Tämän vuoden YEL-tarkistettavat saavat tiedon tulevasta työtulon tarkistuksesta – tarkistuksia tehdään kesä- ja marraskuun välisenä aikana

Yrittäjän eläkelain (YEL) muutos velvoittaa työeläkeyhtiöitä seuraamaan työtulojen kehitystä ja tarkistamaan yrittäjän työtulon kolmen vuoden välein. Varma tarkistaa tänä vuonna työtulon asiakkailta, joiden työtulo on alle 15 000 euroa eikä työtuloon ole tehty olennaista muutosta vuoden 2020 jälkeen. Tämän vuoden YEL-tarkistettavat saavat huhti-kesäkuussa kirjeellä tiedon työtulon tarkistuksesta. Kirje ei edellytä toimenpiteitä. Annamme tarkemmat toimintaohjeet tarkistuskirjeen yhteydessä.

Varma tarkistaa tänä vuonna työtulon YEL-asiakkailta, joiden työtulo on alle 15 000 euroa eikä työtuloon ole tehty olennaista muutosta vuoden 2020 jälkeen. YEL-tarkistettavat saavat huhti-kesäkuun aikana kirjeellä tiedon työtulon tarkistuksesta, mutta tämä tieto ei vielä edellytä toimenpiteitä.

Tarkistukset ajoittuvat kesä- ja marraskuun väliselle ajalle, jolloin annamme yrittäjälle selkeät toimintaohjeet. Tarkempaa yrityskohtaista aikataulua emme valitettavasti pysty antamaan.

Teemme työtulon tarkistamisesta yksinkertaista ja helppoa. Kaikki mahdolliset toimenpiteet hoituvat helposti Varma Asioinnissa.

Oletko Varman YEL-asiakas? Näin tarkistamme YEL-työtulon

Näin Varman tarkistaminen etenee

  • Saamme Eläketurvakeskukselta tarkistusta varten tietoja yrittäjätoiminnastasi ja sen laajuudesta. Niiden avulla arvioimme, onko nykyinen työtulosi oikealla tasolla.
  • Jos työtulosi on lainmukaisella tasolla tai se muuttuisi enintään viisi prosenttia nykyisestä, saat meiltä ilmoituksen siitä, että tarkistus on tehty ja työtuloasi ei muuteta.
  • Jos työtulosi ei ole lainmukaisella tasolla, saat meiltä ehdotuksen uudesta työtulostasi. Työtulon tarkistuksen enimmäismäärää on kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla rajoitettu. Ehdotuksemme on siten enintään 4 000 euroa nykyistä työtuloasi suurempi.

Jos saat meiltä ehdotuksen, toimi näin:

  • Jos hyväksyt ehdotetun, enintään 4 000 euron korotuksen, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
  • Jos et hyväksy ehdottamaamme työtuloa, sinulla on kaksi viikkoa aikaa antaa meille selvitys työpanoksesi arvoon vaikuttavista seikoista sekä oma näkemyksesi työtulosi tasosta. Arvioimme antamiesi lisätietojen vaikutuksen työtuloosi ja teemme sen jälkeen ratkaisun asiassa.

Näet ehdotuksesta myös YEL-työtulosi alimman ja ylimmän suositellun tason. Jos haluat nostaa työtulosi heti lainmukaiselle tasolle, anna meille suostumuksesi siihen kahden viikon kuluessa. Tässä tilanteessa korotus työtuloosi voi olla enemmän kuin 4 000 euroa.

Annamme aina valituskelpoisen päätöksen työtulosi muutoksesta.

Jos työtuloasi korotetaan, korotus tulee voimaan tarkistuksen alkamista seuraavan toisen kalenterikuukauden alussa. Esimerkiksi kesäkuussa alkavan tarkistuksen jälkeen työtulo voi muuttua 1.8.2023 alkaen.

Näin tarkistamme YEL-työtulon

Huomioi tämä, jos haluat itse hakea muutosta työtuloosi

Jos haet muutosta työtuloosi tänä vuonna ennen tarkistuksen alkamista, vahvistettava työtulosi voi poiketa hakemastasi työtulosta eikä 4 000 euron enimmäiskorotusta sovelleta. Varmalla on velvollisuus muuttaa työtulosi heti lainmukaiselle tasolle.

Varma Asioinnissa toimitat tarvittaessa helposti lisätietoja

Kaikki Varman YEL-asiakkaat voivat hoitaa tarkistamiseen liittyvät toimenpiteet Varma Asioinnissa. Siksi on hyvä kirjautua asiointipalveluun ja varmistaa hyvissä ajoin, että osoite- ja muut yhteystietosi ovat ajan tasalla.

Jos olet käyttänyt sähköistä asiointia, saat tulevat tarkistamiseen liittyvät asiakirjat sähköisesti. Muuten lähestymme sinua postitse kirjeellä.

Voit antaa selvityksen työpanoksesi arvoon vaikuttavista seikoista sekä oman näkemyksesi työtulosi tasosta Varma Asioinnissa. Tällöin tietosi ehtivät perille kahden viikon sisällä. Jos sinulla ei ole mahdollista toimittaa selvitystä Varma Asioinnin kautta, saat tarkemmat ohjeet työtuloehdotuksen mukana. Selvitystä ei voi antaa puhelimitse asiakaspalveluun.

Varma Asiointi on helppokäyttöinen, ja se takaa tietoturvallisen asioinnin. Asiointi onnistuu tietokoneella, tabletilla tai puhelimella silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Kirjautumiseen tarvitset vain verkkopankkitunnuksesi tai Mobiilivarmenteen.

Jäikö tarkistamisesta kysymyksiä tai kaipaatko tarkempaa tietoa?

Tutustu varma.fi:n sivun usein kysyttyjen aiheiden vastauksiin. Avaa sivu YEL-työtulon tarkistus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä