TyEL-maksu 2023

Mitä TyEL-vakuutus maksaa 2023? Mitkä ovat työntekijän ja työnantajan osuudet TyEL-maksusta 2023? TyEL-vakuutus eli työntekijän eläkevakuutus on lakisääteinen eläkevakuutus työntekijöillesi. Lue tältä sivulta TyEL-vakuutuksen avainluvut 2023!

Miehet keinumassa riipputuoleissa

Mitä maksaa TyEL 2023?

TyEL-vakuutuksen maksu vaihtelee hieman vuosittain. Keskimääräinen työeläkemaksu 2023 on 24,84 prosenttia palkasta.

Osan TyEL-maksusta maksaa työntekijä itse. Työntekijän osuus työeläkemaksusta pidätetään hänen palkastaan. Työntekijän maksuosuus riippuu hänen iästään. Työntekijän osuus TyEL-maksusta säilyy vuonna 2023 samana kuin vuonna 2022:

  • 17–52-vuotiailla 7,15 % palkasta
  • 53–62-vuotiailla 8,65 % palkasta
  • 63 vuotta täyttäneillä 7,15 % palkasta.

Katso TyEL-maksuprosentit vuodelle 2024

Alennus TyEL-maksuun 2023

TyEL-maksusta voidaan antaa alennusta asiakashyvitysten muodossa. Asiakashyvitys on jokavuotinen alennus vakuutusmaksuihin.

Asiakashyvitykset käytetään seuraaviin laskuihin tai palautetaan tilillesi. Ilmoita meille Varma Asioinnissa, miten haluat ne käyttää: mene osioon Vakuutukset > Vakuutuksen tiedot ja tee tarvittavat muutokset sivun kohdassa Hyvitysten ja ylimääräisten suoritusten käyttö. Muista ilmoittaa tilinumerosi ja pitää se ajan tasalla!

Lue lisää asiakashyvityksistä

TyEL-maksut ja rajamäärät 2023

Olemme koonneet sinulle vuoden 2023 TyEL-maksut ja rajat kätevään taulukkoon! Taulukosta näet maksujen määrät ja raja-arvot 2023 myös muista sosiaalivakuutuksista, kuten työttömyysvakuutuksesta ja tapaturmavakuutuksesta.

Vakuuttamisen maksut ja rajamäärät 2023 -taulukko

Muutoksia TyEL-maksun määräytymiseen

TyEL-maksuihin tulee vuoden 2023 alusta alkaen uusia työeläkeyhtiökohtaisia eroja. Jatkossa kukin työeläkeyhtiö määrittää oman hoitokustannusmaksun. Hoitokustannusmaksu on työeläkkeiden toimeenpanoon ja vakuutusten hoitoon tarvittava TyEL-maksun osa. Tähän mennessä hoitokustannusmaksu on ollut samansuuruinen kaikissa työeläkeyhtiöissä.

Jos työeläkeyhtiö on toiminut tehokkaasti, se on tähän asti palauttanut käyttämättä jääneen hoitokustannusosan eli hoitokustannusylijäämän asiakkailleen osana seuraavana keväänä maksettavia asiakashyvityksiä. Jatkossa toimintamme tehokkuus näkyy asiakkaillemme suoraan matalana TyEL-maksuna.

Koska hoitokustannusylijäämää ei jatkossa enää synny, asiakashyvitykset perustuvat keväästä 2024 alkaen vain työeläkeyhtiön vakavaraisuuteen. Vakavaraisimpana työeläkeyhtiönä Varmalla on hyvät edellytykset maksaa erinomaiset asiakashyvitykset jatkossakin.

Lue aiheesta tarkemmin uutisestamme: Muutoksia TyEL-maksujen määräytymiseen – Varman tehokkuus ja vakavaraisuus hyödyttävät suoraan asiakkaitamme

Tilapäisen maksunalennuksen takaisinmaksu alkoi 2022

Koronapandemian vuoksi TyEL-maksuun annettiin vuonna 2020 tilapäinen maksunalennus helpottamaan työnantajien maksutaakkaa vaikeassa tilanteessa. Tämän tilapäisen maksunalennuksen takaisinmaksu alkoi vuonna 2022. Takaisinmaksu jaksotetaan vuosille 2022–2025.

Vaikutus vuoden 2023 TyEL-maksuun on 0,44 prosenttiyksikköä. Tämä huomioiden keskimääräinen TyEL-maksu vuonna 2023 on 24,84 prosenttia palkoista. Korotus kohdistuu työnantajien maksuosuuteen, ja työntekijöiden maksuosuudet pysyvät ennallaan.

Seuraa TyEL-maksujasi 2023

Digitaalisten palveluidemme avulla voit tehdä ennusteita ja raportteja TyEL-maksuistasi vuodelle 2023. Varma Asioinnissa voit seurata toteutuneita maksuja kirjanpidon tukena. Selkeä ja helppokäyttöinen Varma Asiointi on aina avoinna!

TyEL-maksut ja ennusteet -palvelun avulla seuraat budjetin toteutumista ja teet arvion tilinpäätöstä varten. Saat näkyviin kuluvan vuoden 2023 TyEL-palkat ja -maksut. Palvelusta näet myös asiakashyvityksen 2022.

TyEL-maksut tilinpäätökseen -palvelu tarjoaa sinulle tiedot TyEL-vakuutusmaksuista ja -laskutuksesta kirjanpidon avuksi. Hyödynnä palvelua esimerkiksi kuukausittaisessa täsmäytyksessä tai välitilinpäätöksessä. Näet TyEL-maksutiedot edellisen vuoden 2022 ja kuluvan vuoden 2023 osalta. Näet myös laskutettujen TyEL-laskujen ja maksettujen suoritusten yhteissumman.