Haaveissa isommat saappaat? Vinkit start up -yrityksen kasvuun ja rahoittamiseen

Pelkkä idea ei riitä kasvuyrityksen menestymiseen, vaan sitä on lähdettävä toteuttamaan oikealla tavalla. Millaisia neuvoja kasvuyrittäjä ja enkelisijoittaja antavat yrityksen kasvuun ja rahoitukseen?

Kasvuyrityksen luotsaaminen vaatii erottuvan idean, paloa yrittäjyyteen ja suunnitelmallisuutta, ehkäpä myös ripauksen onnea. Raakaa puhetta yrittäjyydestä -podcastin toisessa jaksossa toimittaja Ina Mikkola keskustelee kasvuyritys Kamupakin perustajan Iida Miettisen ja Finnish Business Angels Networkin toimitusjohtajan Aija Bärlundin kanssa kasvuyrityksen luotsaamisesta ja rahoituksesta.

Kokosimme yhteen Miettisen ja Bärlundin vinkit yrityksen kasvun rakentamiseen ja rahoituksen saamiseen. Koko jakson pääset kuuntelemaan täältä.

1. Suunnittele hyvin, mutta älä pelkää poiketa suunnitelmasta

Kasvuyritys tarvitsee kattavan suunnitelman siitä, miten ja missä aikataulussa yritys haluaa kasvaa. Kun suunnittelet kasvun hyvin, tiedät, millaisia resursseja matkan varrella tarvitset ja missä järjestyksessä lähdet toteuttamaan ideaasi. Millaisia työntekijöitä kannattaa palkata? Millaista tuotekehitystä tai pilotointia on syytä tehdä? Paljonko tarvitset tähän kaikkeen rahaa? Suunnitelman ei ole tarkoitus olla kiveen hakattu, vaan sitä kannattaa päivittää oppien kertyessä.

2. Löydä parhaat kasvumahdollisuudet tutkimalla ja testaamalla

Kasvun eteen kannattaa tehdä pohjatyötä. Tutustu markkinaan ja asiakkaisiin, tee markkinatutkimusta ja pilotoi tuotetta tai palvelua mahdollisuuksien mukaan. Piloteilla voit testata esimerkiksi eri markkinoiden toimivuutta ja kysyntää tai asiakasryhmien kiinnostusta sekä kehittää tuotetta tai palvelua entisestään. Kuuntele potentiaalisten asiakkaiden tarpeita ja ajatuksia herkällä korvalla.

3. Valitse useista vaihtoehdoista yksi ja fokusoi siihen

Innosta ja palosta huolimatta kasvuyrittäjän ei kannata lähteä sinkoilemaan joka suuntaan. Kun olet testannut ja tutkinut, on aika tehdä päätöksiä. Usein kasvuyrityksellä on useita mahdollisia suuntia, joihin laajentua. Varhaisessa vaiheessa ja rajallisilla resursseilla on silti olennaista päättää, mihin keskittyy, ja edetä askel kerrallaan. Mitä kannattaa tehdä ensin, mitä kokeilla vasta myöhemmin? Vaikka keskityt ensin yhteen suuntaan, se ei tarkoita, ettetkö voisi palata muihin vaihtoehtoihin myöhemmin.

4. Etsi mukaan sijoittajia, joilla on antaa muutakin kuin rahaa

Parhaimmillaan sijoittaja ei anna yrityksen käyttöön vain rahaa, vaan osaamistaan ja verkostojaan. Kannattaakin etsiä yrityksen matkalle mukaan rahoittajia, joiden kanssa arvomaailmasi kohtaa ja jotka uskovat missioosi yhtä paljon kuin sinäkin. Enkelisijoittajat, eli pääsääntöisesti kasvuyrityksiin sijoittavat yksityishenkilöt, haluavat usein olla mukana yrityksen arvon kasvattamisessa ja osallistua yrityksen kehittämiseen.

5. Kerää riittävästi rahoitusta alkuvaiheessa

Monen kasvuyrityksen kohtaloksi koituu se, että ensimmäinen rahoituskierros jää liian pieneksi. Rahoituksen saamiseksi kasassa on oltava perustajat, hyvä tiimi ja liiketoimintasuunnitelma. Sijoittajille on osattava kertoa yrityksen tarinasta, tuotteesta tai palvelusta ja suunnitelmista. Enkelisijoittajat arvioivat usein tiimin sitoutuneisuutta ja sitä, ovatko markkinat ja laajentumis- ja kasvumahdollisuudet mietitty huolella. Rahoitusta kerätään ottamalla yhteyttä sijoittajiin ja pitchaamalla idea heille.

6. Hyödynnä liiketoiminnan laajentamisessa kumppaneita

Alkutaipaleella olevan kasvuyrityksen hartiat ovat vielä varsin kapeat, ja kasvun tai laajentamisen tie on yksin raskas raivattaviksi. Etenkin jos suunnitelmissasi on kansainvälistyä tai kokeilla uusia markkinoita, se kannattaa tehdä asiakkaiden ja kumppanien kanssa. Kumppaneita voi hyödyntää jo alkuvaiheen piloteissa.

Varman markkinointiviestinnän tarkoitus on edistää työeläkevakuuttamista ja markkinoida Varman palveluita. Julkaisemme lisäksi muuta sisältöä, joka voi olla merkityksellistä tai kiinnostavaa vakuutuksenottajalle tai yritystoimintaa aloittavalle. Tämä sisältö on yleisluonteista tietoa ja Varma ei vastaa sen täydellisyydestä. Emme voi vastata sisällön soveltuvuudesta kaikkiin tilanteisiin ja emme näin ollen vastaa julkaisussa olevan tiedon käytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista. Julkaisun tietojen käyttö tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla.

Tänä vuonna kuullaan raakaa puhetta yrittäjyydestä

Raakaa puhetta yrittäjyydestä on Varman podcast, joka pureutuu yrittäjän elämään sen rosoineen ja ruusuineen. Vierailevat yrittäjät ja asiantuntijat keskustelevat toimittaja Ina Mikkolan johdolla yrittäjyydestä muun muassa kasvun, tasa-arvon, ilmastokriisin ja konkurssin näkökulmista.

Jos pohdit, onko sinusta yrittäjäksi, mietit, miten kasvuyritystä luotsataan tai olet vain kiinnostunut toinen toistaan vaikuttavammista yritystarinoista, tämä podcast on juuri sinulle.

Kuuntele Spotifyssa

Kuuntele Youtubessa

Kuuntele Acastissa

Kuuntele Soundcloudissa

Kuuntele Apple Podcastissa

Podcast
Raakaa puhetta yrittäjyydestä – Jakso 2: Kasvukipuja
talous ja sijoitukset, vastuullisuus, yrittäjyys 08.04.2022

Voisit olla kiinnostunut myös näistä