Mihin YEL vaikuttaa? - Yrittäjät kertovat YEL-vakuutuksen vaikutuksista ETK:n ja työeläkeyhtiöiden kampanjassa

Yrittäjän elämä on täynnä erilaisia vaiheita ja yrittäjän eläkevakuutus vaikuttaa niistä moneen. Yrittäjän eläkevakuutus ei nimestään huolimatta ole vain vanhuuden turva, vaan se vaikuttaa laajasti yrittäjän sosiaaliturvaan. Varma on mukana Eläketurvakeskuksen ja työeläkeyhtiöiden yhteisessä YEL vaikuttaa -kampanjassa. Tarkoituksena on lisätä yrittäjien tietoutta YEL-vakuutuksesta ja erityisesti YEL-työtulon vaikutuksista muuhunkin kuin eläkkeen suuruuteen.

YEL-vakuutus mielletään usein vain maksuksi, eikä sen vastinetta täysin ymmärretä. Nyt käynnistyvä Eläketurvakeskuksen sekä kaikkien työeläkevakuutusyhtiöiden yhteinen YEL vaikuttaa -kampanja tarjoaa helposti ymmärrettävää tietoa YEL-vakuutuksesta ja sen vaikutuksista yrittäjien omien kokemusten kautta.

YELin vaikutuksia avaa kampanjassa mm. neljä yrittäjää:

 • Inka Ikonen, media-alan yrittäjä
  ”Omalla kohdalla YEL vaikutti vanhempainpäivärahaan. Se mahdollisti perheen ja yrittämisen yhteensovittamisen. On aika hurjaa, millaisen riskin moni yrittäjäkollega ottaa maksaessaan minimi-YELiä. Se vaikuttaa niin moneen asiaan.
 • Nasim Selmani, yrittäjä & osallisuusasiantuntija
  “YELillä oli iso vaikutus sairauspäivärahaani. Hoksasin yrittäjän eläkevakuutuksen vaikutuksen, kun olkapää alkoi reistailla ja jouduin jäämään sairaslomalle leikkauksen takia.
 • Maijaliisa Halonen, yrittäjä, fysioterapeutti & työnohjaaja
  “Kun työni fysioterapeuttina vaikeutui tapaturman vuoksi, ammatillinen kuntoutus ja uudelleen kouluttautuminen antoivat uuden suunnan yrittämiselle.
 • Virpi Carew, eläkeläinen & entinen kampaamoalan yrittäjä
  “Nyt eläkkeellä yrittäjän eläkevakuutuksen vaikutuksen on huomannut ihan toisella tavalla. Se on koko ajan arjessa mukana ja kaikkein merkittävin tulonlähteeni, joka kestää loppuelämän.

Kampanjavideo: Yrittäjiä ja elämäntilanteita on monenlaisia – YEL-vakuutus vaikuttaa niistä yllättävän moneen.

Helmikuun alussa ajatuksiaan YEListä jakavat omissa kanavissaan myös Jarno Laasala, Alexa Dagmar, Michael Björklund, Inka Ikonen, Joonas Pesonen ja Laura Mäntynen.

– Arvostamme todella paljon sitä, että yrittäjät kertovat itse YEL-vakuutuksen vaikutuksista elämäänsä. Toivomme, että näiden tositarinoiden avulla saamme vähennettyä ennakkoluuloja tai vääriä uskomuksia. YEL kun on se yrittäjän tukiverkko, joka on hyvä virittää monenlaisia elämäntilanteita varten, toteaa Varman vakuutuspalvelujohtaja Riikka Nivus.

YEL - Kolme kirjainta, suuri vaikutus

YEL vaikuttaa -sisältöjä tullaan näkemään ja kuulemaan maaliskuun loppuun asti ETK:n, Varman ja muiden työeläkeyhtiöiden kanavissa. Eläketurvakeskuksen YEL vaikuttaa -verkkosivulta löytyy yrittäjien tarinat YELin vaikutuksista, YEL-tietopaketti ja -pikatesti.

– YEL-tietouden lisääminen on meille kaikille kampanjassa mukana oleville tärkeä asia. Haluamme antaa yrittäjille luotettavaa perustietoa siitä, mihin yrittäjän eläkevakuutus vaikuttaa ja kertoa, miten työtulon määrittäminen oikean suuruiseksi on toimeentulon turvaamisen kannalta ensiarvoista, lisää Nivus.

YEL-vaikuttaa kampanjaa voi seurata sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #YELvaikuttaa

Lue Varman tietopaketti aiheesta Mihin YEL vaikuttaa yrittäjän elämässä?

Lue lisää YEL-vakuutuksesta Varman sivulta YEL-vakuutus

Ota YEL-vakuutus

6 asiaa, jotka sinun tulisi tietää yrittäjän eläkevakuutuksesta

YEL on yrittäjille pakollinen, jos työtulosi ovat vähintään 8 261,71 euroa vuodessa (brutto, vuonna 2022).

YEL vaikuttaa:

1. Sairauspäivärahaasi

2. Vanhempainpäivärahaasi

3. Kuntoutukseesi ja uudelleen kouluttautumiseen

4. Eläkkeeseesi

5. Perheesi turvaan kuolemantapauksessa

6. Verotukseen – voit vähentää YEL-maksut verotuksessa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä