Miten toimin, kun olen järjestämässä yritystoimintaani?

Yksi YEL-vakuutus kattaa kaiken yrittäjänä työskentelyn

YEL-vakuutus on henkilökohtainen. Yksi YEL-vakuutus kattaa kaiken yrittäjän työskentelyn. Ilmoita meille, jos siirryt työskentelemään yrittäjänä uudessa yrityksessä tai yrityksesi yhtiömuoto muuttuu.

Ilmoita meille yritystoimintasi muutoksista Varma Asioinnin kautta:

  • Hae työtulon muutosta, jos toimialasi, liikevaihtosi tai työskentelymääräsi (työtunnit tai kausiluonteisuus) muuttuu: YEL-vakuutus > Vakuutuksen tiedot > Hae muutosta työtuloon.
  • Ilmoita uuden yrityksen tiedot (esim. y-tunnus, osoite, verkkolaskuosoite), jos haluat laskut jatkossa uuden yrityksen nimellä: YEL-vakuutus > Vakuutuksen tiedot > Laskun vastaanottaja > Muokkaa.
  • Jos oma sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita uusi sähköpostiosoite Varma Asioinnissa. Klikkaa profiilikuvaketta sivun oikeasta yläkulmasta ja valitse Omat tiedot.

Kirjaudu Varma Asiointiin

Muuttuuko omistusosuutesi?

Jos myyt osan yrityksestäsi, myös eläkevakuuttamiseen voi tulla muutos.

Lue tarkemmin YEL-vakuutusvelvollisuudesta eri yhtiömuodoissa

TyEL-vakuutus yrityksen muutostilanteissa

Katso alta ohjeet, miten toimit TyEL-vakuutuksen kanssa eri yritysmuutostilanteissa. Huomaa, että kun yritystoiminta muuttuu, myös yrityksen omistajien eläkevakuuttamiseen voi tulla muutoksia.

Jos myyt koko yrityksesi liiketoiminnan, yrityksesi TyEL-vakuutus päätetään. Työntekijät vakuutetaan liiketoiminnan ostajan vakuutuksessa.

Päätä tarpeeton TyEL-vakuutus Varma Asioinnissa

Jos myyt vain osan liiketoiminnasta ja yritykseesi jää työntekijöitä, yrityksesi TyEL-vakuutus pidetään voimassa. Myydyn liiketoiminnan osan työntekijät vakuutetaan liiketoiminnan ostajan vakuutuksessa.

TyEL-vakuutussopimus on yhtiökohtainen. Jos y-tunnus muuttuu, ota uusi TyEL-vakuutus uudelle y-tunnukselle. 

Jos sinulla on toiminimi ja muutat sen osakeyhtiöksi, avoimeksi yhtiöksi tai kommandiittiyhtiöksi, päätä vanha TyEL-vakuutuksesi Varma Asioinnissa. Ota uuden yhtiön nimissä uusi TyEL-vakuutus työntekijöillesi.

Jos y-tunnus pysyy samana, TyEL-vakuutukseen ei tule muutoksia.

Kun muutat kommandiittiyhtiön tai avoimen yhtiön osakeyhtiöksi, TyEL-vakuutus jatkuu ilman muutoksia.

Ota uusi TyEL-vakuutus

Päätä tarpeeton TyEL-vakuutus Varma Asioinnissa

Kun yhtiöt sulautuvat, täytyy päättää, mikä yhtiöistä on sulautumisen vastaanottava ja mikä taas sulautuva yhtiö. Sulautumisen vastaanottava yhtiö voi olla myös kokonaan uusi yhtiö. Sulautuvan yhtiön TyEL-vakuutus pitää päättää. Työntekijät siirtyvät sulautumisen vastaanottavan yhtiön TyEL-vakuutukseen. Vastaanottavalle yhtiölle pitää ottaa uusi TyEL-vakuutus, jos yhtiöllä ei ole vakuutusta.

Sulautuneiden yhtiöiden työeläkerahasto siirtyy sulautumisen vastaanottavan yhtiön TyEL-vakuutukseen.

Ota uusi TyEL-vakuutus

Päätä tarpeeton TyEL-vakuutus Varma Asioinnissa

Jos osakeyhtiö jakautuu kahdeksi tai useammaksi yhtiöksi, täytyy jakautuneen yhtiön TyEL-vakuutus päättää. Uusille yhtiöille otetaan uudet TyEL-vakuutukset. Osakeyhtiö voi myös jakautua vain osittain. Tällöin jäljelle jääneen yritysosan TyEL-vakuutus pysyy ennallaan. Jos uuteen yhtiöön siirtyy työntekijöitä, otetaan sille uusi vakuutus.

Jakautuvan yhtiön työeläkerahaston siirtymisestä sovitaan tapauskohtaisesti.

Ota uusi TyEL-vakuutus

Päätä tarpeeton TyEL-vakuutus Varma Asioinnissa