Kun uusi asia nousee nopeasti henkilöstökyselyissä työpaikan arvostetuimpien tekijöiden joukkoon, siinä täytyy olla taikaa. It-palveluyhtiö otti muutama vuosi sitten käyttöön rytmityön, ja nykyään Atean HR- ja viestintäjohtaja Sarita Laras esittelee rytmityötä asiakkailleen ja muille yleisöille.
– Rytmityö ei ole etätyön uusi nimi. Minusta etätyö on nimenä kamala. Olet etäällä, et läsnä, Laras toteaa.
Laraksen määritelmän mukaan rytmityössä valitaan parhaat työvälineet ja sopivin paikka kullekin työtehtävälle. Työpäivän aikana välineet ja työnteon paikka voivat vaihtua joustavasti moneenkin otteeseen.
Rytmityö kattaa työskentelyn niin eri paikoissa Atean toimistossa kuin toimiston ulkopuolella – kotona, asiakkaan tiloissa tai muualla. Myös työtehtävät ja työnteon tavat vaihtelevat joustavasti.
Vierailijan silmin ja korvin havainnoituna rytmityö vaikuttaa etätyömahdollisuuden, joustavien työaikojen ja monipuolisen toimistokokonaisuuden jatkojalostetulta yhdistelmältä, jossa hyödynnetään kunnolla informaatioteknologian uusia mahdollisuuksia ja pidetään samalla huolta yhteisöllisyydestä. Työprosessit ovat kunnossa ja esimiestyö on viritetty rytmityön vaatimusten mukaiseksi. Työntekijät saavat valita työvälineensä.
Rytmityössä töitä tehdään koko ajan täyspainoisesti paikasta riippumatta. Työn ja vapaa-ajan ero pysyy selkeänä.
– Rytmityössä olet tavoitettavissa samalla tavalla kuin olisit toimistolla. Palaverit ja vapaat ajat merkitään kalenteriin normaaliin tapaan. Meillä on etäkokousmahdollisuus millä tahansa päätelaitteella. Kuka tahansa voi pyytää toista neuvonpitoon videoyhteyden kautta, Laras kertoo.
Rytmityö
Nykyaikainen, joustava töiden järjestelymalli. Nimitys on ollut käytössä Ateassa useamman vuoden.
Aineksia muun muassa perinteisestä etätyöstä ja joustavista työajoista, mutta työntekijän ja esimiehen helppo tavoitettavuus on olennainen osa rytmityötä.
Ajasta ja paikasta riippumatonta työntekoa. Rytmiä tulee, kun työnteon paikkaa ja välineitä vaihdellaan tiheästikin työtehtävien mukaan työpäivän ja työviikon aikana.
Monipuoliset toimitilat ja niiden käytön pelisäännöistä sopiminen ovat tärkeitä tekijöitä varmistamaan, että rytmityö sujuu myös työpaikan sisällä.
Henkilöstökyselyssä työntekijät ovat nostaneet rytmityön työpaikan positiivisimpien asioiden kärkijoukkoon.
Töihin tapaamaan kavereita
Atealla on useita toimipisteitä eri puolilla Suomea. Työntekijöiden toimenkuvat ovat erilaisia. Myyntihenkilöstö liikkuu paljon ja asiakaskäyntejä mahtuu työviikkoon runsaasti. Kahden asiakaskäynnin välillä ei useinkaan kannata koukata oman toimiston kautta, vaan kiireelliset työt voi tehdä kotona tai jossain muualla.
Osa tukihenkilöstöstä työskentelee etupäässä asiakkaiden tiloissa, toiset taas sitäkin tiiviimmin Atean toimistossa. Useimpien työviikkoon mahtuu erilaisia työtehtäviä eri paikoissa eli myös paljon liikkumista.
Suuri osa työntekijöistä tekee osan töistään kotona. Laraksen mukaan keskellä viikkoa Vantaankosken toimistossa on joskus melko autiota.
– Henkilöstön toiveesta meillä on kaksi päivää viikossa toimistopäiviä, maanantai ja perjantai. Silloin pääsääntöisesti töitä tehdään toimistossa, jos ei ole käyntejä asiakkaiden luona eikä työskennellä asiakkaan tiloissa.
Tällä tavoin huolehdimme, että vuorovaikutus toimii. Atealaiset tulevat mielellään toimistolle näinä päivinä, kun kaikki tietävät, että kollegat ovat varmimmin tuolloin paikalla, Laras kuvailee.
– Kaikille löytyy täältä sopiva työpiste myös toimistopäivinä, Laras korostaa.
Atea ei siis ole lähtenyt toimistoissaan sille yleistyvälle linjalle, että työpisteitä on vähemmän kuin työntekijöitä.
Monipuoliset työtilat
Atean toimipisteessä Vantaalla on monenlaisia tiloja hiljaisista kopeista ja kirjastohuoneesta kohtaamispaikkoihin. Jokaisella alueella on oma normistonsa. Menemällä kohtaamispaikalle työskentelemään atealainen ilmaisee suoraan, että ”saa häiritä” ihan vapaasti. Kirjastossa kaikki ovat hiljaa. Näiden lisäksi toimistossa on normaaliin tapaan sekä mobiileja että kiinteitä työpisteitä tarpeen mukaan avotiloissa sekä neuvottelu- ja taukotiloja.
Vantaankosken toimistossa käy myös paljon asiakasyritysten väkeä tutustumiskäynneillä, koulutuksessa ja neuvotteluissa. Siellä on nähtävillä uusinta tekniikkaa, ja lasin takaa voi nähdä palvelinhuoneen.
– Neuvomme asiakkaitamme parhaiden työolojen luomisessa ja haluamme tietysti itse näyttää mallia, Laras sanoo.
Rytmityö on myös Atean keskeinen keino sen kilpaillessa osaajista ja huolehtiessa henkilöstön työkyvystä. Niinpä myös moderni johtaminen kuuluu olennaisesti rytmityön kokonaisuuteen. Yhtiön visio onkin The Place to Be eli it-ammattilaisten tyyliin ilmaistuna TP2B.
Teksti: Martti Ristimäki
Kuvat: Junnu Lusa
Lue lisää Varman työkykyjohtamisesta
Atea
- Pohjoismainen konserni, jonka emoyhtiö on listattu Oslon pörssiin.
- Kokonaisvaltainen it-infrastruktuurin toimittaja, joka auttaa asiakkaitaan luomaan tuottavamman ja mielekkäämmän työympäristön.
- Atea Finlandilla on 12 toimipistettä eri puolilla Suomea sekä logistiikka- ja integraatiokeskus Espoossa. Suomen tytäryhtiön pääkonttori ja isoin toimipiste sijaitsee Vantaalla.
- Konsernin liikevaihto 3,4 mrd. euroa (2016). Atea Finlandin liikevaihto 226 milj. euroa.
- Atea Finlandin henkilöstömäärä: 350. Vantaan toimistossa 100 henkilöä.