrityksen osakkeisiin, voi sijoitettu summa olla muutaman vuoden päästä kolmin- tai nelinkertainen. Se kiinnostaa meitä enemmän kuin yhtiön vuosittain maksama osinko, joka on marginaalinen verrattuna pääoma-arvoon, Sallinen sanoo.

Varma haluaa tukea suomalaisia listattuja yrityksiä niiden kasvussa, kun siihen on sijoitustoiminnan näkökulmasta edellytyksiä.

– Haluamme, että tämä maa kasvaa ja teemme oman osuutemme sen eteen. Kasvua ei tapahdu ilman, että me osaltamme investoimme ja tuemme yhtiöitä.

 

Listatuista sijoituksista vastaava johtajamme Timo Sallinen kertoi mietteitään osakemarkkinoiden näkymistä asiakastapahtumassamme 8.5.2024. Tutustu tapahtuman sisältöön tarkemmin.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä