YEL vai TyEL – kumman työeläkevakuutuksen tarvitsen?

Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) ja työnantajan eläkevakuutus (TyEL) antavat molemmat turvaa eläkepäiviin. Mutta kumpi vakuutus on tilanteessasi se oikea, YEL vai TyEL? Yleisenä ohjenuorana voi pitää, että vakuutus valikoituu sen mukaan, tarvitsetko vakuutuksen itsellesi yrittäjänä vai työntekijöillesi työnantajana.

Pääsääntöisesti tarvitset YEL-vakuutuksen, kun toimit yrittäjänä, ja TyEL-vakuutuksen, kun palkkaat yritykseesi työntekijöitä. YEL-vakuutus on yrittäjän henkilökohtainen vakuutus, joka turvaa eläkkeesi ja sosiaaliturvasi, kuten vanhempainpäivärahan. TyEL-vakuutus puolestaan toimii työntekijöidesi eläketurvana. Tarvitset siis molemmat vakuutukset, jos olet sekä yrittäjä että työnantaja!

Milloin tarvitsen YEL-vakuutuksen?

Yrittäjänä huolehdit eläketurvastasi itse ja tarvitset YEL-vakuutuksen viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yritystoimintasi alkamisesta. Lain mukaan olet YEL-velvollinen, kun

  • olet täyttänyt 18 vuotta,
  • työskentelet omassa yrityksessäsi tai kevytyrittäjänä,
  • yrittäjätoimintasi jatkuu vähintään neljä kuukautta ja
  • työtulosi eli työpanoksesi arvo ylittää YEL:n minimityötulon, joka vaihtelee vuosittain. Katso ajantasainen minimityötulo.

Eri yhtiömuotoihin liittyy omat sääntönsä siitä, kuka on yrittäjän eläkelain mukaan yrittäjä. Joskus myös yrityksessä työskentelevä perheenjäsen tarvitsee oman YEL-vakuutuksen. Tämä riippuu yritysmuodosta ja perheenjäsenen työstä ja asemasta yrityksessä. Tutustu tarkemmin siihen, miten yhtiömuoto vaikuttaa YEL-velvollisuuteen.

Jos toimit yrittäjänä vanhuuseläkkeen rinnalla, YEL-vakuutus on sinulle vapaaehtoinen.

Kokeile yrittäjän laskuria! Sen avulla voit arvioida vakuutusmaksuja, kertyvää eläkettä ja YEL-vakuutuksen tuomia sosiaaliturvaetuuksia.

Milloin tarvitsen TyEL-vakuutuksen?

Kun palkkaat yritykseesi työtekijöitä, olet työnantajana velvollinen järjestämään heille lakisääteisen eläketurvan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinun on otettava työntekijöillesi TyEL-vakuutus ja osallistuttava sen kustannuksiin. Vakuutusmaksu perustuu tulorekisteriin ilmoitettuihin palkkoihin. Vakuutusmaksuun osallistuvat sekä työnantaja että työntekijä.

Katso sivuiltamme, paljonko TyEL-vakuutusmaksu on tänä vuonna.

Tarvitset TyEL-vakuutuksen, jos

Vakuuttamisen yläikäraja riippuu työntekijän syntymävuodesta:

  • vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä 68 vuotta
  • vuonna 1958–1961 syntyneillä 69 vuotta
  • vuonna 1962 tai myöhemmin syntyneillä 70 vuotta

TyEL-vakuutus on otettava viimeistään silloin, kun ilmoitat ensimmäisen työntekijäsi palkkatietoja tulorekisteriin. Lue lisää TyEL-vakuutuksesta.

Jos olet epävarma, tarvitsetko tilanteessasi YEL- vai TyEL-vakuutuksen, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme. Vakuutusasiantuntijamme ovat mielellään tukenasi yrittäjyyden polulla.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä