Usein kysyttyä YEL-vakuutuksen ottamisesta

Askarruttaako sinua jokin vakuutushakemuksen täyttämisessä? Katso tältä sivulta vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Liikevaihtoon lasketaan tuotteiden ja palveluiden myynnistä saadut tulot. Myynnistä vähennetään myönnetyt alennukset ja myynnin määrään perustuvat verot. Liikevaihdolla kuvataan yritystoiminnan laajuutta.

Vakuutushakemusta varten tarvitset arvion yrityksesi seuraavan 12 kuukauden liikevaihdosta (kevytyrittäjällä bruttolaskutuksesta). Jos liikevaihtosi vaihtelee kausittain, yritä arvioida esimerkiksi keskimääräinen luku koko vuodelta. Jos sinulla on jo toteutunutta liikevaihtoa, voit käyttää sitä tulevan liikevaihdon arvioinnissa.

Kevytyrittäjänä (tai osa-aikaisena yrittäjänä) tarvitset YEL-vakuutuksen, jos työskentelysi kestää vähintään neljä kuukautta ja YEL-työtulosi on vähintään noin 751 euroa kuukaudessa (2024).

Voit ottaa vakuutuksen meidän kauttamme, vaikka käyttäisit laskutuspalvelua. Kevytyrittäjänä voit jatkaa vakuutushakemuksen täyttämistä ilman Y-tunnusta.

Jos työskentelet kevytyrittäjänä, voit jatkaa vakuutushakemuksen täyttämistä ilman Y-tunnusta.

Jos et tiedä yrityksesi Y-tunnusta, voit sen katsoa maksuttomasta YTJ-yrityshausta.

Jos syötät Y-tunnuksen vakuutushakemukseen, toimialasi haetaan automaattisesti Suomen Asiakastiedosta eikä sinun tarvitse itse tietää toimialakoodia.

Jos sinulla ei ole Y-tunnusta etkä tiedä toimialaasi, voit yrittää selvittää toimialaasi ammattinimikkeesi avulla esimerkiksi Tilastokeskuksen toimialaluokituksesta.

YEL-vakuutuksen työtulo on arvio yrittäjän työpanoksen rahallisesta arvosta. Työtulosi tulee vastata vuosipalkkaa, joka sinun pitäisi maksaa samasta työstä toiselle yhtä ammattitaitoiselle tekijälle kuin itse olet.

Työtulosuositus on työtulolaskurin antama, toimialasi keskipalkkaan ja yrityksesi liikevaihtoon perustuva suositus työtulon tasosta. Suosituksen lisäksi laskuri antaa liikkumavaran, joka voi poiketa suosituksesta 30 prosenttia alaspäin tai ylöspäin.

YEL-työtulon laissa määritelty minimi on 9 010,28 euroa ja maksimi 204 625 euroa vuonna 2024. Tarvitset YEL-vakuutuksen, kun työskentelet yrittäjänä niin paljon, että työpanoksesi arvo ylittää työtulon minimirajan.

Aloittavan yrittäjän työtulo voi kyllä olla työtulosuositusta matalampi, jos asiakkaita tai työtä on alussa vähemmän. Niin sanottu minimityötulo (9 010,28 euroa vuonna 2024) on kuitenkin tarkoitettu vain osa-aikaisen yrittäjän työtuloksi. Jos haet työtuloa suositteluvälin ulkopuolelta, anna hakemuksella kaikki mahdolliset tiedot, jotka auttavat meitä määrittämään ja vahvistamaan työtulosi oikean tason.

Vakuuttamisvelvollisuus alkaa, kun työtulosi ylittää keskimäärin 751 euroa kuukaudessa eli 9 010,28 euroa vuodessa.

Lain mukaan olet YEL-velvollinen, kun

  • olet täyttänyt 18 vuotta,
  • työskentelet omassa yrityksessäsi tai kevytyrittäjänä,
  • yrittäjätoimintasi jatkuu vähintään neljä kuukautta ja
  • työtulosi eli työpanoksesi arvo on vähintään 9 010,28 euroa vuodessa (2024).

Uusi yrittäjä saa YEL-vakuutuksen maksuista 22 prosentin alennuksen neljän ensimmäisen vuoden ajan. Aloittavana yrittäjänä saat alennuksen automaattisesti, kun otat YEL-vakuutuksen. Alennuksen voi käyttää korkeintaan kahdessa jaksossa. Alennus on henkilökohtainen, eikä YEL-maksuissa ole eroa työeläkeyhtiöiden välillä.

Antamiesi tietojen perusteella vakuutuksesi voi tulla suoraan voimaan tai hakemuksesi voi jäädä käsiteltäväksi. Jos tarvitsemme lisätietoja, olemme sinuun yhteydessä. 

Hakemuksen täyttämisen jälkeen saat vakuutusnumeron. Voit kirjautua Varma Asiointiin, josta näet muun muassa omat tietosi ja vakuutuskirjan, kun päätös on annettu ja vakuutus on tullut voimaan.

YEL-vakuutus varmistaa yrittäjälle sosiaaliturvan. YEL-vakuutus kattaa

  • sairastumisen, kuntoutuksen ja työkyvyttömyyden,
  • perheenlisäyksen,
  • työttömyyden sekä
  • eläkepäivät.

Jos sairastut, voit hakea Kelasta sairauspäivärahaa. Jos saat lapsen, voit jäädä perhevapaalle Kelan äitiyspäivärahan, isyyspäivärahan tai vanhempainrahan turvin. Jos jäät työttömäksi, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa. Kela laskee kaikki yrittäjän saamat päivärahat YEL-vakuutuksen työtulon mukaan.

Kerrot meille oman arviosi työpanoksesi arvosta eli työtulostasi ja siihen vaikuttavat asiat YEL-vakuutushakemuksella. Emme välttämättä kysy tämän jälkeen enää lisätietoja. Vahvistamme sinulle työtulon käytettävissä olevien tietojen perusteella, ja työtulo voi poiketa hakemastasi.

Voit muuttaa työtuloasi helposti sähköisessä asiointipalvelussamme Varma Asioinnissa.

Kaipaatko lisätietoa YEL-vakuutuksen ottamisesta?

Tarvitsetko lisäapua YEL-vakuutuksen ottamiseen? Lue artikkelistamme, kuinka täytät vakuutushakemuksen vaihe vaiheelta!