Asunto, joka tuntuu oikeasti kodilta - Aika Koteja Tampere

Puuvillatehtaankadun tyytyväinen vuokralainen Sinna Salo viihtyy uudessa kodissaan.
Tampereen keskustan kupeeseen Puuvillatehtaankadulle on valmistunut 2022-2023 vuokrakoteja helpompaan arkeen. Uusi asukas Sinna Salo kertoo, millaista Aika Koteja -talossa on asua.

Viimeistä lukiovuottaan Tampereella opiskeleva Sinna Salo lähti toukokuussa ystävänsä seuraksi katsomaan malliasuntoja uuteen Puuvillatehtaankadun AB-taloon. Hän oli muuttanut loppuvuodesta 2022 saman kadun varrelle E-rappuun kimppakämppään parhaan ystävänsä kanssa. Elämäntilanteen muuttuessa kämppikset alkoivat kuitenkin miettiä omiin asuntoihin muuttamista kesän aikana. Salo oli ehtinyt tykästyä aivan Tampereen keskustassa, Näsinpuiston ja Finlaysonin kupeessa sijaitsevaan alueeseen.

Asuntonäytössä aukesi useita ovia. Salo pääsi kurkkimaan sisään niin yksiöihin, kaksioihin kuin kolmioihinkin ja tutustumaan monenlaisiin pohjaratkaisuihin. 

“Innostuin ihan hirveästi ja ajattelin, etten halua muuttaa pois tästä talosta.”

Salo laittoi kiireen vilkkaa asuntohakemuksen useampaan asuntoon ja sai tarjouksen kaksiosta, johon hän pääsi muuttamaan heti toukokuun lopussa.

Uuden kotitalon sijainti sopii Salon elämään täydellisesti; keskustassa, mutta kuitenkin omassa rauhassa. Mikä parasta, hänen työpaikkansa Tallipihan kahvila sijaitsee vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Vaikka Salo on asunut Tampereella jo melkein neljä vuotta kämppisten kanssa, uusi asunto tuntuu ensimmäisen kerran oikeasti kodilta.

“Nyt on täysin oma päätösvalta kaikesta, asunto on kotoisa ja lähellä työpaikkaa. Tykkään näistä taloista ja tähän mennessä täällä on ollut tosi kivoja ihmisiä naapureina”, Salo kertoo.

Havainnekuva: Puuvillatehtaankadun kauniit talot sijaitsevat Näsinpuiston vehreissä maisemissa.

Toimivat neliöt esteettömissä puitteissa

Loppuvuodesta 2022 valmistunut C-talo sekä kesäkuussa 2023 ovensa uusille asukkaille avannut AB-talo ovat kaikki Aika Koteja -taloja, joissa on tarjolla asukkaille laadukasta, esteettömyyteen tähtäävää asumista sekä tavallista enemmän helppoutta, tukea ja palveluita.

Aika Koteja -taloissa esteettömyys on otettu erityiseen huomioon yleisissä tiloissa. Asunnoissa taas on mahdollista tehdä muutoksia asukkaan tarpeiden mukaan. Salo kertoo, että pienistä yksityiskohdista, kuten pitkin kerroksia kulkevista kaiteista ja esteettömästä sisäänkäynnistä huomaa, miten suunnittelussa on huomioitu erilaiset ihmiset.

“Minulle on tärkeää, että näitä asioita ajatellaan. Olemme kaikki erilaisia ja meillä on omat rajoitteemme ja mahdollisuutemme”, Salo summaa.

Salon vuokrakoti on 42-neliöinen kaksio, jossa on mukavasti tilaa sohvalle ja muille kalusteille liukuovin erotettavissa olo- ja makuuhuoneessa. Asunnon ehdottomaksi suosikkiasiaksi Salo nimeää olohuoneen nurkassa sijaitsevan kulmakeittiön, joka tuo syvyyttä, rajaa oman tilan kokkailulle ja lisää säilytystilaa. Makuuhuoneessa on lisäksi tilava vaatehuone, kylpyhuoneeseen mahtuu oma pesukone ja olohuoneen ranskalaiselta parvekkeelta aukeaa näkymä sisäpihalle. 

“Näen, kun ihmiset tulevat ja menevät koteihinsa. Siellä näkee elämää.” 

Havainnekuva: Puuvillatehtaankadun asunnot ovat tyyliltään vaaleita ja skandinaavisia.

Vuokralle vastinetta

Aika Koteja -taloissa asukkaiden käytössä on paljon palveluita, kuten esteettömät pesutupa, kerhotila ja talosauna sekä ulkoliikuntapaikka ja asukkaiden varattavissa olevia istutuslaatikoita yhtiön sisäpihalla. Aika Koteja -konseptilla on yhteistyöpalveluntarjoajia, joilta asukkaat voivat tarvittaessa tilata erilaisia arjen palveluita suoraan kotiinsa. Puuvillatehtaankadun asukkaita palvelee myös oma Postin pakettiautomaatti.

Vaikka kaksion vuokra on vastavalmistuneelle melko korkea, Salo kokee, että talo kaikkine palveluineen antaa rahoille reilusti vastinetta. Erityisen tyytyväinen Salo on mobiilisovellukseen, jolla vaikkapa pesutuvan varaaminen hoituu helposti vain yhdellä napin painalluksella. Varman kaikissa vuokrakohteissa on siirrytty viestimään asukkaille sähköisesti sovelluksen ja porrasnäyttöjen kautta. Varman vuokra-asunnossa positiivisia yllätyksiä ovat myös olleet yhden kuukauden irtisanomisaika sekä se, että lemmikkieläimet ovat tervetulleita.

“Ei tarvitse kysyä erikseen lupaa, saako äidin koira tulla kylään.”

Sinna Salo kotonaan Puuvillatehtaankadulla.

Seuraavaksi Salo aikoo pitää välivuoden, jonka jälkeen hän hakee opiskelemaan – Tampereelle, tottakai. Vaikka toiveissa on asua samassa kodissa mahdollisimman pitkään, yhden kuukauden irtisanomisaika tuo joustoa elämään. Tämä on Salon mukaan niin harvinaista, ettei hänen oma äitinsäkään meinannut sitä uskoa.

“Äiti sanoi, että Sinna, sinä et nyt vaan ole osannut lukea sopimusta”, Salo kertoo nauraen.

Varma vuokranantajana tuo varmuutta

Ennen Varman vuokra-asuntoon muuttamista, Varma oli Salolle tuttu lähinnä työeläkeyhtiönä. Salo on asunut aina aiemmin yksityisten vuokranantajien asunnoissa. Hänen mielestään Varman kaltainen yhteiskunnallinen toimija vuokranantajana tuo varmuutta. 
  
“Minulla on ollut tuuria, ettei ole tullut ongelmia vuokravakuuksien tai vastaavien kanssa. Silti nyt on paljon turvallisempi olo, kun kaikilla tässä talossa asuvilla on sama vuokranantaja.” 
  
Salon unelmana on omistusasunto, mutta vastikään lukion päättäneelle se ei ole vielä ajankohtaista. 
  
“Tuntuu, että asun vielä monta vuotta vuokralla. Jos vaan tilanne sallii, haluaisin jatkaa tämän kodin rakentamista.” 

Havainnekuva: joissain Puuvillatehtaankadun maantason asunnoissa on omat terassipihat.

Lue lisää Aika Koteja -asunnoista 

Aika Koteja -konsepti on uusi asumisen konsepti niille, jotka odottavat kodiltaan ja asumiseltaan tavallista enemmän helppoutta, tukea ja palveluita. Tampereen keskustassa Puuvillatehtaankadulla sijaitsevien ja Espoon Uusikumpuun syyskuussa 2023 valmistuvien Aika Koteja -asuntojen suunnittelussa on huomioitu kattavasti erilaiset esteettömyyden tarpeet. Kodit ovat muokattavissa omiin tarpeisiin ja elämän muutoksiin sopiviksi. Varman asuntojen vuokrauksesta ja isännöinnistä vastaa Colliers. Katso kaikki vapaat vuokra-asunnot: colliersasunnot.com/varma.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä