TyEL-laskuri

Paljonko työnantajan työeläkevakuutusmaksu on? Kokeile laskurilla, paljonko TyEL-vakuutus maksaa. Tältä sivulta löydät lisätietoa myös muista pakollisista työnantajamaksuista, joista sinun tulee huolehtia.

Laske palkkaamisen kulut

Laskuri ei huomioi mahdollista lomarahaa. Se on työnantaja- ja työntekijäosapuolten sopima lisäpalkkio, joka ei automaattisesti kuulu kaikille ja josta ei ole säädetty laissa.

Puuttuuko sinulta vielä TyEL-vakuutus työntekijöillesi? Saat vakuutuksen helposti verkosta!

Ota TyEL-vakuutus

Paljonko TyEL-vakuutus maksaa?

Kun yrittäjä tai yksityishenkilö palkkaa työntekijän, hän on velvollinen järjestämään työntekijälle eläketurvan ottamalla TyEL-vakuutuksen. TyEL-vakuutus tarvitaan 17 vuotta täyttäneelle työntekijälle, joka on työsuhteessa ja hänelle maksetaan palkkaa vähintään 65,26 euroa kuukaudessa vuonna 2023 (62,88 euroa vuonna 2022).

TyEL-perusmaksun suuruus on 25,30 prosenttia palkkasummasta vuonna 2023 (25,85 prosenttia vuonna 2022). Työnantaja maksaa koko eläkevakuutusmaksun valitsemaansa työeläkeyhtiöön. Työntekijä osallistuu eläkevakuutusmaksuun omalla osuudellaan, jonka työnantaja pidättää palkanmaksun yhteydessä.

Työntekijän osuus TyEL-vakuutusmaksusta

Osan TyEL-maksusta maksaa työntekijä itse. Pidätä työntekijän osuus hänen palkastaan. Työntekijän maksuosuus on:

 • 17–52-vuotiailla 7,15 % palkasta
 • 53–62-vuotiailla 8,65 % palkasta
 • 63 vuotta täyttäneillä 7,15 % palkasta.

Voiko TyEL-maksusta saada alennusta?

TyEL-vakuutuksen lopullinen hinta perustuu työnantajan maksamiin palkkoihin sekä siihen, onko työnantaja tilapäinen vai sopimustyönantaja. Sopimustyönantaja on tehnyt vakuutussopimuksen Varman kanssa ja saa TyEL-maksuista alennusta asiakashyvityksinä. Mitä pidempään vakuutus on voimassa Varmassa ja mitä enemmän palkkoja maksetaan, sitä enemmän maksuista saa asiakashyvityksiä. Vuonna 2022 Varma maksoi ennätyksellisen suuret asiakashyvitykset asiakkailleen.

Lue lisää Varman asiakashyvityksistä

Muut palkan sivukulut

TyEL-maksun lisäksi palkan päälle tulee myös muita sivukuluja, joista osa on pakollisia.

Pakollisia ovat esimerkiksi:

 • Sairausvakuutusmaksu
 • Työtapaturmavakuutusmaksu
 • Työttömyysvakuutusmaksu
 • Työterveyshuolto.

Katso taulukko, johon olemme koonneet vakuuttamisen maksuprosentit ja rajamäärät

Pakollisten vakuutusmaksujen lisäksi palkan päälle saattaa tulla seuraavia kuluja:

 • Ryhmähenkivakuutus (pakollinen, jos sitä edellytetään työehtosopimuksessa)
 • Muut vapaaehtoiset henkilövakuutukset
 • Työkalukorvaus
 • Päivärahat ja kilometrikorvaukset
 • Luontoisedut, kuten matkapuhelinetu ja ravintoetu
 • Lomaraha. Lomaraha on työnantaja- ja työntekijäosapuolten sopima lisäpalkkio, joka ei automaattisesti kuulu kaikille ja josta ei ole säädetty laissa.

Työntekijän poissaolot voivat aiheuttaa kustannuksia yritykselle. Arvioi poissaolokustannusten suuruutta suuntaa-antavasti tämän laskurin avulla.

Esimerkki työntekijän palkkaamisen kuluista

Työnantajan osuus TyEL-maksusta 18,7 prosenttia palkkasummasta on 561 euroa. Työnantajan sairausvakuutusmaksu 1,34 prosenttia palkkasummasta on 40,20 euroa. Muut työnantajan pakolliset vakuutukset, kuten työtapaturmavakuutus 0,7 prosenttia on 21 euroa. Työttömyysvakuutusmaksu 0,5 prosenttia palkkasummasta on 15 euroa. Tässä laskelmassa ei ole huomioitu muita kuluja, kuten työkalukorvausta tai työterveyshuoltoa. Nämä listatut työnantajamaksut ovat yhteensä 637,20 euroa.

Jos palkkaat esimerkiksi 45-vuotiaan työntekijän, jolle maksat kuukaudessa 3 000 euroa palkkaa, työnantajan maksut hänestä ovat yli 600 euroa eli reilut 20 prosenttia kuukausipalkan päälle. Työnantajan osuus TyEL-maksusta on noin 560 euroa.

TyEL-vakuutus helposti verkosta tai puhelimitse

Saat TyEL-vakuutuksen nopeasti suoraan verkosta. Tarvitset vakuutushakemusta varten vain:

 • 2–5 minuuttia
 • verkkopankkitunnukset tai Mobiilivarmenteen.

Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus muualla, hoidamme irtisanomisen puolestasi.

Ota TyEL-vakuutus

Voit ottaa TyEL-vakuutuksen myös puhelimitse. Soita meille numeroon 010 192 100 ja käydään tilanteesi yhdessä läpi. Voimme hoitaa puolestasi kaiken TyEL-vakuuttamiseen liittyvän.

Tavoitat asiakaspalvelumme maanantaista perjantaihin kello 8–17.