Hajautus suojasi markkinamyllerryksessä – vakavaraisuus säilyi vahvana

Sijoitusten tuotto jäi alkuvuonna lievästi negatiiviseksi, mutta hajauttaminen eri omaisuuslajeihin suojasi Varman sijoituksia epävakailla osakemarkkinoilla. Vakavaraisuus säilyi vahvana.

– Vuoden ensimmäisinä kuukausina markkinoiden heilunta lisääntyi, mikä painoi hieman Varman sijoitustuottoja. Hajauttaminen vaihtoehtoisiin sijoituksiin auttoi hankalassa sijoitusympäristössä, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

– Markkinoille on nyt ilmaantunut uusia riskejä, kuten kytevä Kiinan ja Yhdysvaltain välisen kauppasodan uhka ja voimakas talouspoliittinen elvyttäminen Yhdysvalloissa, jatkaa Risto Murto.

Varman sijoitukset tuottivat -0,4 (2,7) % vaativassa markkinaympäristössä, ja sijoitusten arvo oli maaliskuun lopussa 45,7 (44,4) miljardia euroa. Vakavaraisuus oli vahva 11,1 (11,5 vuoden alussa) miljardia euroa.

Osakemarkkinat säikähtivät ensin korkojen nousua, sitten kauppasotaa

Pitkään nousussa olleeseen osakemarkkinaan tuli käänne helmikuun alussa.

– Markkinat heräsivät unestaan, ja volatiliteetti palasi. Inflaatiopelko sai korot nousemaan, mihin osakemarkkinat reagoivat terävällä korjausliikkeellä. Pelko kauppasodasta puolestaan piti osakemarkkinan varpaillaan maaliskuussa, kertoo Varman sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä.

Hedgerahastot toivat turvaa ja tuottoa suuntaa hakevilla markkinoilla

Alkuvuonna sijoittajalle turvaa tarjosivat vaihtoehtoiset omaisuuslajit kuten hedge- ja pääomarahastot sekä kiinteistöt, jotka eivät reagoineet samalla tavalla markkinaliikkeisiin.

Hedgerahastopositiosta oli Varmalle hajautushyötyä haastavassa sijoitusympäristössä. Parhaiten tuottivat juuri hedgesijoitukset, 1,9 (1,6) %. Myös kiinteistösijoitukset tuottivat hyvin, 1,2 (1,5) %. Osakesijoitusten tuotto oli -1,4 (4,3) % ja korkosijoitusten -0,3 (1,4) %.

Maailmantalouden kasvaneista riskeistä huolimatta talouskasvu on pysynyt positiivisena, vaikkakin kasvuvauhti on hieman hidastunut.

– Markkinoilla eletään nyt suvantovaihetta, ja nähtäväksi jää, kumpaan suuntaan tästä lähdetään. Osakemarkkina saattaa hyvinkin vielä jatkaa nousu-uralla, mutta syklin loppu alkaa jo häämöttää horisontissa, Reima Rytsölä arvioi.

Asiakashankinnassa menestystä

Varmalla oli maaliskuun lopussa 544 000 (537 000 vuoden alussa) vakuutettua työntekijää ja yrittäjää. Alkuvuoden siirtokierroksen tulos oli erittäin hyvä, ja Varmaan siirtyi 17 miljoonaa euroa lisää maksutuloa.

Varma maksoi 342 000 (343 000 vuoden alussa) eläkkeensaajalle 1,33 (1,26) miljardia euroa eläkkeitä.

Kauppasodassa seuraavat askeleet ratkaisevat

USA:n ja Kiinan kauppasota on ottanut alkuvuonna ensimmäisiä askeleitaan, ja rankaisutulleja ollaan nostamassa. Toistaiseksi Eurooppa on kyennyt olemaan sivussa kauppasodan keskiöstä.

– Tilanne ei ole kuitenkaan riskitön Suomen tai Euroopan kannalta, toteaa Risto Murto.

– Seuraavat askeleet ovat ratkaisevia. Jos kauppasota kärjistyy, sillä voi olla nopeasti vaikutuksia myös Suomessa. Erityisesti yritysten investoinnit maailmalla reagoisivat nopeasti, jos luottamus viennin ja tuonnin sujuvuuteen horjuisi. Suomessakin on toivottava, ettei vapaa maailmankauppa saa kolhuja, Risto Murto jatkaa.

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 885 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2017 Varman maksutulo oli 4,9 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,5 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli maaliskuun 2018 lopussa 45,7 miljardia euroa.

Lisätietoja:
Katri Viippola, HR-, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja, puh. 0400 129 500
Katariina Sillander, viestintä- ja yritysvastuupäällikkö, puh. 040 7099 836

Liitteet:
Osavuosiraportin esitysmateriaali (pdf)
Osavuosiraportti 1.1.‒31.3.2018 (pdf)

Vuosikertomus

Tulostiedot ja sijoitukset

Voisit olla kiinnostunut myös näistä