Sananen sanahirviöistä: ammatillinen kuntoutus

Ammatillisen kuntoutuksen alle mahtuu paljon erilaisia termejä, joihin useampiin törmää ehkä kerran koko työelämänsä aikana. Termit hämmentävät, ja ne myös sekoitetaan toisiinsa. Esimerkiksi, mitä sinulle tulee mieleen sanasta työeläkekuntoutus tai ammatillinen kuntoutus? Ovatko ne mielestäsi eri vai sama asia?

Ammatillista kuntoutusta haetaan työeläkevakuutusyhtiöstä ja se liittyy työkykyyn ja työelämässä pysymiseen tai jatkamiseen. Työeläkevakuutusyhtiön tukema ammatillinen kuntoutus perustuu siis työntekijän eläkelakiin tai yrittäjän eläkelakiin. Toisin sanoen ammatillinen kuntoutus ja työeläkekuntoutus ovat yksi ja sama asia. Helppo pysyä vielä kärryillä, eikö? Sitten vain hakemaan ammatillista kuntoutusta. Miten simppeliä!

Ahaa, ei olekaan niin yksinkertaista? Jos saat myönteisen päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, se voi olla ennakkopäätös tai päätös oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen. Sait päätöksen kuntoutuksesta, etkö olekaan heti oikeutettu kuntoutusetuuksiin? Vastaus on ei. Saadaksesi työeläkeyhtiöltä toimeentuloa eli kuntoutusetuutta ammatillisen kuntoutuksen ajalta, tulee kuntoutussuunnitelma eli suunnitelma työhönpaluusta ja varsinaisesta kuntoutusohjelmasta vielä olla hyväksyttynä. Jälleen uusi hakemus? Ei välttämättä, jos olet jo kuntoutushakemukselle kirjannut suunnitelman, joka on sellaisenaan hyväksyttävissä. Onneksi apua on saatavilla omalta työnantajalta tai Varman kuntoutusasiantuntijoilta. (Aiheesta tarkemmin: Kuntoutussuunnitelman laatiminen)

Kuntoutussuunnitelma on tehty ja päätös suunnitelmasta ja kuntoutusetuuden maksamisesta on tullut. Asia selvä? Hiukan kyllä ihmetyttää, kun kuntoutus sitä ja kuntoutus tätä, siis mitä? Kuntoutusetuudesta puhutaan, kun tarkoitetaan ammatillisen kuntoutuksen aikaista toimeentuloa. Päätöksellä kuitenkin puhutaan kuntoutusrahasta. Eli ovatko kuntoutusetuus ja kuntoutusraha sama asia? Kyllä, mutta kuntoutusohjelman aikana etuutena voi olla myös kuntoutuskorotus yhdistettynä eläkkeeseen eli kuntoutustukeen. Hetkinen, kuntoutustuki? Se on määräaikainen työkyvyttömyyseläke ja jos samaan aikaan käynnissä on ammatillinen kuntoutus, olet oikeutettu kuntoutuskorotukseen. Yhdessä kuntoutustuki ja kuntoutuskorotus on samansuuruinen kuin kuntoutusraha.

Mitä tekemistä on määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä ja kuntoutuksella keskenään? Jos työkykysi on heikentynyt, mutta sen arvioidaan palautuvan, voit saada kuntoutustukea. Ammatillista kuntoutusta saadaksesi voi riittää, että uhka jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle on todennäköinen, vaikka työkyky ei ajankohtaisesti olisikaan vielä merkittävästi heikentynyt. Kriteerit eri, mutta molemmilla tavoitellaan työelämään paluuta tai työelämässä jatkamista. (Kriteereistä voit lukea lisää: Ammatillinen kuntoutus ja Kuntoutustuki)

Termiviidakossa ei tarvitse taistella viidakkoveitsensä kanssa yksin, koska aina voi olla Varman asiantuntijoihin yhteydessä joko puhelimitse tai kirjautumalla Varman asiointipalvelun kautta.

Ole rohkeasti yhteydessä!

#ammatillinen kuntoutus #työeläkekuntoutus #kuntoutushakemus #kuntoutussuunnitelma #kuntoutusraha #kuntoutustuki #kuntoutuskorotus

Blogi
Simo Sinnittelijä ja Tuula Tosi-Työteliäs – tunnetko sinä nämä tosielämän uurastajat?
eläketurva, kuntoutus, työelämä 10.11.2021

Katja Karejoki

Kuntoutusasiantuntija

Kuntoutusasiantuntija Katja Karejoki on apunasi ammatilliseen kuntoutukseen liittyvissä asioissa. Katjaa kiinnostaa esteettömyyden pohtiminen laajemminkin työelämässä sekä se, miten terveydelliset rajoitteet voitaisiin huomioida entistä paremmin työympäristössä. Katjan mielestä työssä on parasta, kun umpikujalta näyttänyt tilanne alkaa muotoutua uudeksi poluksi ja mahdollisuudeksi jatkaa työelämässä terveydellisistä haasteista huolimatta.
"Yksin tätä työtä ei voi tehdä, vaan yhteistyö on kaiken a ja o."

Voisit olla kiinnostunut myös näistä