Varman YEL-tarkistamiset sujuivat varmasti – yrittäjien työtulo nousi tarkistuksissa keskimäärin 3 870 euroa

Varma aloitti säännölliset YEL-lakimuutokseen pohjautuvat YEL-työtulon tarkistukset kesäkuussa. Lain mukaan työeläkeyhtiöiden tulee jatkossa tarkistaa työtulo kolmen vuoden välein. Syksyn aikana Varma tarkisti 12 000 yrittäjän työtulot. Työtulo nousi keskimäärin 3 870 euroa. Vuonna 2024 tarkistamme ennen 1.1.2023 alkaneiden YEL-vakuutusten työtulot, jotka ovat alle 25 000 euroa ja joiden edellisestä työtulon vahvistamisesta tai olennaisesta muutoksesta on kulunut vähintään kolme vuotta.

Varmassa YEL-työtulojen tarkistamisten ensimmäinen vuosi sujui suunnitellusti. Kevään onnistuneita testiryhmiä seurasivat elo–lokakuun aikana viikoittain yrittäjille lähteneet YEL-tarkistuskirje-erät. Hajautus pidemmälle aikavälille antoi asiakaspalvelulle hyvin aikaa vastata mahdollisiin kyselyihin.

– Lakimuutos tarkoitti kokonaan uuden prosessin luomista, ja halusimme tehdä siitä heti asiakkaillemme mahdollisimman helpon ja yksinkertaisen. Varma Asiointi toimi hyvin pääasiointikanavanamme, ja sitä kautta tietoa ja ohjeistusta tarvitsevat saivat asiansa hyvin hoidettua. Voi hyvin sanoa, että Varman YEL-tarkistamiset sujuivat suunnitellusti ja varmasti, toteaa vakuutuspalvelujohtaja Riikka Nivus.

Varma tarkisti 12 000 yrittäjän työtulot

Työeläkeala tarkisti tänä vuonna työtulot yrittäjiltä, joiden työtulo oli alle 15 000 euroa. Varman kohdalla se tarkoitti 12 000 yrittäjää. Lähestyimme tarkistettavia hyvissä ajoin kevään aikana ja kerroimme tarkistamisen etenemisestä ja aikataulusta.

– Yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta asiakkaat ymmärsivät tarkistamisen tarpeen. Lakimuutos antoi meille selkeän kehikon ja valtuutuksen varmistaa, että aikoinaan vahvistettu työtulo vastaa vielä nykytilannetta ja vahvistaa siten yrittäjän eläkekertymän lisäksi muuta sosiaaliturvaa. Suhtautuminen oli asiallista ja ymmärtäväistä, vaikka somen ja median kautta tilanne saattoi näyttää erilaiselta, kertoo Nivus.

Yrittäjät, joiden työtulo vastasi työpanoksen arvoa, saivat meiltä tiedon, että tarkistus on tehty eikä työtuloa muutettu. Tämän tiedon sai 15 % tarkistettavista yrittäjistä.

Jos tarkistuksessa todettiin, että työtulo ei vastannut työpanoksen arvoa, yrittäjä sai meiltä ehdotuksen uudesta työtulosta. 10 % yrittäjistä vastusti ehdottamaamme työtuloa ja antoi oman selvityksensä työpanoksensa arvoon vaikuttavista seikoista sekä oman näkemyksensä työtulon tasosta. Yrittäjien selvityksessä esittämiä vastustuksen syitä olivat esim. maksukyvyttömyys, epäluottamus järjestelmään, väärän yrityksen tiedot ja eläketurvan järjestäminen muilla keinoin.

Asiakkaille lähetettyihin uuden työtuloehdotuksen sisältäneisiin viesteihin vastasi 27 % yrittäjistä.

Yrittäjät saivat valituskelpoisen päätöksen työtulon muutoksesta. Pieni osa päätöksen saaneista on hakenut muutosta.

Eniten uutta työtuloa vastustaneita löytyi parturi ja kampaamo- sekä muu terveyspalvelu -toimialoilta ja asiakkaista, joiden työtulosuositus oli tarkistuksissa käytettävän ETK:n laskurin mukaan 20 000–40 000 e.

– Näissä tapauksissa laskurin antama työtulosuositus on hyvin lähellä yrityksen liikevaihtoa, toteaa Nivus.

Työtuloja tarkistetaan jatkossa säännöllisesti

Tänä vuonna tarkistettujen yrittäjien työtulo tarkistetaan seuraavan kerran vuonna 2026. Silloinkin näihin yrittäjiin sovelletaan vielä 4 000 euron enimmäiskorotusta.

Vuonna 2024 tarkistamme ennen 1.1.2023 alkaneiden YEL-vakuutusten työtulot, jotka ovat alle 25 000 euroa ja joiden edellisestä työtulon vahvistamisesta tai olennaisesta muutoksesta on kulunut vähintään kolme vuotta. Varmassa tähän ryhmään kuuluu 8 000 asiakasta. Jos YEL-työtulosi on vuonna 2024 tarkistettavien joukossa, saat meiltä kevään aikana tiedon tarkistuksesta ja myöhemmin omana viestinä selkeän työtuloehdotuksen ja toimintaohjeet. Jos työtulosi on jo oikealla tasolla tai se muuttuisi enintään 5 prosenttia aiemmasta, ei uutta työtuloehdotusta tehdä vaan saat tiedon tehdystä tarkistuksesta. Tarkistaminen käynnistyy arviomme mukaan toukokuussa 2024.

Tarkistamisen prosessi kehittyy ensi vuonna

Työeläkeyhtiöiden YEL-tarkistukset pohjautuvat Eläketurvakeskuksen (ETK) kehittämään YEL-työtulolaskuriin. Ensi vuoden tarkistuksia varten ETK kehittää laskuria verottajan kanssa mm. siten, että se ottaa tarkemmin huomioon liikevaihtotietoja vain niistä yrityksistä, joissa yrittäjällä on omistuksia. Työeläkeyhtiöiden saama aineisto on siten laadullisesti parempaa ja vähentää väärinymmärryksiä.

Toisena tarkistusvuotena myös Varman omaa toimintatapaa kehitetään entistä helpommaksi ja asiakasystävällisemmäksi.

 

Aiemmat uutiset aiheesta:

Lisätietoa tarkistuksista löydät varma.fi:n sivulta YEL-työtulon tarkistus.

 

EDIT 21.3.2024: Vuonna 2024 tarkistamme ennen 1.1.2023 alkaneiden YEL-vakuutusten työtulot, jotka ovat alle 25 000 euroa ja joiden edellisestä työtulon vahvistamisesta tai olennaisesta muutoksesta on kulunut vähintään kolme vuotta.

Hyvä tietää!

Milloin tarvitsen YEL-vakuutuksen vuonna 2024? Kuinka paljon on YEL-maksu 2024? Mikä on YEL-työtulon minimi 2024? Mitä alennusta saan YEL-vakuutuksesta? YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen eläkevakuutus yrittäjälle.

Lue lisää YEL-vakuutuksen avainluvuista vuodelle 2024.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä