Sain ammatillisen kuntoutuksen päätöksen – mitä se tarkoittaa?

Kuntoutusasiantuntija Kristiina Antell vastaa blogissaan ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöstä koskeviin yleisimpiin kysymyksiin.

Sain ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksen, mitä nyt?

Ota yhteyttä työnantajaasi ja työterveyshuoltoosi ja kerro päätöksestä. Ota tämän jälkeen yhteyttä Varmaan. Jo ensimmäisen puhelun aikana kuuntelemme sinua tarkasti ja pyrimme selvittämään tilanteesi mahdollisimman kattavasti, jotta tiedät, miten edetään ja osaamme neuvoa sinua esimerkiksi toimeentuloosi liittyvässä asiassa. Sinusta saattaa myös tuntua, että tuuppaamme sinua eteenpäin ammatillisen kuntoutukseen, mutta tarkoituksemme on, että viimeistään tällöin ryhdyt pohtimaan asiaa. Halu ammatillisen kuntoutuksen toimiin, siis työelämässä jatkamiseen, täytyy syntyä oman motivaatiosi kautta. Joskus täytyy ylittää myös joitakin mukavuusalueita liittyen esimerkiksi työtehtävien vaihtumiseen tai totutun palkkatason pienenemiseen. Ammatillisessa kuntoutuksessa tarvitaan yhteistyötä ja kärsivällisyyttä, mutta se kannattaa, sillä Varman kuntoutus avaa uusia polkuja.

Jos yhteydenotto Varmaan unohtui päätöksen saatuasi, muistutamme sinua tekstiviestitse asiasta muutaman viikon kuluttua. Ja vaikka oma yhteydenottosi unohtuisi tällöinkin, Varman kuntoutusasiantuntija palaa asiaan. Kuulet meistä siis varmasti. Jos yhteydenotto tuntuu liian aikaiselta, voit sopia Varman kuntoutusasiantuntijan kanssa, että yhteydenpitoa jatketaan vaikka kuukauden kuluttua uudelleen.

Ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätös on voimassa noin kymmenen kuukautta. Tee siis kuntoutussuunnitelma tuon ajan kuluessa. Mitä aiemmin selvität mahdollisuuksiasi, sitä harkitumpi suunnitelma syntyy.

Jos omalta työpaikalta löytyy terveydelle sopiva työ, johon palata tai jonne siirtyä työkokeilulla, työterveyshuolto ja työnantaja ovat parhaita kumppaneita suunnittelemaan kanssasi työkokeilua. Kuntoutuskumppanimme auttavat sinua silloin, jos työpaikkaa ei ole tai omalle työpaikalle ei voi palata ammatillisen kuntoutuksen keinoin.

Varman kuntoutusasiantuntija ja joukko muita ammattilaisia ovat tukenasi koko prosessin ajan ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksen saatuasi työkokeilun tai uudelleenkoulutuksen loppuun saakka. Vielä uudelleenkoulutuksen päätyttyäkin kyselemme kuulumisiasi.

Onko teillä minulle työkokeilupaikka valmiina?

Apua on saatavilla silloinkin, kun omalta työpaikalta ei löydy vaihtoehtoja. Valmiita työkokeilupaikkoja meillä ei ole kuitenkaan tarjota. Tällöin voimme tehdä toimeksiannon kuntoutuskumppanillemme, jolloin uravalmentaja lähtee työstämään suunnitelmaa kanssasi. Kuntoutuskumppaniemme uravalmentajillakaan ei ole työkokeilupaikkoja odottamassa sinua, joten sinun täytyy olla aktiivinen ja valmistautua hakemaan terveydelle sopivia työkokeilupaikkoja itse. Näin myös valmiutesi työnhaun parissa kasvaa. Kuntoutuskumppanilla työskentelevä uravalmentaja tsemppaa sinua työkokeilupaikkojen hakemisessa. Hän myös tiedustelee kuulumisiasi työkokeilun aikana ja välittää niitä omalle kuntoutusasiantuntijallesi. Et siis jää yksin. Kehitämme myös koko ajan toimintaamme ja yhteistyötä kuntoutuskumppaniemme kanssa. Hyvä esimerkki tästä on IPS-hankkeemme kuntoutuskumppani Spring Housen kanssa. IPS-hankkeessa korostetaan työn kuntouttavaa vaikutusta ja työtä etsitään kuntoutujan omien toiveiden ja tavoitteiden pohjalta.

Tarkoittaako tämä ennakkopäätös nyt sitten uudelleenkoulutusta?

Usein luullaan, että ammatillinen kuntoutus tarkoittaa uudelleenkoulutusta. Sitä harkitaan kuitenkin tarkkaan, emmekä lähde tukemaan kaikkia uudelleenkoulutussuunnitelmia. Ensin kartoitetaan olemassa olevan työhistorian ja koulutuksen tarjoamat mahdollisuudet siirtyä terveydelle sopivaan työhön työkokeilun avulla. Koska ammatillisen kuntoutuksen tärkeä päämäärä on työllistyminen, koulutuksen tulee tukea tätä. Saatamme myös edellyttää uuteen alaan tutustumista työkokeilulla ennen kuin voimme päättää, lähdemmekö tukemaan uudelleenkoulutusta. Myös opiskelun tulee edetä vaaditulla tavalla ja samassa tahdissa kuin kanssaopiskelijoilla. Ammatillisen kuntoutuksen tuki opintoihin ei siis tarkoita hitaammin suoritettavia opintoja. Voit myös pohtia, olisiko jotain lyhyempää koulutusta, joka voisi auttaa työllistymisessä alalle. Ehkäpä sinun olisi mahdollista pätevöittää esimerkiksi aiempaa merkonomin tutkintoasi osatutkinnolla ollessasi samalla työhönvalmennuksessa työpaikalla? Olisiko oppisopimus vaihtoehto? Voimme myös tietyissä tilanteissa tukea yrittäjyyttä.

Sain ammatillisen kuntoutuksen päätöksen, mutta olen liian sairas työhön!

Sairauden kanssa eläminen on vaativaa. Työhön paluu saattaa tuntua mahdottomalta. Varsinkin, jos työkyvyttömyys on kestänyt pitkään ja olet ollut kuntoutustuella tai olet saanut siitä hylkäävän päätöksen. Usein näissä tilanteissa olet saattanut saada ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksen automaattisesti kuntoutustukipäätöksen yhteydessä, vaikka et olisi hakenutkaan ammatillista kuntoutusta. Tämäkin ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätös on voimassa noin kymmenen kuukautta. Tällöin kannattaa keskustella Varman kuntoutusasiantuntijan kanssa ja pohtia mahdollisuuksia. Jos omalla työpaikalla ei ole terveydelle sopivaa työtä tarjolla, voimme näissäkin tilanteissa ottaa mukaan kuntoutuskumppanin laatimaan kanssasi suunnitelmaa terveydelle sopivaan työhön siirtymisestä. Työ on tärkeä osa kuntoutumista. Esimerkiksi työkokeiluun siirryttäessä työskentely aloitetaan 20 viikkotyötunnilla ja tuntimäärää nostetaan portaittain työkokeilun kuluessa tavoitteena kuitenkin kokoaikainen työaika. Tarkoitus ei kuitenkaan siis ole, että lähdet täysillä uuteen työhön ja rasitat siinä itsesi. Tärkeintä on, että löydät työkyvyllesi sopivan työn ammatillisen kuntoutuksen kautta.

Sain hylkäyspäätöksen, miksi ja mitä nyt?

Jo hakemisvaiheessa on hyvä huomioida, että saatat saada hylkäävän päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta. Valitettavasti emme voi myöntää sitä kaikille hakeneille. Näissä tilanteissa syynä on useimmiten, ettei terveydentilasi ole sellainen, että se aiheuttaisi työkyvyttömyyden uhkaa seuraavina vuosina. Sairaus voi hankaloittaa työtäsi, mutta ei niin paljon, ettetkö voisi siirtyä johonkin terveydelle sopivampaan työhön ilman ammatillisen kuntoutuksen toimia esimerkiksi avoimilta työmarkkinoilta uutta työtä etsien.

Hylkäyspäätöksen saatuasi on tärkeää ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä työterveyshuoltoon ja työnantajaan. On hyvä keskustella hylkäysmahdollisuudesta jo ennen kuntoutuksen hakemista työterveysneuvottelussa ja pohtia vaihtoehtoja, jotta niitä on tällaisessa tilanteessa valmiina. Näitä voivat olla vaikkapa työkokeilu työterveyshuollon päätöksellä, osasairauspäiväraha tai aikuiskoulutustuki. Voit myös pohtia, voisitko itsenäisesti lähteä hakemaan terveydelle sopivampaa työpaikkaa jostain muualta. Jos olet yli 60-vuotias, voit selvittää vaikkapa osittaisen vanhuuseläkkeen mahdollisuuksia. Myös tapaaminen työterveyshuollon sosiaalialan asiantuntijalla voi ohjata eteenpäin esimerkiksi toimeentulokysymyksissä.

Mitä jos käykin hyvin?

Tukea on siis saatavilla erilaisiin tilanteisiin Varmasta, kuntoutuskumppaneilta, työterveyshuollosta ja omalta työpaikaltasi. Kun terveydelle sopiva kuntoutussuunnitelma syntyy, ammatillinen kuntoutus on mahdollisuus, joka voi auttaa työuran jatkumisessa omalla työpaikalla tai tarjota uuden uran vaikkapa panimomestarina tai koulunkäynninohjaajana.

Kristiina Antell

Kuntoutusasiantuntija
Kristiina Antell (YTM) toimii kuntoutusasiantuntijana kuntoutus- ja työkyvyttömyyseläkepalveluissa ja on työskennellyt työeläkealalla vuodesta 2005. ”Parasta työssäni on mahdollisuus olla näköalapaikalla suomalaiseen työelämään ja olla mukana mahdollistamassa polkuja terveydelle sopivaan työhön yhteistyössä henkilöasiakkaiden, yritysten, työterveyshuollon ja kuntoutuskumppanien kanssa. On kiinnostavaa, kuinka yhteiskunnalliset muutokset ja ilmiöt vaikuttavat työelämään ja sitä kautta myös ammatilliseen kuntoutukseen.” 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä