YEL uudistui – Miten Varma tarkistaa työtulot ja keitä tarkistus koskee tänä vuonna?

Yrittäjän eläkelaki (YEL) on muuttunut 1.1.2023, ja muutos velvoittaa työeläkeyhtiöitä seuraamaan työtulojen kehitystä ja tarkistamaan yrittäjän työtulon kolmen vuoden välein. Varma aloittaa säännölliset tarkistukset kevään aikana. Löydät tästä uutisesta yleistä tietoa työtulon tarkistamisesta sekä tiedon siitä, keiden työtulo tarkistetaan tänä vuonna ja milloin se tapahtuu. Koostimme avuksesi myös verkkosivun useimmin kysytyistä kysymyksistä.

Lakiuudistus selkeyttää työtulon määritystä

Yrittäjän eläkelaki (YEL) on muuttunut 1.1.2023. Lakimuutoksen tarkoituksena on parantaa yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvaa ja tukea yrittäjän eläkelain toimeenpanoa. Tavoitteena on, että YEL-työtulo vastaisi nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa koko yrittäjän työuran ajan.

YEL-työtulon tulee vastata sellaista palkkaa tai korvausta, joka olisi kohtuudella maksettava, jos yrittäjätoimintaa suorittamaan palkattaisiin vastaavan ammattitaidon omaava henkilö. Työtulona pidetään lähtökohtaisesti yrittäjän toimialan mediaanipalkkaa. Lisäksi arvioinnissa huomioidaan myös muut yrittäjän työpanoksen määrää, yrittäjätoiminnan laajuutta, yrittäjän ammattitaitoa ja työpanoksen arvoa kuvaavat tiedot. Näiden tietojen perusteella voimme vahvistaa työtulon mediaanipalkkaa suuremmaksi tai pienemmäksi.

Jatkossa tarkistamme työtulosi säännöllisesti

Uudistunut laki velvoittaa työeläkeyhtiöitä tarkistamaan yrittäjien työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein. Muutoksen tavoitteena on, että työtulo vastaisi nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa toiminnan jatkuessa.

Saat ehdotuksen tarkistetusta työtulosta

Työtulon tarkistuksessa teemme sinulle ehdotuksen työtulosi uudesta tasosta saatavilla olevien tietojen perusteella. Ennen päätöksen antamista sinulla on mahdollisuus kertoa oma näkemyksesi työtulon suuruudesta sekä esittää selvitys siihen vaikuttavista seikoista.

Emme tee ehdotusta, jos työtulosi on lain mukaisella tasolla tai se muuttuisi enintään viisi prosenttia aiemmin vahvistetusta. Tällöin saat meiltä tiedon siitä, että tarkistus on tehty ja että työtulosi ei muutu.

Ennen lain voimaantuloa alkaneen YEL-vakuutuksen enimmäiskorotus

Työtulojen säännöllinen tarkistaminen koskee myös ennen lain voimaantuloa alkaneita YEL-vakuutuksia. Jos vakuutuksesi on alkanut ennen 1.1.2023 eikä vakuutuksesi työtuloa ole muutettu omasta pyynnöstäsi lain voimaantulon jälkeen, tarkistuksen enimmäismäärää on rajoitettu. Työtuloasi voidaan tällöin kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla korottaa enintään 4 000 euroa tarkistusta kohden. Jos haluat kuitenkin nostaa työtulosi heti lainmukaiselle tasolle, enimmäismäärästä voidaan poiketa suostumuksellasi.

Lisäksi työtuloa voidaan jatkossakin muuttaa hakemuksestasi, jos työtuloosi vaikuttavat seikat olennaisesti muuttuvat. Huomioithan, että tällöin työtulosi vahvistetaan lainmukaiselle tasolle eikä edellä mainittua enimmäiskorotusrajaa sovelleta.

Lue lisää YEL-lakimuutoksesta uutisestamme Yrittäjän eläkelain (YEL) lakimuutos hyväksyttiin eduskunnassa – muutos selkeyttää työtulon määritystä

Milloin työtulo tarkistetaan?

Tarkistamme työtulosi sen kalenterivuoden aikana, jolloin edellisestä työtulon vahvistamisesta tulee kuluneeksi kolme vuotta.

Jos vakuutuksesi on alkanut ennen 1.1.2023, tarkistamme työtulosi lain voimaantulovaiheessa porrastetusti:

  • vuonna 2023 tarkistamme alle 15 000 euron työtulot
  • vuonna 2024 tarkistamme 15 000–25 000 euron työtulot
  • vuonna 2025 tarkistamme yli 25 000 euron työtulot

Ensimmäinen tarkistus tehdään kuitenkin aikaisintaan sinä vuonna, kun YEL-vakuutuksesi alkamisesta tai ennen lain voimaantuloa tehdystä olennaisesta (yli 15 %) työtulon muutoksesta tulee kuluneeksi kolme vuotta. Esimerkiksi vuonna 2022 alkaneiden YEL-vakuutusten työtulot tarkistetaan pääsääntöisesti vuonna 2025.

Tietoa vuoden 2023 tarkistuksista

Jos työtulosi kuuluu tänä vuonna tarkistettavien joukkoon, saat tiedon tulevasta tarkistuksesta ja tarkemmat toimintaohjeet huhtikuun aikana.
Tarkistukset tehdään kesä–joulukuun aikana vuonna 2023. Emme valitettavasti pysty antamaan ennakkotietoa siitä, missä kuussa kunkin yrittäjän työtulo tarkistetaan.

Ota Varma Asiointi käyttöön

Varma Asioinnissa hoidat kätevästi kaikki YEL-vakuutukseesi liittyvät asiat. Myös tulevissa tarkistustilanteissa voit toimittaa Varma Asioinnin kautta lisätietoja nopeasti ja tietoturvallisesti.


Kirjaudu Varma Asiointiin. 

Tutustu useimmin kysyttyihin työtulon tarkistamiseen liittyviin kysymyksiin

Askarruttaako sinua jokin asia YEL-työtulon tarkistamisessa? Kokosimme uudelle verkkosivulle meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä Lisäämme sivulle uusia vastauksia pitkin vuotta.

Tutustu sivuumme YEL-työtulon tarkistuksesta 

 


Arvioi YEL-työtulosi lain mukainen taso Arvioi oikea työtulo laskurilla

Katso webinaarimme YEL uudistuu – mikä muuttuu? -tallenne

Lue vakuutuspalvelupäällikkö Arja Iisakkalan blogi Yrittäjän eläkelaki uudistui - mikä lopulta muuttui?

Hyvä tietää!

Lähestymme asiakkaitamme kevään aikana kirjeellä, jossa kerromme YEL-lakimuutoksesta ja työtulon tarkistuksista. Voit siis rauhassa odottaa kirjettä ja siinä olevia toimintaohjeita. Jos YEL-työtulosi on tänä vuonna tarkistettavien joukossa, saat meiltä selkeän työtuloehdotuksen ja toimintaohjeet.

Asiakaspalvelumme vastaa viesteihin ja puheluihin saapumisjärjestyksessä, joten yksi viesti palveluihimme riittää. Hyvä myös muistaa, että voit hoitaa kaikki vakuutusasiasi Varma Asioinnissa silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Palvelussa voit esimerkiksi hakea muutosta työtuloosi, tarkastella laskuja sekä hakea maksuaikaa ja maksutodistuksen. Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä