Viiden kaveruksen tislaamosta on kehkeytynyt vuosien saatossa menestystarina. Vuonna 2019 yrityksen liikevaihto oli jo 4,4 miljoonaa euroa.
Uskallus ja rehellinen hifistely, luotettavuus sekä huumorintajuisuus ja yhteisöllisyys ovat Kyrö Distilleryn arvoja, joihin kaikki toiminta perustuu. Menestyksen keskiössä ovat tyytyväiset työntekijät, kertoo Kyrö Distilleryn Finance and HR Director Linda Hasi.
– Tällä hetkellä yrityksessämme on 29 työntekijää, jotka työskentelevät kolmessa toimipisteessä Isossakyrössä, Helsingissä ja Berliinissä. Työntekijämme ovat meille todella tärkeitä, ja haluammekin pitää heistä erityisen hyvää huolta, jotta voimme myös tulevaisuudessa yhtenä mahtavana tiiminä toteuttaa seuraavia unelmiamme.
Miten Varma voi tukea kasvuyrityksiä työkykyjohtamisessa?
– Eräs IT-alan kasvuyrityksen toimitusjohtaja totesi osuvasti, että yrityksen kasvaessa tärkeäksi nousee muutoksessa johtaminen ja muutos omassa johtamisessa, sanoo Varman työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Kai Tolvanen.
– Kun henkilöstön määrä kasvaa, johtajien tulee muotoilla oma roolinsa uudelleen, jakaa enemmän vastuuta ja keskittyä sparraajan rooliin. Tapaamme työssämme päivittäin yritysjohtajia, ja meillä on siksi paljon kokemusta kasvuyritysten johtajien auttamisesta tässä muutoksessa, Tolvanen jatkaa.
Tuemme asiakasyrityksiämme työkyvyttömyysriskin hallinnassa ja arjen työkyvyn johtamisessa asiakkaan tarpeen mukaan. Erilaisten verkosta löytyvien sisältöjen ja työkalujen avulla yritykset voivat itse kartoittaa omaa tilannettaan ja löytää ajankohtaista tietoa. Tarvittaessa asiantuntijoidemme sparrausapua on saatavilla.
Työkykyjohtamisen tietopalvelu sisältää toimialakohtaista analytiikkaa työkyvyttömyysriskeistä, ja sen avulla asiakas voi mm. tehdä tarve- ja riskikartoituksen, seurata työkykyjohtamiseen liittyvää ajantasaista tietoa sekä hyödyntää erilaisia kyselyitä ja analytiikkaa.
Varma Akatemia -verkko-oppimisympäristö puolestaan sisältää erilaisia työkykyjohtamiseen liittyviä verkkovalmennuksia, webinaareja, podcasteja ja blogeja.
Millaista tukea ja palveluja varhaiseen välittämiseen on saatavilla?
– Verkkopalvelustamme löytyy erinomaisia työvälineitä varhaisen välittämisen tarpeisiin. Työkykyjohtamisen tietopalvelussa voit luoda omalle organisaatiollesi varhaisen tukemisen mallin, ja palvelusta löytyy myös lomakkeita helpottamaan varhaisen tuen keskustelujen käymistä, kertoo Varman työkykyjohtamisen kehityspäällikkö Suvi Tella.
– Esihenkilöt voivat hyödyntää myös Varma Akatemiassa olevaa "Taklaa työkykyriskit – varhaisen tukemisen malli" -verkkovalmennusta, joka perehdyttää varhaisen tukemisen merkitykseen.
Varman uusi työkyvyn varmistamisen malli mahdollistaa vielä varhaisemman tuen organisaatiolle. Sen avulla koko työyhteisö voi käydä yhdessä keskustelua työn kehityksestä sekä tutkia työn hallinnan, aikaansaamisen ja tuen tarpeen tilannetta tiimitasolla. Malli tarjoaa hyvää apua esihenkilön ja työntekijän väliseen keskusteluun työkykyyn liittyvistä asioista. Varma Akatemiasta löytyy myös tähän hyvä verkkovalmennus sekä ohjeet työkalujen käyttöön. Tarvittaessa Varman asiantuntija voi sparrata organisaatiota teemaan liittyen.
Onko TyEL-laskujen maksuaikatauluihin saatavilla joustoa tarvittaessa?
– Jos lakisääteistä työeläkemaksua ei pysty maksamaan laskun eräpäivään mennessä, maksulle on mahdollista saada viivästyskorollista maksuaikaa. Maksuaikaa on mahdollista hakea Varman asiointipalvelussa tai olemalla yhteydessä Varman asiakaspalveluun, sanoo Varman TyEL-maksuasiantuntija Kirsi Liukkonen.
– Mahdollisissa maksuvaikeuksissa kannattaa olla yhteydessä Varmaan hyvissä ajoin, jotta maksujen suorittamisesta voidaan neuvotella ja sopia yksilöllisellä maksusopimuksella. Jos työeläkemaksut jäävät hoitamatta ja sopimatta, voi asiakkaan luottotietoihin tulla maksuhäiriömerkintä, Liukkonen huomauttaa.
TyEL-vakuutusmaksut perustuvat palkkoihin, jotka työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin. Näin on ollut 1.1.2019 alkaen, kun tulorekisteri otettiin käyttöön. TyEL-maksu perustuu siten todellisiin ansiotietoihin, ja vakuutusmaksut ovat lopullisia.
Lähetämme TyEL-vakuutusmaksun laskun kerran kuukaudessa. Jos kuukaudessa on useita palkanmaksuja, asiakas saa näistä yhden koontilaskun. Asiakkaan on myös halutessaan mahdollista saada lasku jokaisen palkanmaksun jälkeen. Tällöin lähetämme laskun heti sen jälkeen, kun palkkailmoitus on saapunut tulorekisteristä.
Vakuutusmaksu erääntyy korottomana palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Asiakkaan on mahdollista sopia, että maksu erääntyy palkanmaksua seuraavan toisen kuukauden aikana. Tällöin maksuun lisätään vakuutusmaksukorko toisen kuukauden ajalta. Maksun viimeinen mahdollinen eräpäivä on siis palkanmaksua seuraavan toisen kuukauden viimeinen päivä. Tätä pidemmästä maksuehdosta ei ole mahdollista sopia.
Koronatilanteen vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö myönsi maaliskuussa 2020 poikkeussäännön vakuutusehtoihin maksujoustojen mahdollistamiseksi. Säännös koski maalis–kesäkuussa erääntyneitä maksuja, joille pystyi sopimaan kolme kuukautta pidemmän maksuajan kahden prosentin vakuutusmaksukorolla. Lisäksi koronan vuoksi työnantajan työeläkemaksuja alennetaan parhaillaan väliaikaisesti 2,6 prosenttiyksiköllä 1.5.–31.12.2020 välisenä aikana. Alennus koskee siis touko–joulukuun välisellä ajalla maksettuja TyEL-palkkoja. Tilapäinen alennus huomioidaan automaattisesti tämän aikavälin TyEL-laskuissa.
Kysymyksiin vastasivat Varmasta TyEL-maksuasiantuntija Kirsi Liukkonen ja työkykyjohtamisen kehityspäälliköt Suvi Tella sekä Kai Tolvanen.
Kyrö Distillery Company
- Ajatus yrityksen perustamisesta syntyi vuonna 2012.
- Yritys toimii Isossakyrössä, jossa on tislaamon lisäksi vierailukeskus.
- Verkkokauppa toimittaa tuotteita Suomeen ja Saksaan.
Tietoa juttusarjasta
Mikä eläkevakuutuksissa askarruttaa yrittäjiä? Juttusarjassa eri toimialojen yritykset kysyvät ja Varman asiantuntijat vastaavat. Toisessa osassa kysymyksiä esittää Kyrö Distilleryn Finance and HR Director Linda Hasi.