Yrittäjä, näin säästät rahaa!

Kiinnostaisiko laittaa yrityksen turhat kulut kuriin ja järkevöittää tiloja, työvälineitä ja palveluita? Kokosimme listan säästökohteista, jotka kannattaa käydä läpi vaikka vuosittain.

Onko nyt hyvä hetki laittaa yrityksen talousasiat kuntoon ja karsia turhia menoja? Samalla voit säästää esimerkiksi yrityksellesi puskurirahastoa tai sijoittaa säästyneet rahat johonkin hyödylliseen.

Keräsimme tarkistuslistan, jonka avulla löydät yrityksesi mahdolliset säästökohteet. Säästäminen vaatii vähän vaivannäköä ja suunnittelua, mutta pienemmät kulut palkitsevat.

1. Arvioi tilojen tarve uudelleen

Toimiston vuokra tai ostetun tilan lainanlyhennykset ovat usein yrityksen suurimpia menoeriä. Esimerkiksi vuosittain on hyvä pysähtyä miettimään, ovatko nykyiset tilat parhaat mahdolliset yrityksen tarpeisiin. Etätyön yleistyminen on saattanut tehdä osan tiloista turhiksi, tai videotapaamisten lisääntyminen on voinut lisätä yksityisten tilojen tarvetta konttorilla. Toimitilojen vaihtaminen tai esimerkiksi remontoiminen ovat mahdollisia ratkaisuja uusiin tilatarpeisiin, ja ne voivat pitkällä aikavälillä säästää myös rahaa. Vai riittäisikö pienelle yritykselle jatkossa pelkkä toimistohotelli tai yhteiskäyttötila?

2. Kilpailuta sopimukset

Sopimusten kilpailuttaminen on työlästä, mutta pienellä vaivannäöllä voi säästää helposti isojakin summia. Lainojen lisäksi esimerkiksi vakuutukset, sähkösopimus, internet- ja puhelinliittymät sekä mahdollinen siivouspalvelu ja niiden kulut on hyvä tarkistaa silloin tällöin. Kilpailuttamalla sopimukset saatat saada sopimuksen hintaa laskettua, vaikka et lopulta vaihtaisikaan yhteistyökumppania, tai voit löytää palvelun, joka vastaa paremmin yrityksesi nykyisiä tarpeita.

3. Palkkaa joustavasti ja säästä TyEL-maksuissa

Kun yrityksessä on työntekijöitä, kulujen leikkaaminen on vaikeampaa. Nykyisin voit kuitenkin esimerkiksi kilpailuttaa myös TyEL-vakuutuksen, sillä sen hinta ei ole kaikissa yhtiöissä enää sama.

Kukin työeläkeyhtiö on vuodesta 2023 alkaen itse määrittänyt oman TyEL-vakuutusmaksuun sisältyvän hoitokustannusmaksunsa, jolla katetaan vakuutusten ja eläkkeiden hoidosta syntyvät liikekulut. Hoitokustannusmaksun tasoon vaikuttaa työeläkeyhtiön toiminnan tehokkuus. Kolme neljästä työnantajasta saa edullisimman TyEL-vakuutuksen Varmasta. TyEL-asiakas saa myös vuosittain alennusta vakuutusmaksuista asiakashyvityksinä. Vakavaraisimpana työeläkeyhtiönä maksamme parhaat asiakashyvitykset. Jos et ole vielä asiakkaamme, jätä meille yhteydenottopyyntö.

Työvoimakustannuksissa voi säästää hyödyntämällä freelancereiden ja väliaikaisen työvoiman apua kiireisimpinä aikoina sen sijaan, että palkkaisi vakituisia työntekijöitä.

4. Tarkista työvälineet

Hyvät ja toimivat työvälineet ovat luonnollisesti yrityksen toiminnan edellytys, joten niistä säästäminen kannattaa tehdä harkiten. Huomaamattomia rahasyöppöjä ovat kuukausittaiset lisenssit ja liittymät: ovathan kaikki ohjelmistot ja verkkopalvelut yhä käytössä? Tai onko yritykselläsi käyttöomaisuutta, jonka voisit myydä ja vuokrata käyttöösi siten, että kokonaiskustannukset olisivat edullisemmat?

5. Markkinointi ja mainonta

Markkinointi on mutkikas säästökohde, sillä sen vaikutukset eivät ole suoraviivaisia. Kampanjasta ja toimenpiteistä riippuen yritys voi saada moninkertaisesti sijoitetun summan verran tuottoa tai sitten päätyä käyttämään rahaa mainontaan, joka ei muutu kassavirraksi. Pienyrittäjän paras keino säästää pitkäjänteisesti markkinoinnissa on hyödyntää markkinoinnin ammattilaisen apua, kartoittaa kohderyhmät tarkkaan ja testata sekä muokata mainontaa sen mukaan.

6. Laita energiakulut kuriin

Yrityksen energiatehokkuus kannattaa kammata läpi, sillä energian tuhlaus tarkoittaa paitsi tarpeettomia kustannuksia, se on myös on ilmastolle kestämätöntä. Yrityksen koosta ja toimintaympäristöstä riippuen energian säästökohteita voi olla runsaasti, mutta pienessä yrityksessä kannattaa miettiä ainakin valaistuksen uudistamista ja kiinteistöjen lämpötilan optimointia.

+ Muista vähentää yritystoiminnan menot verotuksessa

Suurimman osan yritystoimintaan liittyvistä kuluista voi vähentää verotuksessa. Esimerkiksi yrittäjän eläkevakuutusmaksu eli YEL-maksu on kokonaisuudessaan verovähennyskelpoinen! Pidä siis kirjanpito kunnossa ja varmista, että yrityksen veroilmoitus täytetään asianmukaisesti.

Lue Verohallinnon asiantuntijoiden neuvot YEL-maksun vähentämiseen verotuksessa

Varman markkinointiviestinnän tarkoitus on edistää työeläkevakuuttamista ja markkinoida Varman palveluita. Julkaisemme lisäksi muuta sisältöä, joka voi olla merkityksellistä tai kiinnostavaa vakuutuksenottajalle tai yritystoimintaa aloittavalle. Tämä sisältö on yleisluonteista tietoa ja Varma ei vastaa sen täydellisyydestä. Emme voi vastata sisällön soveltuvuudesta kaikkiin tilanteisiin ja emme näin ollen vastaa julkaisussa olevan tiedon käytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista. Julkaisun tietojen käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla.

Säästä TyEL-maksuissa

Onko sinulla työntekijöitä? TyEL-vakuutusmaksun hinta vaihtelee eri eläkeyhtiöissä. Kolme neljästä työnantajasta saa edullisimman TyEL-vakuutuksen Varmasta. Jos et ole vielä asiakkaamme, pyydä meiltä tarjous.

Varman TyEL-vakuutuksen voit ottaa helposti verkossa tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 192 100. Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus muualla, hoidamme irtisanomisen puolestasi.

TyEL-vakuutusmaksusta saa alennusta asiakashyvitysten muodossa. Asiakashyvitys on jokavuotinen alennus vakuutusmaksuihin. Mitä vakavaraisempi työeläkeyhtiö on, sitä paremmat asiakashyvitykset se voi jakaa. Varma on vakavaraisin työeläkeyhtiö, ja maksamme siksi huippuluokan asiakashyvitykset.

Ota vakuutus verkossa

Artikkeli
Miten vähennän YEL-maksut verotuksessa – kahdeksan neuvoa yrittäjälle
vakuuttaminen, yrittäjyys 17.03.2022

Voisit olla kiinnostunut myös näistä