”Tulemme vielä yllättymään siitä, minkälainen rooli pyöräilyllä tulee olemaan kaupunkiliikkumisessa", ennustaa Tero Era.
Era on työsuhdepyöräetuja yrityksille tarjoavan Vapaus Bikesin toimitusjohtaja. Era hyppäsi yrityksen satulaan pari vuotta takaperin, ja sen jälkeen vauhtia on riittänyt.
”Olemme kasvaneet neljän miljoonan (2021) liikevaihdosta 34 miljoonaan (2024). Meillä on töissä 60 henkilöä, asiakkaana 1 700 yritystä eri puolelta Suomea ja 22 000 työsuhdepyöräilijää”, Era luettelee.
Kuuntele Kasvu Cafe -podcastin viides jakso artikkelin lopusta
Työsuhdepyöräily ohitti työsuhdeautot
Sähköpyörät ovat lyhyessä ajassa mullistaneet käsityksemme pyöräilystä. Enää matkan pituus – tai vaikkapa toimistovaatetus – ei ole syy jättää pyörää kotiin.
Eran arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä jo yli 100 000 työsuhdepyöräilijää, mikä itse asiassa on enemmän kuin työsuhdeautoilijoiden määrä. Kyse ei ole vain suurten kaupunkien kuplasta, vaan trendi näkyy kaikkialla Suomessa.
”Pyöräily on lisääntynyt vielä enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolella, jossa työmatkat voivat olla hieman pidempiä”, Era kertoo.
Työmatkapyöräilyn lisääntymisestä kiittää tietysti ympäristö, mutta lisäksi sen tiedetään parantavan työntekijöiden hyvinvointia ja työkykyä.
”Tutkimustemme mukaan 80 prosenttia on lisännyt pyöräilyä, 60 prosenttia kokee oman terveyden ja kunnon parantuneen pyöräilyn myötä ja noin puolet on vähentänyt autoilua”, Era sanoo.
”Ja tietysti hyvinvointia tulee siitä, että tulee liikuttua ennen työpäivää ja saa myös palauduttua työmatkalla takaisin”, Era lisää.
Mistä syntyy kasvun henkinen pääoma?
Hyvinvointi ja työkyky ovat teemoja, jotka helposti jäävät syrjään ”kovempiin aiheisiin” keskittyvästä kasvukeskustelusta. Juuri siksi uusimmassa Kasvu Cafessa selvitetään, millaista henkistä pääomaa kasvu ja yrityksen kasvattaminen vaativat. Sarjan juontaja Keijo Leppäsen kanssa aihetta ovat ratkomassa Tero Era ja Varman asiakkuuksista vastaava johtaja Suvi Hintsanen-Kärpijoki.
”Kasvaminen vaatii uskallusta ja rohkeutta. Yrittäminen ja muutoksen tekeminen eivät ole mitään helppoa duunia vaan vaativaa, raakaa työtä. Tiedämme, että kaikilla yrityksillä on ylämäkiä ja alamäkiä, ja siksi yksi osa henkistä pääomaa on resilienssi, sietokyky. Tarvitaan sitkoa”, Hintsanen-Kärpijoki kiteyttää.
Toisekseen hän korostaa jatkuvan oppimisen ja jatkuvan kasvun merkitystä.
”Enkä tarkoita pelkästään talouskasvua, vaan myös ihmisenä kasvamista, johtajana kasvamista, kollegana kasvamista."
Era nyökyttelee: "Oppiminen on tosi tärkeä teema. Aina oppii jotain uutta, kun lähtee uudelle alalle, uutta palvelua luomaan, uusien ihmisten kanssa toimimaan."
"Työelämä muuttuu koko ajan, kasvoi yritys tai ei. Jos ajattelee vaikka tekoälyä ja kaikkia muita työelämän muutoksia, ne haastavat meitä koko ajan. Pitäisi omaksua uutta ja pitää itsensä hereillä", Hintsanen-Kärpijoki jatkaa.
Hän lisää oppineensa kantapään kautta, etteivät kaikki kuitenkaan halua kasvaa ja kehittyä jatkuvasti – ja sekin on hyväksyttävä lähtökohta.
“Tärkeintä on löytää jokaiselle sopiva rooli kasvun polulla.”
”Kasvaminen vaatii uskallusta ja rohkeutta. Yrittäminen ja muutoksen tekeminen eivät ole mitään helppoa duunia vaan vaativaa, raakaa työtä. Tarvitaan sitkoa”, Suvi Hintsanen-Kärpijoki (vas.) kiteyttää.
Henkinen pääoma rakentuu monesta osasta
Tero Era näkee kasvun henkisen pääoman rakentuvan monesta tekijästä. Kaiken perusta on kuitenkin usko siihen, että ollaan oikean asian äärellä ja sellaisten trendien parissa, jotka ovat tärkeitä ihmisille globaalisti.
"Että juuri meillä on jotain sellaista tarjottavaa, jota maailma tarvitsee. Vain sitä kautta voi syntyä tervettä liiketoimintaa, jolla on kasvun edellytykset", Hintsanen-Kärpijoki pohtii.
"Ja jos on sellainen idea, edellytykset ja kysyntää markkinassa, miten saamme oikeanlaisen tiimin, oikeanlaista osaamista ja motivaatiota, miten osaamista kehitetään?" Era jatkaa.
Hän uskoo, että kun yrityksen olemassaolon tarkoitus on tarpeeksi kirkas, oikeat tyypit saadaan sitoutettua mukaan.
”Sitten se on paljon sitä yrityskulttuuria, johtamista, luottamusta, avoimuutta, rohkeutta kokeilla ja mennä eteenpäin.”
Hintsanen-Kärpijoki ottaa ajatuksesta kiinni:
”Ja ihan siellä johtamisen ytimessä on tietysti ihmiskäsitys: halutaanko joku tekemään juuri tiettyä hommaa, koska osaa sen, vai annetaanko mahdollisuus kasvaa, kehittyä, oppia uusia asioita?” hän miettii.
Rohkeat hypyt kannattavat
Era toivoisi näkevänsä myös enemmän liikkuvuutta eri kokoisten yritysten ja eri toimialojen välillä, sillä se jos joku tarjoaa opinpaikkoja.
”Jos tuntuu, että oma ura alkaa puuduttaa tai ei tunnu enää miltään, kannattaa hypätä startupiin tai kasvuyritykseen mukaan.”
”Alkaa tuntua”, Hintsanen-Kärpijoki virnistää.
”Kyllä”, Era nauraa.
”Se on mun mielestä hieno mahdollisuus käyttää omaa osaamista niin monipuolisesti kuin vaan voi. Pääsee olemaan monessa mukana.”
Mikä asiantuntijoiden mukaan on yksi merkittävimmistä kasvun esteistä suomalaisissa yrityksissä? Miten rakentaa psykologisesti turvallinen yrityskulttuuri, jossa epäonnistuminen on sallittua? Millaista kulttuuria Hintsanen-Kärpijoki haluaisi tuoda Piilaaksosta Suomeen? Millaisia konkreettisia keinoja Vapaus Bikesilla on työntekijöiden henkisen hyvinvoinnin tukemiseen? Katso tai kuuntele koko jakso alta, Spotifyssa tai Youtubessa silloin, kun sinulle sopii!
Kuuntele viides jakso
Kuuntele Kasvu Cafen viides jakso
Kaada kuppi kuumaa ja ota uusi podcastimme kuunteluun siellä, missä podcasteja kuuntelet!
Kasvu Cafe – Uusi keskustelusarja kasvusta ja ratkaisuista
Milloin viimeksi katsoit keskusteluohjelmaa, jossa ei vain nostettu esiin haasteita ja ongelmia, vaan tarjottiin keinoja ja tulevaisuudenvisioita haasteiden ratkaisemiseen?
Maailmassa, jossa monet asiantuntijat keskittyvät ongelmien toistamiseen, tarvitaan ihmisiä, joilla on ratkaisuja.
Kasvu Cafe on uusi keskustelusarja kasvusta ja taloudesta. Viemme Suomea kasvuun kahvikuppi kerrallaan. Paahdamme asiantuntijoita ja jauhatamme kokemusta. Suodatamme parhaat ratkaisuehdotukset ja kaadamme kuppiin vahvaa kasvua.
Kasvu Cafe pureutuu kasvun esteisiin ja etsii keinoja kaataa tai ylittää esteet. Uutiskonkari Keijo Leppäsen seurassa nähdään joka jaksossa vaihtuva asiantuntija Varmalta sekä jakson aiheen todeksi elänyt eturivin konkari yritysmaailmasta tai talouden kentältä. Kahvikupin äärellä, totta kai.
Sarja on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Varman ja Kauppalehden kanssa.