Työsuhdepolkupyörä, -matkalippu ja sähköauton latausetu - Miten niistä maksetaan TyEL-maksua?

Työsuhdepolkupyörä, -matkalippu ja sähköauton latausetu yleistyvät kovaa vauhtia trendikkäinä luontoisetuina. Miten niistä maksetaan TyEL-maksua? Tulkinta on muuttunut 1.1.2021 alkaen. Kokosimme avuksesi neuvot, miten nämä luontoisedut vakuutetaan nyt TyEL:n mukaan. 

Veronalainen vai verovapaa luotoisetu?

Yleisohjeena on, että veronalainen luontoisetu vakuutetaan TyEL:n mukaan ja verovapaata luontoisetua puolestaan ei. Verovapaa luontoisetu, joka sisällytetään osaksi kokonaispalkkaa, muodostaa kuitenkin poikkeuksen. Maksettavan palkan määrä pienenee, jos työntekijä ottaa edun käyttöönsä. Tällöin myös verovapaa etu katsotaan TyEL:n alaiseksi ansioksi.

Työsuhdepolkupyörä - palkanlisä vai palkanosa?

Polkupyöräetu on verovapaata tuloa 1 200 euroon asti (100 €/kk, 1200 €/v). Jos työntekijä saa polkupyöräedun palkanlisänä eikä se ylitä verovapaata tuloa, siitä ei myöskään makseta TyEL-maksua.

Jos edun arvo ylittää 1200 euroa vuodessa, ylimenevä osuus on sekä veronalaista että TyEL:n alaista. 

Esimerkiksi, jos työntekijä saa rahapalkan lisäksi polkupyöräedun 200 €/kk (2400 €/v), vain verovapaan tulon määrän ylittävä osuus 100 €/kk (1 200 €/v) on työntekijän veronalaista luontoisetua ja myös TyEL:n alaista. 

Työntekijä voi saada polkupyöräedun myös palkanosana. Jos polkupyöräetu on osa kokonaispalkkaa, siitä peritään TyEL-maksu riippumatta edun verotuskohtelusta.

Esimerkki: Työntekijän rahapalkka on 2500 €/kk ja hän ottaa käyttöönsä työsuhdepolkupyöräedun, jonka arvo on 100 €/kk. Työnantaja sisällyttää edun osaksi kokonaispalkkaa, jolloin maksettavan bruttopalkan määräksi muuttuu 2 400 euroa. Tässä tilanteessa TyEL:n mukaan vakuutetaan jatkossakin 2 500 €/kk (2400 + 100).  

Työsuhdematkalippu

Työsuhdematkalippuun sovelletaan samaa periaatetta kuin työsuhdepolkupyörään. Vaikka matkalippuetu olisi otettu käyttöön ennen tätä vuotta, sovelletaan siihen uutta tulkintaa 1.1.2021 alkaen.

  • Palkanlisänä annettava työsuhdematkalippuetu otetaan huomioon TyEL-ansiossa siltä osin kuin etu on veronalainen.
  • Palkanosaksi ja kokonaispalkkaan kuuluvaksi sovittu työsuhdematkalippuetu katsotaan vastikkeeksi työstä ja luetaan mukaan TyEL-ansioon myös verovapaan osuuden osalta. 

Sähköauton latausetu

Sähköauton latausetu (30 €/kk) oli vielä viime vuonna TyEL:n alaista ansiota. Tämän vuoden alusta latausetu on muuttunut verovapaaksi. Verovapaus on voimassa 31.12.2025 asti.  

Jos latausetu on osa kokonaispalkkaa, ja latausedun arvo ilmoitetaan tulorekisteriin muuna verovapaana 30 euron arvoisena luontoisetuna, on verovapaan latausedun arvo 1.1.2021 alkaen yhä TyEL:n alaista ansiota.  

Työnantaja voi myös maksaa verovapaasti sähköauton lataamisesta työntekijän kotona aiheutuneet kulut suoraan sähköyhtiölle tai työntekijän maksamaa laskua vastaan. Tällainen verovapaa etu ei ole TyEL-ansiota.

Lue lisää, miten ilmoitat tulorekisteriin TyEL:n alaisen verovapaan kokonaispalkkaan kuuluvan luontoisedun. Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: luontoisedut ja kustannusten korvaukset - Tulorekisteri (vero.fi)

Lue lisää sivuiltamme, mikä on TyEL-palkkaa. 

Kaikissa TyEL-vakuuttamiseen liittyvissä asioissa saat meiltä aina asiantuntevaa apua soittamalla 010 192 100 (arkisin kello 8.00-17.00).

Tavoitat meidät myös chatissa tai asiointipalvelun kautta osoitteessa www.varma.fi 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä