Vanhuuseläke

Vanhuuseläke turvaa toimeentulosi, kun työurasi päättyy. Voit itse valita eläkkeelle siirtymisen ajankohdan, kun olet täyttänyt oman alimman eläkeikäsi ja työsuhteesi on päättynyt.  Mitä pitempään jatkat työelämässä, sitä enemmän sinulle kertyy eläkettä.

Hae vanhuuseläkettä Varma Asioinnissa

Hae eläkettä 2 viikkoa ennen aiottua eläkkeelle siirtymistä. Jos olet asunut tai tehnyt töitä ulkomailla ja haet myös ulkomailla kertynyttä eläkettä, täytä vanhuuseläkehakemus aikaisintaan 6 kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

1. Tarkista eläkelaskurilla eläkeikäsi

Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle oman valinnan mukaan aikaisintaan alimman eläkeikäsi täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Alin eläkeikä: Alin eläkeikäsi kertoo aikaisimman mahdollisen ajankohdan, jolloin voit jäädä vanhuuseläkkeelle. Alin eläkeikäsi riippuu syntymävuodestasi. Jos olet syntynyt 1964 tai aiemmin, alin eläkeikäsi on jo vahvistettu. Nuorempien eläkeiät ovat ennusteita.

Ylin eläkeikä: Ylin eläkeikä tarkoittaa ikää, jolloin eläkkeen kertyminen päättyy, vaikka työ jatkuisi.

Selvitä eläkeikäsi eläkelaskurilla

2. Arvioi eläkkeesi määrää ennen kuin teet eläkehakemuksen

Asiointipalvelussa voit etukäteen laskettaa arvion vanhuuseläkkeesi määrästä. Arvion laskettaminen ei ole mahdollista enää eläkehakemuksen tekemisen jälkeen. Mitä pitempään teet töitä, sitä suuremmaksi eläkkeesi määrä kasvaa.

Lykkäyskorotus: Jos siirryt eläkkeelle alimman vanhuuseläkeikäsi jälkeen, lykkäyskorotus korottaa eläkkeesi määrää 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, jolla lykkäät eläkkeelle siirtymistä.

Laske eläkearvio Varma Asioinnissa

3. Työsuhteesi on päätyttävä ennen eläkkeen alkamista

Sovi työsuhteen päättymisestä hyvissä ajoin. Työsuhteen pitää päättyä ennen eläkkeen alkamista. Sinun ei tarvitse liittää hakemukseen irtisanoutumisilmoitusta.

  • Yrittäjänä voit jatkaa toimintaasi eläkeaikana, mutta YEL-vakuutuksesi päätetään eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun.
  • Ylimmän eläkeiän täyttäneelle eläke voidaan myöntää, vaikka työsuhde jatkuisikin.

Vanhuuseläkkeellä voi aloittaa uuden työsuhteen. Lue lisää vanhuuseläkkeellä työskentelystä.

4. Täytä vanhuuseläkehakemus Varma Asioinnissa

Hae eläkettä 2 viikkoa ennen toivottua eläkkeen alkamisaikaa. Voit ennen täyttämistä selailla sähköistä hakemusta ja tarkistaa, mitä tietoja tarvitset.

  • Tee eläkehakemus asiointipalvelussa kirjautumalla palveluun. Valitse asiointipalvelun vasemmasta navigaatiosta Eläkehakemukset ja sen jälkeen lajiksi vanhuuseläke.
  • Selvitä hakemusta varten valmiiksi IBAN-tilinumerosi, tiedot muista korvauksista tai eläkkeistä sekä tiedot muista etuuksista tai päivärahoista kuluvalta ja edeltävältä vuodelta.
  • Jos olet työskennellyt myös julkisen alan työnantajalla (esimerkiksi kunnalla tai valtiolla), merkitse hakemukseen haetko myös siitä kertyneen eläkkeen samalla kertaa.
  • Voit hakea samalla hakemuksella myös kansaneläkettä. Lue lisää kansaneläkkeen hakemisesta.
  • Kun valitset hakemuksella sähköisen asiointitavan, saat päätöksesi sähköiseen arkistoosi.
  • Voit seurata käsittelyn etenemistä Varma Asioinnissa.

Hae eläkettä kirjautumalla Varma Asiointiin

5. Täytä U-liite, jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla

Voit hakea EU- ja Eta-maasta sekä Sveitsistä, Britanniasta ja sosiaaliturvasopimusmaasta ansaittua eläkettä samalla hakemuksella, jolla haet eläkettä Suomesta.

Jos olet asunut tai tehnyt töitä ulkomailla, täytä asiointipalvelussa myös U-liite, Asuminen ja työnteko ulkomailla. Liite on tarpeen täyttää, vaikka et vielä hakisi ulkomaan eläkettä. U-liitteen tietojen perusteella selvitetään ulkomailla olosi vaikutus työ- ja kansaneläkkeeseen. Lue lisää eläkkeen hakemisesta ulkomailta.

6. Eläkepäätös

Väliaikainen päätös: Saat yleensä ensin väliaikaisen päätöksen hakemukseesi. Väliaikainen päätös annetaan ennen kuin kaikki eläkkeen määrään vaikuttavat asiat ovat tiedossa, esimerkiksi viimeinen palkkasi.

Lopullinen päätös: Lopullisessa eläkepäätöksessä on otettu huomioon kaikki eläkkeen määrään vaikuttavat tekijät, muun muassa lykkäyskorotus.

Päätöksen mukana saat ohjeen, johon on kerättynä eläkkeensaajalle tärkeitä asioita. Ohjeessa muistutetaan uuden verokortin hankkimisesta eläkettä varten mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eläke on alkanut. Näin tilaat verokortin eläkettä varten.

Näet päätöksesi asiointipalvelun sähköisessä arkistossa, jos valitset sähköisen asioinnin. Muussa tapauksessa päätös lähetetään postitse kotiosoitteeseesi.

Valmis: Varma Asiointi eläkkeensaajien apuna

Asiointipalvelussamme voit korottaa veroprosenttiasi, tulostaa erilaisia todistuksia eläkkeestäsi, muuttaa tilinumeroasi ja olla yhteydessä Varmaan silloin kun sinulle sopii. Asiointipalveluumme voi kirjautua suomalaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Blogi: Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun on juuri saanut vanhuuseläkepäätöksen? Viisi vastausta tuoreelle vanhuuseläkeläiselle

Eläkkeellä työskentelystä kertyneen eläkkeen hakeminen

Jos olet työskennellyt vanhuuseläkkeellä, voit hakea eläkkeen tästä osuudesta aikaisintaan 68 vuoden täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen (1958 syntynyt 69 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta alkaen).

Sinun ei tarvitse lopettaa työntekoa, vaikka haet eläkeaikaisesta työstäsi eläkkeen ylimmässä eläkeiässäsi. Eläkkeen kertyminen kuitenkin päättyy. Ylin eläkeikä eli eläkkeen kertymisen pääteikä riippuu syntymävuodestasi.

Täytä vanhuuseläkehakemus

Toimi näin, kun haluat hakea eläkkeen aikana työskentelystä kertyneen eläkkeen maksuun:

  1. Kirjaudu Varma Asiointiin pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.
  2. Siirry Eläkehakemukset -sivulle ja valitse Vanhuuseläke.
  3. Täytä ja lähetä vanhuuseläkehakemus. Jos ilmoitat hakemuksessa uuden tilinumeron, maksamme jatkossa koko eläkkeesi uudelle tilille. Valitse Haettava eläke -kohdassa eläkkeen alkamisajaksi se päivämäärä, josta alkaen haluat eläkkeellä työskentelystä kertyneen eläkkeen maksamisen alkavan.

Blogi: Töihin eläkkeellä - Mitä pitäisi ottaa huomioon? Viisi vastausta vanhuuseläkkeellä työskentelevälle

Löydät tarkempaa tietoa työnteosta eläkkeen rinnalla Työnteko eläkkeellä -sivulta.

Kansaneläkkeen hakeminen

Kansaneläke täydentää työeläkettä. Samalla hakemuksella voit hakea sekä työ- että kansaneläkkeen.

  • Kansaneläke on mahdollinen, jos työeläkkeesi jää Kelan määrittämän tulorajan alle.
  • Kelan vanhuuseläke on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille. Ennen 65 vuoden ikää kansaneläke voidaan myöntää varhennettuna vanhuuseläkkeenä tai vanhuuseläkkeenä pitkäaikaistyöttömälle. Pitkäaikaistyöttömän vanhuuseläkkeen ikäraja on 64 vuotta ja sen voi saada ennen vuotta 1962 syntynyt työttömyysturvan lisäpäivien perusteella.

Lue Kelan sivuilta kansaneläkkeen määrästä ja maksamisesta.

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

  • laskettaa etukäteen arvion eläkkeesi määrästä
  • täyttää vanhuuseläkehakemuksen 
  • seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä
  • katsoa päätöksesi sähköisessä arkistossa
  • käyttää eläkkeensaajan palveluja, kun päätös on annettu
  • lähettää ja vastaanottaa viestejä ja liitteitä.