Eläkkeen verotus

Työeläke on verotettavaa tuloa aivan kuten muutkin ansiotulot. Eläkettä verotetaan verolainsäädännön ja Verohallinnon ohjeiden mukaan. Koska eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa, tarvitset eläkettä varten eri verokortin. Eläkepäätöksen saatuasi hanki mahdollisimman pian eläkkeellesi verokortti.

Onko eläkkeesi alkanut loppuvuodesta 2022?

Jos eläkkeesi on alkanut 1.11.2022 tai 1.12.2022, emme saa vuoden 2023 veroprosenttia automaattisesti Verohallinnolta. Pyydä veroprosentti eläkettä varten myös vuodelle 2023 - Verohallinto lähettää pyytämäsi veroprosentin automaattisesti Varmaan.

Eläkkeiden verotus vuodenvaihteessa

Eläkkeensaajien vuoden 2023 veroprosentit otetaan käyttöön 1.2.2023. Tästä johtuen tilille maksettavan eläkkeen määrä saattaa muuttua helmikuun alussa. Asiointipalvelustamme voit tarkistaa helmikuussa maksettavan eläkkeen määrän.

Verohallinto on lähettänyt Varmaan korjatut eläkkeen verokortit virheellisten tilalle − asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään


Verohallinto uutisoi ennen joulua, että se on joulukuussa laskenut osalle eläkeläisistä liian alhaisen veroprosentin vuodelle 2023. Niille eläkeläisille, joilla joulukuussa lähetettyissä verokorteissa oli liian pieni veroprosentti, Verohallinto on lähettänyt tammikuussa uudet verokortit. Korjatut verokortit on lähetetty myös Varmaan ja käytämme niitä eläkkeen maksamisessa 1.2.2023 alkaen.

Mitä ajankohtaista eläkerintamalla juuri nyt tapahtuu? - Tule kuulolle eläkkeensaajillemme suunnattuun verkkotilaisuuteen 8.3. klo 12.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Hanki eläkeverokortti eläkkeen alkaessa

Tarvitsemme eläkettä ja kuntoutusrahaa varten verokortin, jonka voit tilata verottajalta heti, kun olet saanut eläkepäätöksen. Kortin pitää olla voimassa etuuden alkamisesta lähtien. Kun olet tilannut verokortin, verottaja toimittaa sen suoraan Varmaan.

Verokortin puuttuessa etuudesta pidätetään 40 % veroa. Jos eläkkeesi määrä nousee ja maksamme korotusta yli 20 euroa, vero korotuksesta on 40 %.

Palautamme mahdollisesti liikaa pidätetyn veron sinulle mahdollisimman pian sen jälkeen, kun olet tilannut verokortin ja olemme saaneet sen verottajalta.

Miten hankit uuden verokortin?

Verohallinto toivoo asiakkaidensa käyttävän ensisijaisesti verkkopalvelua. 

Verokorttia varten tarvitset

 • eläkepäätöksen
 • tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä.

Huolehdi verotuksestasi

 • Tarkistuta veroprosenttisi verottajalla, jos eläkkeesi määrä muuttuu muutoin kuin vuotuisen indeksitarkistuksen vuoksi.
 • Jos haluat korottaa verottajan ilmoittamaa veroprosenttia, voit tehdä sen itse asiointipalvelussamme.
 • Jos työskentelet eläkkeellä ollessasi, hanki työskentelyä varten erillinen verokortti.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Espanjassa asuvien eläkkeensaajien verotus muuttui 1.1.2022 alkaen


Suomella on 1.1.2022 alkaen verotusoikeus lähes kaikkiin Suomesta Espanjaan maksettaviin eläkkeisiin, kun Suomen ja Espanjan verosopimuksen siirtymäsäännöksen soveltaminen päättyy. Espanjassa asuvien eläkkeensaajiemme kannattaa tarkistaa vero.fi:stä miten verotussopimus vaikuttaa eläkkeiden verotukseen ja tarvittaessa tilata uusi verokortti eläkkeen maksamista varten.

Lue lisää verotuksen muutoksesta vero.fi:stä

Me hoidamme Varmassa

 • Pyydämme verottajalta joka vuosi uuden veroprosentin eläkkeesi alettua. Jos eläkkeesi alkaa 1.11. tai 1.12, emme saa seuraavan vuoden verokorttia automaattisesti Verohallinnosta. Jos olet siis jäänyt eläkkeelle loppuvuodesta, sinun täytyy tilata uusi verokortti eläkettä varten myös vuodelle 2023.
 • Ilmoitamme sinulle maksetut eläkkeet ja niistä pidätetyt verot tulorekisteriin. 
 • Pyydämme eläkkeellesi Suomen verottajalta rajoitetusti verovelvollisen verokortin, jos asut pysyvästi ulkomailla ja muutostasi on kulunut 3 vuotta.

Apua asiointiin

Hoida eläkeasiasi verkossa

Asiointipalvelussamme voit mm.

 • tilata työeläkekortin ja tulostaa todistuksia eläkkeestäsi
 • lähettää ja vastaanottaa viestejä
 • katsoa annetut päätökset ja muut asiakirjasi viimeisen kahden vuoden ajalta
 • päivittää yhteystietosi ja korottaa veroprosenttia.
Kirjaudu Varma Asiointiin