Miten toimin, kun haluan jäädä eläkkeelle?

Vanhuuseläke

Vanhuuseläke on mahdollinen oman alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen. Kokeile eläkelaskuriamme ja selvitä, milloin voit hakea eläkettä.

Selvitä eläkeikäsi laskurilla

Yrittäjä voi jatkaa toimintaansa eläkeaikana, mutta YEL-vakuutuksesi päätetään eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun. Vapaaehtoinen YEL-vakuutus on mahdollinen eläkeaikanakin. Jos olet lisäksi työsuhteessa, eläkkeen saaminen edellyttää työsuhteen päättämistä.

Vuonna 1958 syntyneen alin eläkeikä on 64 vuotta ja vuonna 1959 syntyneen taas 64 vuotta ja kolme kuukautta. Mitä pidempään jatkat työelämässä, sitä enemmän sinulle kertyy eläkettä.

Tutustu tarkemmin vanhuuseläkkeen hakemiseen

Osittainen vanhuuseläke

Osittainen vanhuuseläke antaa joustoa elämään, ja sen voi saada 61 vuotta täyttänyt. Osittaisena vanhuus-eläkkeenä voi nostaa 25 tai 50 prosenttia edelliseen vuodenvaihteeseen mennessä kertyneestä eläkkeestä. Eläkkeen voi ottaa, kun muuta omaan työhön perustuvaa eläkettä ei ole myönnetty.

Osittaisen vanhuuseläkkeen saaminen ei edellytä muutoksia työntekoon, mutta halutessasi voit niitä tehdä. Jos yrittäjätoimintasi vähenee tai muuten muuttuu osittaisen vanhuuseläkkeen yhteydessä, ilmoita arvio uudesta YEL-työtulostasi eläkehakemuksella.

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrään vaikuttaa eläkkeelle jäävän ikä eläkkeen alkaessa. Jos osittainen van-huuseläkkeesi alkaa ennen alinta eläkeikääsi, eläkkeeseen tehdään varhennusvähennys, joka on pysyvä. Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle alimman eläkeiän jälkeen, eläkkeeseen lasketaan lykkäyskorotus, joka on myös pysyvä.

Laske arvio osittaisesta vanhuuseläkkeestä Varma Asioinnissa

 

Laske arvio eläkkeesi määrästä Varma Asioinnissa

Tiesithän, että voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää Varma Asioinnin eläkelaskurilla! Kirjaudu Varma Asiointiin, suuntaa Eläkearviot-sivulle ja suunnittelee tulevaisuuttasi kätevän laskurimme avulla. Voit tehdä eläkearvioita eri alkamisajankohdista ja eläkevaihtoehdoista sekä itse syöttämilläsi tiedoilla.

Kirjaudu Varma Asiointiin